A repülés új szabályain dolgozik az EASA

Nyilvánosságra hozta az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) azt a tervezetet, amelyen az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC) közösen dolgozik, és a repülésben bevezetendő új szabályokat fogalmazza meg indulástól érkezésig - adja hírül az Airportal.

Forrás: Jason Goh/pixabay.com

A bevezetendő főbb elvek között van, hogy a repülőtérre csak az utasok és a kiszolgáló személyzet lépjen be, kísérők csak rendkívüli esetben mehetnének be a terminál épületébe, ahogy azt például a Budapest Airport is kérte.

A légitársaságoknak tájékoztatni kellene az utasokat, hogy a tüneteket mutató emberektől megtagadhatják a beszállást a járatok fedélzetére, emellett a javaslat kitér a hőmérőzésre is: az eddig széles körben alkalmazott vizsgálati eszköz a hatóság szerint nagy költségű, de kevéssé hatékony a szűrésre, hiszen az új koronavírus (SARS-CoV-2) lappangási ideje több nap is lehet.

A dokumentum szerint be kellene vezetni a távolságtartásra, rendszeres kézfertőtlenítésre és fokozott takarításra vonatkozó szabályokat is. Az EASA ugyanakkor jelenleg nem támogatja sem az utasok koronavírus-szűrését, sem pedig a biológiai útlevél kiállítását azoknak, akik már átestek a betegségen.

A jelenlegi tesztek ehhez nem elég megbízhatók (mutathatnak tévesen negatív, de tévesen pozitív eredményt is). Az emberek immunreakciója, és ezzel az antitestek termelése is eltérő lehet, így nem garantált, hogy a fertőzésen korábban átesett utasok védettek.

Különös figyelmet érdemes fordítani az EASA anyaga szerint a figyelemfelhívó kommunikációs és szóróanyagok kihelyezésére is, ezeknek nem csak a repülőtéren, de a gép fedélzetén is elérhetőnek kellene lennie.

A légitársaságoknak és repülőtereknek közösen kell biztosítaniuk, hogy sehol, még ott se alakuljon ki tömeg, ahol általában sor szokott létrejönni.

Buszos beszállításnál még több járművet kellene biztosítani, és lehetőség szerint az érintésmentes vagy minimális érintéssel járó megoldásokat kell alkalmazni az utasfelvétel, a biztonsági ellenőrzés, a vásárlás és a beszállítás során.

Az EASA a kiegészítő reptéri szolgáltatásokat (éttermek, játszóházak, kápolnák, stb.) lassan és fokozatosan nyitná újra, és azok használatát az első időszakban nem ajánlja, hogy ezzel is csökkenjen a fertőzés veszélye. Az elemzés további részletei az Airportalon olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek