Maratoni egészségügyi procedúrák jöhetnek egyes reptereken

Hongkongot már a koronavírus első hulláma elkapta, az ország márciusban lezárta határait és csak saját állampolgárait engedte be - méghozzá példátlanul szigorú procedúra közpette, mely azóta sem enyhült - adja hírül a thepointsguy.com.

Repülő a hongkongi reptérenForrás: Ralf Roletschek/wikipedia.org

Laurel Chor, hongkongi újságíró a Twitteren dokumentálta a repülőtéren szerzett tapasztalatait, miután május 14-én Párizsból érkezett haza. A procedúra nem kevesebb, mint nyolc órán át tartott.

Az utasoknak az érkezéskor először ki kellett tölteniük egy karanténnel és egy egészséggel kapcsolatos nyilatkozatot, majd az egészségügyi nyomkövető alkalmazás letöltése következett, mely mellé egy karkötőt is kaptak, regisztrált nyomkövetővel.

Ezután átvizsgálják a dokumentumokat, elmondják, meddig tart a karantént, és felvilágosítják az utasokat, hogy milyen tünetekre figyeljenek. Testhőmérséklet-mérőt is kapnak, amellyel rendszeresen mérniük kell a lázukat, és arra kérik őket, hogy mondják meg, hogyan fognak hazajutni, beleértve a jármű rendszámát is, mellyel értük jönnek.

Miután Chor és utastársai felvették a csomagokat, autóbuszokkal szállították őket az Asia World Expo konferenciaközpontba, ahol meghatározott területen kellett hagyniuk a poggyászukat, majd azonosító címkéket kaptak, és átszállították őket a központ másik részére, ahol 30 oldalas, kétnyelvű információs füzetet kaptak arról, hogy hogyan vegyenek mintát maguktól, majd sorszámot kaptak, mely alapján félig zárt kabinokban egyenként elévégezhették a torokból történő mintavételt.

Miután a mintákat összegyűjtötték, megkezdődött a várakozás az eredményre. Az utasoknak összesen 192 hely állt rendelkezésére a hatalmas kiállítási csarnokban, a székeket 16 sorban helyezték el, soronként 12-t asztallal, egymástól biztonságos távolságban.

A várakozók szendvicseket és a palackozott vizet kaptak, később kekszet és újabb vizet. Azonban, mint Chor megfigyelte, a folyamat nem volt teljesen higiénikus, az egyik dolgozó ugyanis visszatett egy már kiosztott szendivcset az élelmiszerkosárba. Mint mondta, a reptéri dolgozók mindent megtettek, hogy minél rövidebb legyen a várakozási idő, de azt is elmondták, hogy a folyamat akár nyolc órát is igénybe vehet.

Chor bő hat órás várakozás után kapta meg az eredményt, ami negatív lett, így kiengedték a reptér előtt várakozó családjához, és megkezdhette a karantént, amit ha bármilyen okból megszeg valaki, akár 3 225 dolláros bírságot és hat hónapig tartó börtönbüntetést is kaphat.

Nem kizárt, hogy ez a hosszú procedúra mostantól kezdve a standard lesz a Hongkongba érkező utasoknak, sőt, nem csak nekik. Egy utazó szerint Dél-Korea is hasonlóan szigorú protokollokat vezet be, és sok más kelet-ázsiai országban, például Tajvanon is szigorú higiéniai eljárások vannak érvényben a repülőtereken.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek