A légitársaságok jelezték, hogy a kormányaik segítsége nélkül bevégzik

Az EasyJet és a Lufthansa vezetői bejelentették, hogy egyes légitársaságok képtelen lesznek fennmaradni kormányzati támogatás nélkül, ha a koronavírus világjárvány ilyen ütemben folytatódik. A figyelmeztetések néhány órával azután érkeztek, miután újabb nagy légitársaság, a Qantas törölte nemzetközi járatait. A légitársaságok szerte a világon szolgáltatásaik lemondására kényszerülnek, mivel az utazási igény érthető módon teljes mértékben lecsökkent – írja a BBC.

Óriási bajban vannak a légifuvarozókForrás: Pit Karges/Pixabay

"Minél tovább tart a válság, annál valószínűbb, hogy a repülés jövője állami támogatás nélkül nem garantálható" – mondta Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója. A Lufthansa már tárgyalt is speciális kölcsönök igényéről a német kormánnyal.

Az EasyJet brit főnöke, Johan Lundgren úgyszintén felhívta a figyelmet, hogy a légitársaságok állami támogatás nélkül csődbe kerülhetnek.

"Ha azt vesszük, hogy a megszokott időkben az EasyJet az egyik legstabilabb szolgáltató, viszont ez a mostani helyzet hosszabb ideig fennáll, akkor sokan elbuknak a légiközlekedési ágazatban" – mondta Lundgren

"Harminc éve dolgozom az iparban, és még soha nem láttam ehhez hasonlót" – tette hozzá. 

A koronavírus terjedése miatt csütörtökön, a Qantas leállította a nemzetközi járatait, és bejelentette, hogy a 30 000 fős munkaerő kétharmadát hazaküldi.

"A kereslet felszívódott" – jelezte a Qantas vezérigazgatója, Alan Joyce a munkavállalóknak szóló feljegyzésben. A légiközlekedési ágazat a legnagyobb válsággal néz szembe a szeptember 11-i terrortámadások óta. Majdnem két évtizeddel ezelőtt szintén számos légitársaság került az összeomlás szélére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek