Március idén is a barlangok hónapja, ezek voltak tavaly a kedvenc helyszíneink

Ez már a harmadik év, hogy márciusban külön cikksorozattal ünnepeljük meg itt az oldalon a barlangok hónapját. Még mindig nem fogytunk ki a témából, noha az előző két évben bejártuk a legfontosabb barlangrajzok helyszíneit, azokat a barlangokat, melyekben egészen extravagáns képződményeket hozott létre a teremtő természet, de mutattunk olyan építményeket is, melyek sziklaüregekben vagy hegyek gyomrában épültek fel. Tavaly egészen új nézőpontokat találtunk a témához, mutatjuk is néhány példával, hogy milyen barlangokat jártunk be tavaly a cikkek segítségével.

De hogy kerül a búvár a barlangba?

Bár a legtöbb ember leginkább talán szárazföldi barlangokban járt, már ha egyáltalán vonzotta valaha ez a téma, rengeteg olyan sziklajárat van, melyeken nem lehet száraz lábbal végigmenni. Két izgalmas téma társításából született meg az a cikkünk, mely ezeknek a rejtett helyszíneknek és a búvárkodásnak az összekapcsolódásáról szólt. Számos veszélyes, de nagyon sok vonzó aspektusa is van a témának, hiszen olyan élményt kaphatunk, amit biztos, hogy soha az életben nem felejtünk el.

Nagy Kék LyukForrás: Globe Guide Media Inc/Shutterstock

Ahhoz, hogy valaki búvárként egy barlangi merülésbe belecsapjon, észnél kell lenni. Meg kell tanulni, hogy pontosan mikor és mit lehet csinálni, és tapasztalat, esetenként vezető nélkül nem szabad csupán kalandvágyból beleugrani. Ha viszont valaki elég vagány, és már nagyon menne, akkor sem kell a következő tengerig zarándokolni, akár Budapesten is megejtheti az első ilyen merülést. A Molnár János-barlang a II. kerületben található, vizének hőmérséklete egész évben a barátságos 20-28 Celsius fok között mozog, úgyhogy maximum az izgalomtól lehet borzongani.

A Yucatán-félszigeten több ehhez hasonló merülőhely is találhatóForrás: Timophey Akulich/Shuterstock

A világ persze tele van válogatottan szenzációs helyekkel, mi is ezek közül próbáltuk kiválogatni a legjobbakat. Egészen híres-hírhedt például a Belize partjainál található kör alakú Nagy Kék Lyuk, melynek átmérője 300 méter, míg mélysége körülbelül 120 méter – ezt a helyet csakis tapasztalt búvároknak javasolják. Nem lehet marháskodni a floridai Indian Springs esetében sem. Csaknem 200 métert kell befelé úszni a fő alagútban, majd egy elágazásban dönteni, hogy merre tovább. Több teremnyi látnivaló van a barlangban, melynek mélysége helyenként az 55 métert is eléri.

Persze ennek az ellenkezőjére is akad példa, ilyen a Szardínia közelében található Nereo Cave, melyet pont változatossága és egyszerűsége miatt szeretnek sokan. Sok, különböző mélységben található bejárata van, nagyok a termek és az alagutak, ráadásként pedig sok-sok tengeri állat úszkál merülés közben a búvárok körül.

Luke Skywalker és a barlangi luxus

Különleges szálláshelyekről rendszeresen írunk az oldalon, a tavalyi barlangos sorozatunkban pedig egy egész cikket szenteltünk azoknak a hoteleknek, moteleknek és vendégházaknak, melyeket kisebb-nagyobb barlangokban alakítottak ki. A szórás ezen a területen is elég nagy: lehet találni kuckós, otthonosabb megoldásokat, de olyan hipermodern luxusbarlangokat is, hogy leesik tőle az állunk.

La Dimora di MetelloForrás: www.ladimoradimetello.com

Ebbe az utóbbi kategóriába tartozik például az Egyesült Államokban található Beckham Creek Cave Lodge nevű, egy erdő közepén meglapuló, hegybe vájt hotel. Kintről soha nem gondolnánk, hogy a felszín alatt olyan szobák bújnak meg, melyek mindegyikéhez egy komfortos fürdőszoba is tartozik, sőt, egy nászutas lakosztályt is kialakítottak a falak között a tulajdonosok. Szintén a barlangi luxust hozza az olasz Sassi di Matera ősi barlanglakásaiból kialakított La Dimora di Metello – a terület sokáig nyomornegyed volt, mielőtt kipofozták és a turisták számára is vonzóvá tették.

Perivolas HotelForrás: Enrique Menossi/www.perivolas.gr

A görög Santorinin a Perivolas Hotel, míg a franciáknál a Loire menti Les Hautes Roches hoz valami tiszta bájt: ezek a szállások az egyszerűségben találták meg az örökérvényű szépséget. Pasztellszínek, lágy formák, levegős megoldások jellemzik ezeket a hoteleket, ahol a tulajdonosok nagyon jól ráéreztek arra is, hogy a mészkő fehérségét és a természetes íveket hangsúlyozzák, ahelyett, hogy egy klasszikus hotelszobát erőltetnének.

Eleganciát tehát több helyen is találunk, viszont ha valami elborultabb élményt keresünk, akkor Tunéziában a Star Wars Hotelben, esetleg a Sidi Driss Hotelben kell megszállni, mivel ezek a helyek tökéletesen hozzák Luke Skywalker gyerekkorának hangulatát. Az egybeesés nem véletlen, mivel rengeteg jelenetet rögzített a stáb a környéken, viszont az is igaz, hogy ezekben a hotelekben nem a felső kategóriás színvonalat kell várni. Az extrák helyett azonban tudnak valami igazán egyedit: egy olyan közeget kínálnak, amilyet sehol máshol a világon.

Koktélozott már egy barlang közepén?

A barlangok egy sajátos aspektusát használták ki azok az ötletgazdák is, akik koncerttermeket vagy épp bárokat alakítottak ki a különböző sziklaüregekben. Az előbbi megoldás talán nem is annyira meglepő, mivel a formákból adódóan a barlangoknak egészen elképesztő az akusztikája. Gyönyörűen hangzik egy komolyzenei koncert, de fantasztikusan jó hangulatot lehet kialakítani a könnyedebb műfajban is – főleg néhány koktéllal megbolondítva a dolgot.

Petra Cave BarForrás: www.guesthouse-petra.com

Ennek a két tényezőnek a tökéletes egyvelege a Spanyolországhoz tartozó Menorca szigetén található Cova d'en Xoroi, amelyet egy, a tenger felé meredeken lejtő sziklafal barlangjaiban alakítottak ki. Több helyiségből, azaz sziklaüregből áll a szórakozóhely, ahol az extrém helyszín és a csábító italok mellett óriási plusz pontot ér, hogy a szemünk előtt bukik alá a nap a végtelennek tűnő Földközi-tengerbe.

És ha már tengerpart és tengerparti bárok: a horvát Dubrovnik egyik legizgalmasabb bárját is egy barlangrendszerben alakították ki. A Cave Bar More szintén a vízparton található, és a belső kialakításnál itt is arra törekedtek, hogy minél inkább aláhúzzák a tényt, hogy a vendég bizony egy barlangban szopogatja édes-fanyar koktélját. Amúgy az ötlet nem új keletű, mivel a világ legrégibb barlangban lévő bárja ősidők óta várja a vendégeket a jordániai Petrában.

És ha már az akusztikánál tartunk. Vannak olyan helyek, ahol egész komoly hangsúlyt fektetnek rá. Ilyen például az Imagine Punta Cana a Dominikai Köztársaságban, ahol a különböző termekben más és más zene tágítja éjszakánként a falakat, de az Egyesült Államokban lévő Cumberland Caverns is remek koncerthelyszín. Itt a Volcano Room lila és kék lámpákkal megvilágított félhomályában dübörög a soul és az R&B.

St.Michael's CaveForrás: Stephen Ball/Shutterstock

A komoly műfaj rajongói akár itthon is beülhetnek egy-egy barlangi koncertre – már persze amikor nem tombol épp a pandémia; az Aggteleki Nemzeti Park területén található a Baradla–Domica-barlangrendszer Hangversenytermében például ezer néző is elfér egyszerre. A szomszédos Szlovéniában a jól ismert Postojna-barlangban rendeznek koncerteket és színházi előadásokat, de nem kevésbé izgalmas helyszín a Gibraltáron található St. Michael's Cave sem, amelyről az a legenda járja, hogy a kanyargós alagutak a tenger alatt átvezetnek Európából Afrikába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek