Az egész ország finoman zsibong a Magyar Nemzeti Parkok Hetének programjaitól

A programhéten nagyon sok esemény várható, tömeg viszont elméletileg nem, mivel sok rendezvényre előre kell regisztrálni. Érdemes is már most böngészni a kínálatot, melyben a bütykölő családi naptól kezdve, a kiszáradt medertúrán és csillaglesen át az ötórai teázásig tényleg minden megtalálható.

Az egy hét inkább tíz nap

A Magyar Nemzeti Parkok Hetét szeptember 14. és 20. között rendezik meg, de egy picit meg is toldják a szervezők, mert hozzádobtak az amúgy is bőséges programkínálathoz egy háromnapos nyitó hétvégét is. A rendezvény szeptember 11. és 13. között, azaz péntektől vasárnapig tart, a helyszín a Gödöllői Királyi Kastély lesz, és kapcsolódik egy szintén nagyon izgalmas programhoz, a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztiválhoz is.

A Gödöllői Királyi KastélyForrás: Geza Kurka Photos/Shutterstock

A nyitó hétvége amolyan kedvcsináló a következő héthez, de akkor is kapóra jön, ha valaki nem tud elutazni az egyes helyszínekre. Gödöllőn ugyanis az összes magyar nemzeti park jelen lesz valamilyen formában. Így lehet például Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeket kóstolni, vagy a hagyományőrző kézművesek munkájához csatlakozni és kipróbálni a régi fogásokat, de rendeznek majd természetismereti játékokat nyereményekért cserében. A legtöbbet persze mégiscsak az eredeti helyszínen lehet megtudni az egyes tájakról – nézzük most sorban, hogy mit találtak ki a nemzeti parkok erre a hétre.

Bükki Nemzeti Park

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok kihagyhatatlan látnivalója ennek a térségnek, mi korábban a geológai tanösvényekről szóló cikkünkben írtunk arról, hogy mitől olyan fantasztikus ez a bemutatóhely. Szeptember 19-én és 20-án pedig nyílt napot tartanak, ami azt jelenti, hogy egy sima regisztrációs jeggyel lehet megnézni többek között az interaktív kiállításokat és a Miocén erdőt is.

Megnézhetjük ezen kívül Heves megye egyetlen barlangját, az Esztáz-kői-barlangot, amelyben szeptember 15. és 18. között tartanak vezetett túrát; de hasonlóan vezetett kirándulásra indulhatunk például a Hór-völgyből a Cserépi legelőre szeptember 17-én. A lelkes önkéntesek egy természetvédelmi akcióban is résztvehetnek, szeptember 16-án a Szomolyai kaptárkövek természetvédelmi területen lehet majd irtani a bozótot, szedni a szemetet, nyírni a füvet és közben egy nagyot beszélgetni.

Aggteleki Nemzeti Park

Szeptember 14. és 20. között, vagyis a teljes hét folyamán indulnak különböző hosszúságú barlangi túrák. A többi, itt megrendezett programtól eltérően ezekre nem kell előre bejelentkezni, csupán azt kell kiválasztani, hogy kit, melyik túra érdekel. Mindhárom séta a Baradla-barlangon vezet végig: az egyik a bő két kilométeres Vörös-tói középtúra, de lesz egy másfél kilométeres jósvafői rövidtúra és egy egykilométeres aggteleki szakaszra tervezett rövidtúra is.

A Baradla-barlangForrás: Tainar/Shutterstock

A nemzeti park nemcsak barlangi kirándulásokkal készül, így rendeznek például szarvasbőgés túrát szeptember 16-án, családi napot 19-én és 20-án, sőt, Zöld teaházat is 18-án, amely során egy gőzölgő csésze tea mellett lehet beszélgetni. Akit a kulisszatitkok érdekelnek, az részt vehet a Kutatóink éjszakája – érdekességek az Aggteleki Nemzeti Park életéből című programon szeptember 17-én.

Duna-Dráva és Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban kifejezetten változatos témájú szakvezetett túrákon és bemutatókon vehetnek részt a látogatók. Így például szeptember 16. és 20. között a Szársomlyóra, vagyis a Villányi-hegység legmagasabb pontjára lehet felballagni, 14-én és 15-én pedig a Pintér-kert Arborétumban lehet érdekességeket hallani a csaknem százéves kert történetéből. Szeptember 16-án a Nagyharsányi Szoborpark szimbólumait ismerhetik meg, míg 19-én az őshonos shagya arab lovak futószáras bemutatóját lehet megnézni az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban egész héten tartanak éjszakai túrákat: a Gerecse csillagfényes ege alatt andalogva nemcsak a ragyogó égitesteket lehet szakértők segítségével felfedezni, de a szarvasbikák bőgését is meg lehet hallgatni. Szeptember 19-ére pedig egy nappali programmal készülnek. Ez lesz a Dömösi Zöld Forgatag, ami valójában egy ingyenes családi nap zenés meseelőadásokkal, állatbemutatókkal és túrákkal.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéken kültéri és beltéri programokkal várják a látogatókat. Szeptember 16-án például kedvezményes jeggyel engedik be a látogatókat a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol többek között egy interaktív kiállítást nézhetnek meg a félsziget történetéről. Szeptember 19-én, ugyanitt egy Bütykölde is lesz: az ingyenes, kétórás családi program során nyomhatározót lehet készíteni.

A Hegyestű MonoszlónálForrás: Botond Horvath/Travelo

Nagyon megtetszett nekünk a „duplavulkános" bazalttúra is, amihez borkóstoló is jár. Az érdeklődők a Szent György-hegyet és a Halápot járhatják be a 7 kilométeres túra során szeptember 20-án. Két ingyenes kirándulást is olvasóink figyelmébe ajánlunk: Kapolcs környékén Tüzes-vizes geotúrán vehetünk részt 18-án, és a Somlóra is indul egy geotúra 14-én. Egészen nyugis, rövid sétára indulhatunk ezen kívül a tihanyi Belső-tó környékét kerülő vezetett túrán szeptember 15-én délelőtt, de ha valaki inkább egy játékosabb programot választana, az válassza a csopaki Pele-körút tanösvényre szervezett interaktív sétát szeptember 17-én.

Körös-Maros Nemzeti Park

Itt is kifejezetten változatosra sikeredett a programkínálat, amelyben a racka juhok bemutatásától kezdve, a vizes kiránduláson át a szarvasbőgés hallgatásig szinte minden megtalálható. Szeptember 15-én lesz az első esemény, ekkor őshonos magyar háziállatokat - szürke szarvasmarha gulyát, racka- és cigája juhok nyáját - lehet megnézni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói-telepén.

Szeptember 16-án a Kákafoki-Bikazugi-holtágon vezető evezős kirándulást szerveznek, ahol a résztvevőktől függ, hogyan alakul majd a nap. A jelenlegi tervek alapján meg lehet majd nézni a Jégmadár Vízi Tanösvényt, a Szarvasi Vízi Színházat vagy akár a Bolza kastélyt is. Szeptember 17-én medertúra indul a nyár végére kiszáradt Fehér-tó helyén, 18-án madármegfigyeléssel kötik össze a túrát, ahol a szarvasbikák bőgésére lehet fülelni, 19-én pedig a Körösvölgyi Állatparkban indul egy nyugodt, rövid séta.

Hortobágyi Nemzeti Park

Sok programot találtak ki a hétre, amelyekkel tényleg keresztül-kasul be lehet járni a nemzeti parkot és meg lehet ismerni az itteni élővilágot, viszont azt fontos észben tartani, hogy minden programra előre be kell jelentkezni.

Napfelkelte a Hortobágyi Nemzeti ParkbanForrás: Artush/Shutterstock

Szeptember 18-ára 10 kilométeres naplemente kerékpártúrát szerveznek a Hortobágyi Vadasparkba: az ide tartó útvonal a Hortobágy-folyó mentén futó tanösvényen vezet végig, ahol többek között farkast és vadlovakat is lehet látni. Szeptember 19-re rengeteg programot terveztek, például madárgyűrűzést a Zagyva mentén, hajnali darulest a Hortobágyon, vezetett túrát és játszóházat a Tiszakürti Arborétumban. Egy rövidebb kirándulásra is be lehet nevezni, amelynek már a címe is sokat sejtető: Rejtőzködő vulkánok az Alföld peremén. Szeptember 20-án pedig egy 8 kilométeres gyalogtúrát szerveznek az 1770-ben épült Meggyes csárdához, a program része a Górési Madármentő Állomáson folyó munka megnézése is.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Bár alapvetően itt vizes programokra lehet számítani, bekerült a kínálatba egy bringás túra is. Szeptember 14-én a Hany Istók Tanösvényen lehet végigkerekezni, érintve többek között a Csíkos Égerest, az Osli-Hany élőhely rekonstrukciót és a Hansági-főcsatornán átívelő, 7 méter hosszú és 2 méter széles fából készült andaui hidat is. Biciklit ingyen tudnak adni, ha szükséges.

Szeptember 15-én, 17-én és 19-én körülbelül háromórás kenutúrákat indítanak a nádasba vágott közlekedő csatornákon keresztül. Mivel itt szó szerint körbeveszi az embert a természet, rengeteg növényt és állatot lehet testközelből látni a kirándulás során. Madármegfigyelésre hívnak például szeptember 16-án is: a Borsodi-dűlő madármegfigyelő toronyból a vízi madarak életét lehet nyomon követni. És még egy nagyon vagány program: szeptember 16-án, 18-án és 20-án a nemzeti park egyedi fejlesztésű, elektromos meghajtású, úgynevezett szolár hajóján lehet egy másfél órás kirándulásra benevezni.

Kiskunsági Nemzeti Park

Hatalmasakat lehet sétálni ebben a végtelennek tűnő nemzeti parkban, ezért a programhét során is sokféle túrával készülnek. Van közöttük 2,5 kilométeres kirándulás szeptember 19-én a Körös-éri Tájvédelmi Körzetben, melyet kimondottan ajánlanak a nagycsaládosoknak, és több, 5-6 kilométeres táv is. Ilyen például a szeptember 14-ei Buckatúra, ami a félsivatagi jellegű homokvidék különös táján vezet végig, vagy a Kiskőrösi turjános természetvédelmi területre szervezett kikerics túra 19-én.

Szürke gém a Csaj-tónál, Pusztaszeri Tájvédelmi KörzetForrás: Rudmer Zwerver/Shutterstock

Lesznek picit hosszabb, 8 kilométeres bandukolások is, többek között 18-án a Bugaci pusztán, ahol az élővilága mellett a puszta néprajzi értékeit is bemutatják, de 10 kilométeres távra is lehet készülni, mondjuk a Kolon-tó környékét bejáróra túrára 16-án, vagy egy laza bringatúrára a Fehér-tónál, Magyarország legrégebben védett területén.

Őrségi Nemzeti Park

Nagyon szépen végig lehet követni a nemzeti park kínálatát, mivel minden napra beraktak egy eseményt úgy, hogy minél többet tudjanak megmutatni a tájból és az Őrség hangulatából. Szeptember 14-én például az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén vezetett kirándulásra lehet benevezni, ahol a szerek bejárása után a közelben legelésző európai bölényeket is meg lehet majd nézni.

Másnap e-bike túra vezet a rábavidéki szlovének szórvány településeire, 16-án pedig Magyarszombatfán indul egy program, Gyalogtúra a fazekasok földjén címmel. Szeptember 17-én Őriszentpéter szerein lehet végigballagni, 18-án pedig innen indul egy 40 kilométeres bringás túra Szőcére. Az ezt követő napon Pityeszeren, az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél tartanak családi napot, íjászattal, mézeskalács díszítéssel és lepkevadászattal. A hetet a 20-ára szervezett, Bajánsenyéről Kercaszomorra tartó túra zárja.

Helyhiány miatt természetesen nem fért bele minden program és minden részlet a cikkbe, ám ezekről bővebben olvashat a Magyar Nemzeti Parkok honlapján

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek