A legszebb látnivalók, amiket egy badacsonyi hétvégén vétek kihagyni

Badacsony ősszel, borvidéktúra 5. rész. Séta a ciprusok alatt, lépcsőzés a bazaltvulkán tetejére, sétakocsikázás hazánk egyik legkisebb, festői szépségű falvában, és túrázás a vár legfelső fokára, ahonnan a tapolcai tanúhegyekre is rálátni - ezt az arcát a Balatonnak az őszi hónapokban élvezhetjük igazán. Cikksorozatunk következő részében a Badacsonyi borvidék misztikus szépségű helyeiről olvashatnak.

Sétáljon évszázados fák alatt a Folly Arborétumban!

Ha egy pazar panorámával felszerelt tematikus sétára vágynak, de annak végén egy jó pohár bort vagy házi szörpöt sem utasítanának vissza, akkor a badacsonyörsi Folly Arborétumban a helyük! Ez az elvarázsolt hely a Balaton egyik legcsendesebb szeglete, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva szippanthatnak a friss levegőből. A gyönyörű, több száz éves fákat felsorakoztató, 3,6 hektáron elterülő arborétum a Kisörsi-hegy déli oldalán található. Több mint száz évvel ezelőtt alapította dr. Folly Gyula, aki külföldi faiskolákból rendelt példányokat, hogy Magyarország egyik legkülönlegesebb gyűjteményét hozza létre.

Pár hektár a természet legszebb darabjainak
Galéria: Folly Arborétum
(Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

A fákat ma családjának negyedik generációja gondozza. Folly Réka és Judit, az alapító dédunokái még egy borászatot is létrehoztak a birtokon, amivel szintén egy családi hagyományt őriznek. A park fogadóépületében ezekből a borokból és házi készítésű szörpökből is kóstolhatnak, akár irányított formában is, több tételből egymás után. De azt is megtehetik, hogy séta után, jó időben kiülnek az asztalokhoz, és elszopogatnak egy pohár fenyőrügyes levendulaszörpöt. Persze ha inkább az arborétum szőlőjének ízére kíváncsiak, akkor kortyoljanak az olaszrizling és szürkebarát házasságából született Cédrus névre keresztelt borból.

A Balaton környékének egyik legnyugodtabb helye
Galéria: Folly Arborétum
(Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

És ha a park bejárása közben elfáradtak, pihenjenek meg az egyik kis pavilonban, vagy menjenek fel a cédrus terméséhez hasonló alakra tervezett kilátóba, és gyönyörködjenek a panorámában. Attól sem kell tartani, hogy a gyerekek ebben az arborétumban unatkozni fognak: a jó levegő és a játszótér például kifejezetten alkalmas arra, hogy levezessék a még megmaradt energiájukat. A Folly Arborétum egyébként néhány hete nyerte el Az év ökoturisztikai tanösvénye díját, ott jártunkkor Folly Rékával többek között ennek kapcsán is beszélgettünk, a vele készült interjúnkat is hamarosan olvashatják.

Nyitvatartási idő: a hét minden napján 8-tól 17 óráig

Szigligeti vár, ahonnan a legszebb a Tapolcai-medence

Szigliget várába gyalogosan is könnyedén fel lehet jutni, a panoráma viszont talán innen a legszebb a környéken. Az erődöt még a pannonhalmi bencések emelték az 1260-as években, amit később többször is kibővítettek. Történelméről talán annyit mindenképp érdemes tudni, hogy ez az egyetlen balatoni vár, amelynek pusztulását nem a török, hanem egy súlyosabb villámcsapás okozta. És bár 150 évig sikerült megtartania függetlenségét az oszmán időkben, végül a Habsburgok robbantották fel falait 1702-ben.

A várfalakról gyönyörű panoráma fotózható
Galéria: Szigligeti vár
(Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

 

Még ha jártak is itt korábban, akkor is érdemes újra meglátogatni a romokat. 2013-ban megújult a vár, egész évben látogatható lett, új falakat, tetőt, tornyokat kapott, de összességében is jobban fest és látványosabb képet ad egykori állapotáról. Van már benne kápolna, kialakítottak egy kovácsműhelyt, és a felújítás során akadálymentesítették. A mozgáskorlátozottak számára például a Tanítóházban egy interaktív kiállítótér található, amelyben érintőképernyős terminálok segítségével láthatják a várban elhelyezett kamerák élőképeit, miközben a várról, annak korabeli mindennapjairól is olvashatnak. És bár a helyet mindennel felszerelték, ami egy középkori erődtől elvárható - a várjátékokhoz kialakított színpadtól kezdve a barokk konyháig, sőt, még büfé is található - ; a legjobb tulajdonsága mégiscsak az, hogy falairól befotózhatjuk a Tapolcai-medence összes tanúhegyét és legalább a Balaton felét.

Az egyik olyan várunk, amelybe a török nem jutott be
Galéria: Szigligeti vár
(Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

Persze aki szereti az izgalmas vártörténeteket, annak bármely, Balaton-környéki erőd meglátogatása felér egy történelemórával. Ha pedig egyszerre több meseszép várromtúrára is vágynak a tó körül, akkor olvassák el gyűjtésünket itt.

Travelo tipp: A vár tövében van egy apró vinotéka, ahol helyi borokat kínálnak a Szászi Pincészettől. (Mi október közepén egyébként két másik borász mellett Szászi birtokát is megnéztük, tegyenek így önök is, vagy olvassák el élményeinket itt). A várbejárat szomszédságában pedig egy kávézót találnak - tavasztól őszig remek fagyijuk van -, várlátogatás után teszteljék bátran a helyet!

Nyitvatartási idő: a vár egész évben látogatható, de novembertől február végéig csak reggel tíztől délután négyig

Belépő: felnőtteknek 800, gyerekeknek 6-tól 18 éves korig 400 forint

Kerüljön testközelbe a természettel a Salföldi Majorban!

A Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában található Salföldi Major a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A park igazgatósága Salföld falu határában egy olyan helyet akart létrehozni, ahol majorsági környezetben mutathat be őshonos magyar háziállatokat, amelyekkel ma már vidéken is egyre ritkábban lehet találkozni. Itt aztán biztosan láthat majd a gyerek rackajuhot, bivalyt, szamarat és pásztorkutyákat, a szürke marhákat például meg is simogathatja. De ezek mellett még számos más állat bérel itt magának saját pár négyzetméternyi életteret, a lovak még többet is, amelyeket gyakran fognak be a major mögötti füves placcon pusztaötös-bemutatókra vagy tereplovaglásra.

A majornak van egy külön fűszer- és gyógynövénykertje is, amely egész évben igyekszik illatos élményeket kínálni a látogatóknak. A kerítés mögé besétálva például egészen közeli kapcsolatba kerülhetnek a csodafüvekkel. Ha a szép makro-fotókat is szeretik, akkor ne hagyják ki a lepkék szárnyairól készült fotókiállítást sem. Ugyanakkor a major mezőgazdasági gépkiállítása inkább az elmúlt idők eszközei iránt érdeklődőket fogja majd inkább felvillanyozni. Ha sikeresen bejárták a major minden látogatható négyzetméterét, a kiskorúak a bejárat közeli játszóteret vehetik birtokba, vagy a családdal közösen a közeli fogadóépület büféjében bivalyszalámis szendviccsel és házi szörppel tölthetik vissza készleteiket.

Őshonos magyar háziállatok majorsági környezetben
Galéria: Salföld Major
(Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

De ha egy igazán különleges élménnyel szeretnének gazdagodni, akkor a falu régi nádtetős parasztházai között zötykölődő lovas sétakocsikázásra neveznek be, amely érinti a salföldi kőtengert és az erdőben megbújó, 13. századi pálos kolostorromot is. Az egyórás túra a majorból indul - ameddig a családdal körülnéznek, addig pont elő is készítik a fogatot. Ennek ára két felnőtt és két gyerek esetén 6000 forint. De vannak többórás, a Káli-medencét nagyobb szeletben érintő buszos vagy gyalogos, vezetett túrák is - ha ezekre kíváncsiak, nézzenek szét itt.

Nyitvatartási idő: november 12-ig 9-től 17 óráig; utána március közepéig a major bezár
Belépő: felnőtteknek 500, gyerekeknek 14 éves korig 300 forint

Ha hazai vulkánra kíváncsiak, irány Hegyestű!

Egy újabb misztikus hely a Balaton környékén a monoszlói Hegyestű, amelyről kevesen tudnak, pedig ott áll már egy ideje. 1998-ban egy geológiai bemutatóhelyet is szerveztek köré, ahol egy külön épületben a környék köveiből kiállítást nyitottak, a hegy lábánál pedig egy szabadtéri kőtár látható. A geológusok szerint a 337 méteren magasodó képződmény pár millió évvel ezelőtt még vulkánként működött, jellegzetes kúp alakjában pompázva. A hegy északi oldalát azonban fokozatosan lefejtette a bányászat, de ennek köszönhető az is, hogy ma ennyire jól megfigyelhető az évmilliók során megszilárdult bazalt. A vulkán kráterében megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el, ezek adják az 50 méter magas bányafal különleges látványát.

Ez egy darabig tényleg sokak előtt rejtett kincs volt
Galéria: Monoszlói Hegyestű
(Fotó: Csikesz Mariann / Travelo)

A Tapolcát Zánkával összekötő főút mentén található hegy Tapolca felől megközelítve könnyen észrevehető, de a Balaton felől érkezők csak egy szabályos, erdővel borított vulkáni csúcsot látnak majd. Ez lesz az, kövessék bátran a felvezető utat! Hegyestű egyébként szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, a bemutatóhelye mellett egy parkolót is kialakítottak. Induljanak fel a hegy oldalán futó túraútvonalon, ahol a kényelmes tempóban végzett negyedórás túra közben fokozatosan nyílik ki a Káli-medence látványa, de tájrészleteit a csúcsára érve egy panoráma térképen is beazonosíthatják majd.

Nyitvatartási idő: november 12-ig látogatható 9-től 17 óráig, után március közepéig zárva tartanak
Belépő: felnőtteknek 700, gyerekeknek 400 forint

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek