Pincefalvak és dűlőtúrák élményeit hozza az ősz – Ide utazzanak szeptemberben!

A szeptember nálunk egyértelműen a szüret, a szüreti munkák és a velük járó, régi hagyományokat is megidéző fesztiválok időszaka. Mivel azonban egyelőre semmilyen nagyobb rendezvény időpontját nem vehetjük biztosra, ezért olyan szabadidős lehetőségeket gyűjtöttünk egy csokorba, melyeknek időpontjáról és részletes programjairól magunk dönthetünk kedvünk szerint. Így került szeptemberi programajánló listánkra Magyarország hat bájos pincefalva, néhány, általunk korábban már bejárt borbirtok, és egy-két dűlőtúra is.

Borvidékeink falvaiban gyakran megesett, hogy az egyes termelők egymás mellé telepítették a pincéiket, így az apró présházak egy idő után, szinte önálló pincefalvakat hoztak létre, néhányuk ráadásul már több évszázada fennáll. Ezek közül több épületegyüttes is ma már néprajzi és kulturális értékeket őrző helynek számít, valamint komoly turisztikai vonzereje van.

A hajósi pincefalu romantikája

Hajós település löszfalba vájt pincéit Kalocsától nem messze találjuk. A pincefalu 24 utcájának 1200 kézzel kialakított házát a Duna menti löszhát völgyébe vájták, a szőlőket pedig a magasabb területekre telepítették.

A hajósi pincefalu Európa legnagyobb összefüggő pincefalva egy 2007-es felvételenForrás: MyName (Csanády) / Wikipedia.org

A házacskák előtt a Hajós-Bajai borvidék borait kóstolhatjuk meg, ha bejelentkezünk egy látogatásra. Ami nem is olyan nehéz, hiszen a pincefalu a Duna Borrégió Borút Egyesület egyik állomása. Rajtuk keresztül pedig egy sor privát program is elérhető a régióban.

Szent Orbán vigyázza Piliscsév pincefalvát is

Piliscsév a Basa-hegy tövében húzódik, így nemcsak a jó borok, hanem a hegyről elénk táruló kilátás miatt is érdemes lesz ide ellátogatni egy szeptemberi hétvégén. A 200-nál is több tarka présház a település szélén alkot pincefalut. Az egyedülálló építészeti együttest a borászok védelmezője, Szent Orbán védi, akárcsak Hajóson.

A Basa-hegy a piliscsévi pincesor egy részévelForrás: Solymári / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A présházak előtt faragott asztalokkal és padokkal várják a megfáradt és szomjas túrázókat, a szép környezetre és a folyamatos programokra pedig a Piliscsévi Pincefalu Egyesület ügyel.

A györkönyi Pincehegy is új életre kel

A györkönyi Pincehegyről keveset hallottunk korábban, de a képeket elnézve, látogatása megéri az időt. Főleg akkor, ha elcsípünk egy kellemesen meleg szeptemberi délutánt, amikor a Nap aranyszínűre festi a több mint 300 présházat és a diófák koronáit. A Pincefalvak.eu oldalán olvasható, hogy az elmúlt időszakban egyre több gazda teszi rendbe a présházát és annak környezetét a Tolna megyei Pincehegyen, és a borminőségre is egyre jobban odafigyelnek.

Ennek köszönhető, hogy a pincék nem állnak üresen, egyre több helyen találunk feldolgozott szőlőt. Sőt, ha kedvet kapunk hozzá, még az aktuális mezőgazdasági munkálatokba is bekapcsolódhatunk, csak érdeklődjünk utána a Pincehegy weboldalán. Györkönyben a jellemző fajták a Kékfrankos, a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, az Olaszrizling és a Cserszegi Fűszeres.

A majdnem ezer pince vidéke

Ha Budapest környékén keresünk pincefalut, akkor is szerencsével járhatunk, mert a fővárostól délkeletre ott van a monori Strázsa-hegy, ahol 960 pince található. Itt már tanösvény is létesült, amelyre Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvény néven kereshetünk rá.

Forrás: Petranyigergo88 / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

A túra során alapvető szőlészeti, borászati munkálatokkal és hagyományokkal ismerkedhetünk meg, ráadásul a monori pincék között sétálgatva hat különböző építészeti stílust is felfedezhetünk.  

Pincesorok és pincehegyek

A nagy kiterjedésű, sokházas pincefalvak mellett olyan kisebb pincesorokat is találni hazai borvidékeinken, mint amilyen például Hercegkút Tokaj-Hegyalján, ahol a települést két oldalról övező 195 présházikó alkot egy pincefalut. Az emeletes pincesorok egymás mellett és alatt sorakozó, jellegzetes, háromszög alakú házait a riolitba vájták, és a boltíves, kőből épült bejárataikról ismertek. Érdemes itt sétálgatni, mert a visszatérő utazók szerint a gazdák szívesen behívják az arra járókat egy-egy kóstolóra.

Forrás: Hercegkúti Világörökségi Pincesorokért Egyesület / Facebook.com

A listából nem maradhat ki a Somogy megyei Szólád környéke sem, ahol szintén érdekes, löszfalba vájt pincék várják a túrázókat. A történetek szerint a borospincék eredetileg rejtekhelyként szolgáltak, és a gazdák azokat a boroshordókat rejtették el bennük, amiket a pénzügyőrök elől akartak eltitkolni.

Birtoklátogatások és borkóstolók nyomában

Ha biztosra szeretnének menni a borkóstolásokat illetően, akkor érdemes az interneten utánanézni, hogy mely pincészetek kínálnak dűlő- és pincetúrákat, amiket általában borkóstoló kísér. Mi is így tettünk, mikor egy somlói kirándulás végére szerettünk volna beprogramozni egy ilyen túrát. A választásunk akkor a Kreinbacher Birtokra esett. Miután online bejelentkeztünk az adott napra (pénteken és szombaton tartanak birtoklátogatást és kóstolót) és időpontra, érkezésünket követően már kezdődhetett is a séta, amely alatt a szakértők bemutatták a borászat 21. századi technológiáit és a somlói borok születésének tradícióit is.

Áprilisi felvételForrás: Kreinbacher Birtok Somló / Facebook.com

Sőt, még a pezsgőpincészet életébe is bepillanthattunk, és megismerhettük az úgynevezett Méthode Traditionnelle módszer lépéseit is. A birtoklátogatás lezárásaként végül finom Kreinbacher-borokat kóstoltunk, és még a többszörös díjnyertes magnumokat is láttuk. A dűlőtúra a Somló legszebb pontjain vezetett keresztül: felsétálhattunk a gyönyörű panorámát kínáló Kőkonyhához, a Taposó-kúthoz, és láthattuk Somló kápolnáit is.

Egy ilyen hasonló túrán ismertük meg Mádot és a mádi dűlőket is. Akkor a Barta Pincét kerestük fel egy szombat délután, ahova szintén be kellett jelentkezni előre. Választási lehetőségünk azonban bőven volt, mivel a túrák hétköznap 11 és 17 órakor, szombatonként pedig 11, 14 és 17 órakor kezdődnek.

Öreg Király-dűlőForrás: Koncsol Csilla / barta pince / Facebook.com

Mi azon a túránkon borkóstolót és dűlőtúrát is választottunk, ha már egyszer eddig elzarándokoltunk, de külön-külön is lehet kérni a kettőt. Az 5 vagy 8 tételes borkóstoló csomagnak része a birtok bemutatása, a feldolgozó és az érlelőpince bejárása is, amit végül a természetben zárhatunk le a történelmi Öreg Király-dűlő melletti szőlők között egy pohár borral a kezünkben.

Források: Ezerizu-elet.blog.hu; Pincefalvak.eu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek