Utazzon a Kárpát-medence közepébe!

Mobilba bújt idegenvezetőkkel, kalandos arborétummal, hazánk mini makettparkjával és isteni halászlével vár egy település a Kárpát-medence kellős közepén. Ha ránk hallgat, idén tavasszal a nagyvárosok helyett inkább Szarvasra utazik!

Nemrég indult itt a Travelón egy sorozat, amelyben olyan alternatív úti célokat mutatunk be, amelyek nagyon hasonlítanak a legnépszerűbb – és ezáltal a legzsúfoltabb – turistacélpontokra, mégis jóval kisebb figyelmet kapnak. Így ajánlottuk olvasóinknak Bécs helyett az acélból épült mesterséges szigetet is magában rejtő Grazot, vagy Barcelona helyett a tapasbárok, a tengerpart és Picasso városát Malagát. Ezúttal viszont belföldön maradunk, és a népszerű, egyetemistákban és turistákban egyaránt gazdag Szeged városa helyett Szarvast ajánljuk.

 

Szeged vagy Szarvas? Ön melyiket választaná?
Galéria: Túlértékelt turista Szarvas
Fotó: Indafotó

Nem magyarázkodunk, Szeged gyönyörű. Pláne a napokban, amikor az enyhe időjárásnak köszönhetően a városháza előtti Széchenyi téren rügyet bontottak a település ékének nevezett rózsás liliomfák. Ilyenkor aztán minden évben járókelők tucatjai gyönyörködnek a dísznövényekben. De nemcsak helyiek, turisták is szívesen készítenek képeket erről tavaszi albumukba, ahogy a Tisza-partjáról, a legtöbb templomot és palotát felsorakoztató Tisza Lajos körútról, vagy a Dóm térről is.

Pedig a szomszédos megyében található Szarvas városa sem kevésbé hangulatos, és bár területét nézve alig kisebb a Tisza-parti városnál, mégis tizedannnyian lakják. Ha akarjuk, pompás kirándulóhely, hétvégi horgászparadicsom, késő tavasztól az evezősportok bázisa, miközben a tót receptek és legendák történelmi origója is. Itt találhatjuk a történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani középpontját, amelyet egy szélmalom formájú emlékmű jelöl a holt-Körös partján. Mutatjuk, miért menjenek Szarvasra. 

Mert Szarvas egyre zöldebb 

A város februárban kezdett bele egy EU pályázaton nyert 600 millió forintos beruházásba, amely segítségével a sok település által irigyelt geotermikus energiarendszerét fejleszti tovább, így egyre több intézményt és épületet csatlakoztathatnak a termálhő-központokhoz, és gáz helyett egyre többen a termálkút 98 fokos termálvízével fűthetnek. A termálrendszer több mint 15 éve épült ki Szarvason, meleg vízzel és fűtési energiával látják el a hálózatba kötött lakásokat, múzeumokat, ahogy erre épült a város családias hangulatú gyógyfürdője is. De zöld megoldást választott a szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotel is, amely tavaly építette ki napelemes rendszerét, és az Öko-Park Panzió, amely helyi alapanyagokból épített szaunájával várja a zöld elvonulásra váró vendégeit. Előbbiben 4 fős apartmanházat 31 000, kétágyas szobákat 17 000 forinttól foglalhatunk, utóbbiban pedig már fejenként hétezer forinttól találunk standard szobákat. 

Mert itt mobilba bújt idegenvezetőkkel túrázhatunk 

Szarvas azt sem bízza a véletlenre, hogy az odaérkező turisták mit látnak a településből. Így aztán tavaly nyáron QR-kódos táblákat helyeztek el az arborétumban, a szomszédos településen Békésszentandráson a Csücsök Csárda mellett, és Kondoroson a csárdánál, amelyek jól jönnek, ha a térségben programokat, vendéglőket vagy szállást keresünk. Idegenvezető pótlására pedig érdemes használni a Pocket Guide hangos mobilapplikációt, amely aktuális helyzetünk alapján beszél nekünk a fontosabb látnivalókról, vagyis pont arról, amit épp az adott pillanatban látunk a városban. 

Galéria: Túlértékelt turista SzarvasFotó: Baksi / szarvasigyogyfurdo.hu

 

Mert itt nem adóznak a nyugdíjasok 

Legalábbis a hetven év felettiek, akiknek január elsejétől egyáltalán nem kell fizetniük idegenforgalmi adót a szarvasi szálláshelyeken. Ettől függetlenül az adót mindenki másnak felszámolják éjszakánként, de a korábbi 400 forintos díj helyett már csak 250 forintot. Az év első felében az ifa-mentességet a szarvasi turisztikai szervezet a fogyatékkal élőkre is tervezi kibővíteni. 

Mert itt van hazánk legszebb arborétuma 

Az arborétum bejárata előtt ingyen parkolhatunk, de érkezhetünk bringával is, ugyanis tavaly ősszel adták át a parkoló mellett található kerékpár-tárolóhelyeket. A parkot jó szívvel ajánljuk az idei év első nagyobb kirándulásához: ekkor már kinyit a büfé és a mosdó - ami novembertől március közepéig zárva van - , részt vehetünk csoportos vezetett túrákon, de egyedül is bejárhatjuk az arborétum ösvényeit. A park központi részén egy kilométernyi szakaszon a mozgássérültek számára alakítottak ki akadálymentes útvonalat, hogy kerekes székkel is lehessen a parkban közlekedni. 

Galéria: Túlértékelt turista SzarvasFotó: Minimagyarorszag.hu

A család négylábúját sem kell otthonhagynunk, az arborétum területére kutyát is bevihetünk, ha betartjuk a kiírt szabályokat. Aki már most hétvégén indulna, az egyből egy kollektív tavaszi nagytakarítás részese lehet a parkban, ahova a Szorgos hangyák napja alkalmából a környezettudatos kirándulást szerető családokat várják. Az arborétum kikötőjéből áprilistól óránként a Kákafoki-holtágon (már ezért a névért érdemes idelátogatni) közlekedő sétahajó indul, amelynek fedélzetéről láthatjuk a vízben álló mocsári ciprusokat, a Milleniumi emlékművet, a Bolza-kastélyt, a Szarvasi Vízi Színházat és gyaloghidat, a Tessedik Sámuel által építtetett Ótemplomot és a Történelmi Magyarország közepét jelképező szélmalom formájú emlékművet is. Ha viszont a parkból szívesebben túráznának tovább a településen, érdemes bringát bérelni az arborétum bejáratánál, óránként 400 vagy egy teljes napra 1500 forintért. 

...és mini makettparkja 

Mielőtt azonban brigára pattannának, térjenek be a szarvasi arborétum közvetlen szomszédságában tavaly áprilisban megnyílt makettparkba is. A brüsszeli Mini Europe-hoz és a klagenfurti Mini Mundushoz hasonlóan ugyanis már nekünk is van nemzeti makettparkunk, egyenesen a történelmi Magyarország, sőt, az egész Kárpát-medence mértani kellős közepén. Amikor mi decemberben ott jártunk, úgy éreztük, hogy ez az ország leghidegebb pontja is egyben. Az első tavaszi hétvégétől kezdve azonban, pláne a zöld környezet látványa miatt kifejezetten élvezhető programnak tűnik, és tényleg nem csak gyerekekkel együtt. 

Debreceni református nagytemplom
Galéria: Mini Magyarország makettpark
Fotó: Minimagyarorszag.hu

A tervek szerint a Mini Magyarország parkja idővel kiegészül majd a határon túli területek emblematikus épületeivel, de addig is egészen kicsiben nézhetjük meg a Lánchidat, a Balatont, a kecskeméti Cifra-palotát vagy az egri várat, és bár jelenleg alig harminc épület miniatűr mása található itt, az év végéig mintegy száz makett lesz látható, hangokkal, fényekkel és mozgó, interaktív elemekkel megtámogatva.

Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország
Szarvasi Arborétum: felnőtt jegy: 900 Ft; gyerek, diák, nyugdíjas jegy: 650 Ft
Kombinált belépő, amely a makettparkba is érvényes: felnőttnek 1600, gyereknek 1100 Ft

 

Mert itt jó halászlevet főznek 

Szarvason legendásan finom a helyi szilvából készült pálinka és lekvár, előbbi az egyik legnépszerűbb hungarikum termékünk, utóbbi pedig arról híres, hogy cukor hozzáadása nélkül készül, de van, hogy dióval dúsítják vagy fokhagymával teszik pikánsssá. Persze, ha a városban szállást foglalunk, a lekvár és a szarvasi mozzarella mellett egészen biztosan tányérunkra kerül majd a reggelinél a tót hagyományok alapján készített, csabaihoz hasonló fűszeres, zamatos szarvasi kolbász is. A szarvasi pékségekben pedig olyan tót sütemények receptjeit is őrzik, mint a kapusznyika, amelynek főleg káposztás verzióját a közeli Kondoros településről nevezték el, vagy a makovnyik nevű mákos kalács. 

Víziszínház
Galéria: Túlértékelt turista Szarvas
Fotó: Photgrapher / Indafotó

Amikor mi legutóbb a kotyogós kávéfőzők városában voltunk, kávét ugyan nem ittunk, de betértünk a szarvasi Halászcsárdába, ahol leveskockamentes, sűrű, kellemesen csípős, gyönyörű piros vegyeshalászlevet ettünk, amely után kellően ropogós tepertős túróscsuszát küldtünk. Jó szívvel ajánljuk a helyet mindenkinek, a csárdában a számos magyaros egytálétel mellett, többféle halászlevet kóstolhatunk és mindhez illatos házi parasztkenyeret szolgálnak fel. 

Újabb cikkünk ebben a témában: 

Új mozdonyokkal bővül a szarvasi makettpark a Vasutasok napján
A vágányok mellett kérjük, vigyázzanak! - utal hétvégi programajánlójában a szarvasi Mini Magyarország a július 10-i Mini Mozdonyok Nagy Napjára, ahova ezen a hétvégén újabb vasútmodellek érkeznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek