Járja be velünk a világ legizgalmasabb hajóroncsainak környékét!

Bármennyire is hétköznapiként szeretnénk tálalni a témát, hajóroncsoknál búvárkodni egyáltalán nem hétköznapi élmény. Pont. Fel lehet rá készülni, és nagyon sok helyen alá is lehet merülni. Az élmény különlegessége nem abban rejlik, hogy messzire kell utazni, vagy netán megfizethetetlen kategóriába tartozik. Ami hátborzongató, az a látvány, ami a tenger fenekén fogadja a mélységbe alászállót. Százéves és egészen friss hajóroncsok, melyeket a tengeri élet szinte pillanatok alatt befogad, sőt, repülők, tankok és motorkerékpárok pihennek a megtévesztően nyugodt felszín alatt. Tartson velünk ezen a nem mindennapi túrán!

Szuperizgalmas, szuperlátványos, de járhat veszélyekkel is!

A víz alatti világot nem csak egyféle módon fedezhetjük fel. A pipás búvárkodást például bárki, bármilyen előzetes ismeret nélkül kipróbálhatja; egy korábbi írásunkban mi is bemutattuk, hogy a kontinensen melyek a legjobb helyszínek. Ha valaki nem éri be egy kis felszíni lebegéssel, és komolyabban el akar „merülni" a témában, annak már valamilyen tanfolyamot is el kell végeznie, hogy biztonsággal búvárkodhasson.

Merüljön alá egy egészen különleges világbaForrás: Jag_cz/Shutterstock

És vannak egészen különleges esetek is – ilyen a roncsok körüli búvárkodás is. Annak, aki ilyesmit tervez, speciális tréningen kell részt vennie. Egy-egy ilyen roncsot hátborzongatóan nagy élmény lehet körbeúszni, de veszélyekkel is járhat. Plusz a roncsokat védheti a törvény, figyelni kell arra, hogy az ott lévő élővilágot minél kevésbé zavarja meg a merülés, és még sorolhatnánk. Bár sok szabályt kell betartani, az ötlet egyáltalán nem kivitelezhetetlen, főleg, hogy nem is kell messzire menni, ha tengermélyi roncsok után vágyik a szívünk.

A szomszédban érdemes kezdeni a keresést

Roncs pedig van dögivel, és ha csak egy próbát szeretnénk tenni, akkor kezdhetjük is a Földközi-tengeren a vadászatot. Pontosabban nem is igazán kell vadászni a roncsokra, hiszen a helyi szakemberek pontosan tudják, hogy hol, és mit érdemes megmutatni a merülni vágyóknak. Ha valaki viszont már otthon ki akarja találni, hogy mit akar látni, annak, íme, néhány tipp, hogy hova érdemes elmenni, pontosabban alámerülni.

Egy életre szóló élmény lehet egy-egy roncs felfedezéseForrás: Levent Konuk/Shutterstock

Málta és környéke híresen jó búvárterep, nemrégiben egy új térképet is kiadtak a szigetek környékén lévő legtutibb helyszínekről. Ezek között szerepel többek között három hajóroncs is, melyeket néhány évtizede szándékosan süllyesztettek el itt, miután kivonták őket a forgalomból.

Ciprus mellett is van több roncs, amely messze földről vonzza a búvárokat. Az egyik az MS Zenobia például 1980-ban süllyedt el, rögtön az első útján. Bár mindenkit kimentettek, így is 200 millió angol font értékű rakományt vitt magával a tenger fenekére. A Lady Thetis múltja kevésbé kalandos, mivel szándékosan süllyesztették el a pályafutása végén, majd roncsként ismét szép karriert futott be.

És ha már a Földközi-tengernél járunk, akkor érdemes szétnézni egy kicsit Korzika mellett is, ahol egy B17-es bombázó pihen 27 méter mélyen, a víz alatt. Az amerikai repülőt 1944-ben lőtték le a németek, és a mai napig nagyon jó állapotban van – természetesen ahhoz képest, hogy milyen régóta hever a tenger fenekén.

Motorkerékpárok és repülőgépek a tenger mélyén

Persze akár visszafelé is el lehet kezdeni a roncskeresést. Például Görögországba tervezzük a nyaralást, ezért megnézzük, hogy ott miket rejt a tenger mélye. Csalódni nem fogunk, itt is rengeteg a látnivaló. Akad olyan hajó, amelyet a II. világháború alatt lőttek ki és olyan gőzös is, amely még a 19. század végén süllyedt el. Ez utóbbi nincs mélyen, és könnyű felfedezni, de akadnak olyan roncsok is, amelyeket csak nagy tapasztalattal szabad megközelíteni. Akad itt repülőgép roncs, sőt, világháborús tengeralattjáró is.

És még mindig egy Földközi-tengeri tipp mindazoknak, akik valami különlegességre vágynak. Egyiptom, pontosabban Sharm el-Sheikh mellett süllyedt el 1941-ben az S.S. Thistlegorm nevű hajó, amelyben még mindig ott található a rakomány nagy része. 30 méteres mélységben pihen a roncs, melyben többek között számtalan Norton 16H típusú motor is található.

Ahol tenger van, ott roncs is akad

Az Ausztrália partjainál található, védelem alatt álló S.S. Yongala arról híres, hogy valami egészen fantasztikus mértékben burjánzik körülötte a tengeri élővilág. A 110 méter hosszú gőzhajó még 1911-ben süllyedt el egy viharban. A hajón lévő mind a 122 ember életét vesztette, a roncsot is csak 1958-ben találták meg. Rengeteg különböző állat, többek között teknősök úszkálnak lustán és tarka bohóchalak cikáznak a roncs körül, mely ma már a Nagy-korallzátony része.

Különös dolgokat rejt a tenger mélye Mikronézia partjainálForrás: Chris Holman/Shutterstock

A San Francisco Maru roncsait a hírneves kutató, Jacques Cousteau fedezte fel, és azóta a búvárok egyik kedvenc merülési célpontja lett. A Mikronézia partjainál 1944-ben elsüllyedt hajót tele pakolták fegyverekkel, de volt rajta torpedo, valamint három tank is amikor a tenger fenekére szállt. Bár a látványt valószínűleg sose felejti el, aki testközelből megtapasztalhatta, túl közel menni, vagy akár bármihez hozzápiszkálni a legkevésbé sem tanácsos!

Egykor a háborút szolgálták, ma a turistákat

A világ legnagyobb hajóroncsa a Vanuatu partjainál fekvő S.S. President Coolidge amolyan Jolly Joker ebben a szakágban. Könnyen megközelíthető és kezdőknek, haladóknak és profiknak is ajánlott. Mivel a hajóroncs hatalmas – összesen 200 méter hosszú -, ezért a látnivaló is rengeteg rajta. Az egykori luxushajóból lett háborús csapatszállító orra mindössze 20 méteres mélységben van, így a kezdők ott indíthatják a túrát, míg a tapasztaltabbakat már komolyabb kirándulásokra invitálják a roncs belsejébe.

A U.S.N.S. General Hoyt S. Vandenberg kísérteties látványt nyújtForrás: Wikipedia

Nagyon különös élményt nyújt a Florida partjainál elsüllyedt U.S.N.S. General Hoyt S. Vandenberg roncsa is. Az egykori csapatszállító hajót 2009-ben küldték véglegesen nyugdíjba, azaz süllyesztették a tenger mélyére. A fegyvereket leszerelték róla, sőt, több nyílást is szabaddá tettek, hogy még biztonságosabb legyen a roncs látogatása. Bár turista, pontosabban búvár kompatibilissé tették a hatalmas hajót, néhány különleges jellegzetességét meghagyták. Ilyenek például az óriási parabola antennák, melyektől az egész látvány valahogy még szürreálisabbá válik. Amolyan „ott kell lenned, hogy elhidd élményt" ad a hajó felfedezése, amely valószínűleg pontosan az az érzés, amelyet minden roncsvadász keres.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek