A környezet érdekében tiltják be a törölközőt egy szardíniai strandon

Szardínia egyik népszerű partszakaszán, a La Pelosa strandon a hatóságok azt fontolgatják, hogy be kellene tiltani a törölközőket, a természeti környezet megóvása érdekében.

A strandon töltött idő elkerülhetetlenül azzal jár, hogy minden holmi tiszta homok lesz. Bár a legtöbben szívesen vállaljuk ezt a kellemetlenséget, a szardíniai Stintino városka szeretné megakadályozni, hogy rengeteg homok vándoroljon el a La Pelosa strandról. Olaszország egyik legkedveltebb strandján nem csak a törölközőket, de a nagy textil strandtáskákat is szeretnék betiltani – írja a Condé Nast Traveler.

A képet elnézve könnyű megérteni, miért tódulnak ide a strandolókForrás: Flickr.com

Csúcsszezonban, ami júliustól augusztusig tart, naponta több ezren keresik fel ezt a partszakaszt. 2018 nyarán azonban a fürdőzőket nyugágyak várják, és a törölközők használata be lesz tiltva. 2019 nyarára ráadásul még több változtatást tervez a városvezetés: a strandhoz vezető autóút gyalogos és kerékpáros ösvénnyé alakul, a vízhez is fapallókból készült út vezet majd le. 

A La Pelosán életbe lépő változások jól illeszkednek abba a szerte a világon tapasztalható trendbe, amikor is a hatóságok új törvényekkel igyekeznek védeni a természeti környezetet. Hawaii-on például aggódnak, hogy a kémiai naptejek károsítják a korallzátonyokat, Thaiföldön pedig tilos a dohányzás a húsz legnépszerűbb strandon – ráadásul a Part forgatási helyszínét is olyan sokan keresték fel, hogy csak évi három hónap pihenővel tudják megóvni flóráját és faunáját a turistákról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek