Hazai barlangjaink, ahol egy könnyű túrázással nyithatja a tavaszt

Az a jó a barlangokban, hogy sok közülük egész évben látogatható, ráadásul állandó, 10°C körüli hőmérséklet van a belsejükben. Így ha tiszta levegőre vágyik, és esetleg kint még mindig a mínuszok dübörögnek, ennél jobb alternatívát nem talál a téli túrázáshoz. Össze is gyűjtöttünk néhány hazai barlangot, melyek remek túrákat szerveznek.

A Reménytelen-szifontól a Narancs-zuhatagig

Téved, aki azt hiszi, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területén csak a Baradla-barlang az egyetlen valamirevaló attrakció, bár tény, hogy egész Közép-Európában kiemelkedő. Azt, hogy mennyi itt a térségben a felfedezésre váró csoda, az is mutatja, hogy az Aggteleki-karszt hatalmas barlangrendszerei közül egyik sincs teljes egészében feltárva. Most három kevéssé ismert üreget ajánlunk, melyek szintén izgalmas látnivalókat rejtenek, és bár ezek - a Baradla-balang kivételével - február végéig nem látogathatók, az első tavaszias hétvégét már ide érdemes szervezni.

A Kossuth-barlang bejárataForrás: Facebook

A Kossuth-barlang minden szempontból különleges élmény lesz: egy patak mentén túrázhat, és a Nagy-tó fölé feszített drótkötélen haladva érheti el a túra végpontját, a Reménytelen-szifon tavát. Hogy még sosem hallott róla? Nem csoda, hiszen csak 2009-ben fedezték fel a kutatók, a beszédes nevű szűkületen áthaladva. A tó mintegy húsz méter mély, fölötte tíz méter üreg tátong. A barlangban bő egy kilométert lehet a föld alatt megtenni, de fontos tudnivaló, hogy csak előzetes, írásos bejelentkezéssel fogad túrázókat. A barlang bejárata Jósvafő falutól nagyjából fél kilométerre fekszik.

A térség másik érdekes üregéhez, a Vass Imre barlanghoz vezető túra a Baradla-barlang kijáratánál található pénztártól indul. A bejárathoz vezető gyaloglással együtt háromórás kalandra számítson, melyből szűk egy órát tölt majd a föld alatt – de akit részletesebben is izgat a barlang, az egy háromórás túrát is tölthet a föld alatt. Legkülönlegesebb látnivalója a nyolc méter magas Narancs-zuhatag, amelynek környezetében zászlócseppkövek, szalmacseppkövek, cseppkőlefolyások és különleges görbecseppkövek teszik felejthetlenné az élményt. 

A Rákóczi-barlang kis tavaForrás: Facebook

A szintén a térségben található Rákóczi-barlang az Esztramos-hegység belsejében található. A nagyközönség számára szakvezetéssel, tavasztól őszig látogatható, legfeljebb 10 fős csoportokban. A különleges borsókövek, cseppkőlefolyások szinte teljesen beborítják az oldalfalakat. A túrák reggel 8 és délután négy óra között általában minden egész órában indulnak, az utolsó túra 15 órakor kor indul. Jegyek a bódvarákói (esztramosi) jegypénztárban válthatóak, ahonnan a túra is indul és oda is ér vissza.

Ehhez a barlanghoz kötődik hazánk legnagyobb mentési akciója még a 2002-es évből, amikor egy merülés során az egyik búvár rossz helyen emelkedett felszínre, és egy másfél méteres, levegővel telt üregbe jutott, ahonnan a felkavarodott vízen keresztül már nem tudott visszatérni a bázisra. Három napig tartott, míg élelmet és gyógyszert tudtak eljuttatni hozzá, majd újabb két nap kellett ahhoz, hogy kihozzák onnan. A mentésről könyvet is írtak.

Kalandozzon a Mecsek gyomrában!

A Mecsek leghosszabb, patakos barlangjának neve nem lehet ismeretlen a föld mélyének rajongói számára – ez az Abaligeti-barlang, ahol könnyű túrázásra nyílik lehetőségünk. A különleges cseppkövek mellett a látogatók a denevérek világát is megismerhetik. Ezek a kis- és nagy patkósorrú denevérek a téli látogatáskor valószínűleg épp szunyókálni fognak, a falakon függeszkedve.

Forrás: Abaligeti-barlang Facebook

A barlang főága 466 méter hosszú, ez a szakasz normál utcai ruhában látogatható, de három mellékágában csak kutatók fordulhatnak meg. Átlagosan 12 fok van itt, a levegő pedig különösen kedvez az asztmában szenvedőknek, ezért 2000-ben gyógybarlanggá is nyilvánították. A barlang óránként induló vezetett túrával látogatható, a március 15-ig tartó téli nyitvatartás szerint 10-től 15 óráig. Ha azonban az utolsó, 14 órakor induló túrára jelentkezik, utána - legalábbis a téli időszakban - már nincs idő a Denevérmúzeum megtekintésére, ami egyébként 25-30 perces program. Minderről bővebben itt.

A fentinél jóval izgalmasabb kalandot kínál ugyanebben a körzetben az orfűi Mészégető-források barlangja. Az Orfűi-tó nyugati partján, egy tízméteres szikla tövében nyílik a 330 méteres barlang bejárata, melyben könnyen járható folyosókból és kisebb termekből álló forrásbarlangot találunk. A nagyjából 1,5-3 méteres magasságú járatokat vízesések is tarkítják, és igen érdekes, mondhatni komor hangulat uralkodik errefelé, ugyanis a szürke befoglaló kőzeten fekete kéreg borítja a cseppköveket a jelenlévő mangán-oxid miatt.

Ebben a környezetben overálos túrára van lehetőség, kizárólag 12 év felett (12 és 18 év között szülői írásos engedéllyel). Overált, sisakot és lámpát adnak, gumicsizmát érdemes vinni. Számítson arra, hogy itt bizony lesznek szűk járatok is, ahol szinte át kell majd préselnie magát, és helyenként derékig érő vízben is gázolnak a kalandorok. Árak, időpontok és előzetes bejelentkezés itt.

A Balaton-felvidéken igazi kihívásra bukkanhat

Az év minden napján látogatható a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, amely a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja, és bővebben is írtunk már róla a Tapolca-környéki látnivalókat bemutató cikkünkben. A bázisépület 2018 januárjában porig égett, de ez szerencsére nem akadályozza a túrák megtartását. Ide ne utcai ruhában tervezzen jönni, mert igazi barlangi kalandok várják.

Forrás: Egri Csaba / BFNP

Háromféle túra közül választhat: gyerekkel a legkisebbet, a mindössze négyszáz méteres távot ajánljuk. Az extrém 1-es túrán már 900 métert kell megtenni a föld alatt, méghozzá 70 méteres szintkülönbség mellett. De szunyókáló denevérekre, és itt már komolyabb, hason csúszós kihívásokra is számítani kell. Az extrém 2-es túrára viszont tényleg csak azok jelentkezzenek, akik vagy maguk is barlangászok, vagy az extrém 1-es egyáltalán nem jelentett nekik kihívást. A túrák során a látogatók overállt, sisakot és lámpát kapnak. Ha ilyen jellegű kihívásra vágynak, nézzenek szét a barlang weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek