Videó: Veszélyben vannak a turisták Barcelonában?

Spanyolország leglátogatottabb városában, Barcelonában a tömegturizmus ellen tüntetők vizet spricceltek turistákra. A több ezer fős tömeg azt skandálta, hogy "a turisták menjenek haza". Világszerte egyre gyakoribb jelenség, hogy nem látják szívesen az utazókat.

A Güell park Barcelona egyik nevezetességeForrás: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Több ezren tüntettek a barcelonai tömegturizmus ellen. A spanyol városban a hétvégén készült felvételeken az látható, amint a turisták által kedvelt helyeken az étkezőket vízipisztollyal fröcskölik, a tüntetők tömege pedig azt skandálja, hogy "a turisták menjenek haza".

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Barcelona polgármestere nemrégiben ígéretet tett arra, hogy öt éven belül megszünteti a turisták számára a rövid távú lakáskiadást. Az RBNB lakáskiadások magukkal hozták, hogy egyes lakosok nem engedhetik meg maguknak a lakást, miután a bérleti díjak az elmúlt 10 évben 68%-kal emelkedtek, a lakásvásárlás költségei pedig 38%-kal nőttek. A lakáshoz jutás az egyenlőtlenségek egyik mozgatórugójává vált, különösen a fiatalok számára. A felvételeken jól látszik, hogy a tüntetők többsége elégedetlen, haragos fiatal.

A világhírű Sagrada Familia székesegyház is Barcelonában találhatóForrás: Unsplash.com

Egyre több országban jelent problémát a tömegturizmus, amely ellen különböző intézkedéseket és adókat vezetnek be a helyi önkormányzatok. A Kanári-szigeteken is tüntettek és éhségsztrájkba is kezdtek a helyiek, Velence turistaadót vezetett be, Lisszabon és Berlin szintén visszaszorította a rövid távú lakáskiadást. Amszterdam a legénybúcsús bulis turistákat és a hajóval érkezőket akarja visszaszorítani, valamint korlátozza a vendégéjszakák számát. Japánban szintén komoly intézkedéseket hoztak a szent Fudzsi hegy megóvása érdekében.

Barcelona legizgalmasabb látnivalóiért nézz bele az alábbi videóba:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek