Amszterdam betiltott minden új szállodát és korlátozza a vendégéjszakák számát

Hollandia fővárosa, Amszterdam betilt majdnem minden új szállodát, és korlátozza az évente megszálló turisták számát a túlzott turizmus elleni küzdelem legújabb erőfeszítéseinek érdekében.

A holland fővárosban élők egy élhetőbb várost szeretnénekForrás: Shutterstock/Leoks

Amszterdam mostantól minden új szálloda építését megakadályozza, hacsak máshol nem zár be egy másik – derül ki a város kormányának bejelentéséből. Az új szállodának emellett modernebbnek vagy fenntarthatóbbnak kell lennie, és a város arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy a városon kívüli helyszíneket válasszanak. Az új szabály nem vonatkozik azokra a szállodaprojektekre, amelyek már megkapták az engedélyt – írja a travelandleisure.com.

Amszterdam idén 12,5%-ra emelte az idegenforgalmi adót is. Emellett 20 millió vendégéjszakára korlátozza az ingatlanokat, ami 665 000-rel kevesebb vendégéjszakát jelent, mint a 2023-as összes szállodai vendégéjszaka (nem számítva az üdülővendéglátást, a panziókat, valamint a körutazásokat) – derül ki a város közleményéből.

A város egyik legkedveltebb része, ha éjszakai jó hangulatról van szó. Ez a Leidse SquareForrás: Shutterstock.com

„Élhetővé akarjuk tenni és megtartani a várost a lakosok és a látogatók számára. Ez azt jelenti: nincs túlturizmus, nincsenek új szállodák, és a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma nem haladhatja meg az évi 20 milliót" – írta Amszterdam önkormányzata."

Nemcsak Amszerdam lép fel törvényekkel a turistaáradat ellen: Velencében egyelőre kísérleti jelleggel adót vetnek ki az egy napra érkező turistákra, a Balira belépőknek is adót kell fizetniük, a barcelonai idegenforgalmi adót is megemelték, a kanári-szigeteki lakosok pedig annyira torkig vannak a turistákkal, hogy éhségsztrájkba kezdtek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek