Akár 1000 család otthonába kerülhet a Sagrada Família felépülése

2026-ra tervezik befejezni a modern világ egyik csodáját, a barcelonai Sagrada Família építését. Amennyiben követik az eredeti terveket, újabb komoly viták várhatók – írja az euronews.com.

A Sagrada Família még mindig nem épült fel teljesenForrás: robertharding via AFP/ProCip/Procip

Esteve Camps, az építés befejezésével megbízott szervezet elnöke közölte, hogy az anyag és a pénz megvan a munkálatokhoz, beleértve a Jézus Krisztusnak szentelt 172,5 méteres központi tornyot is, mellyel a Sagrada Família Barcelona legmagasabb épületévé nőne.

A The Guardian szerint noha a Sagrada Família 2026-ra elkészülhet, a dekorációs elemeken és a főbejárathoz vezető lépcsőn még 2034-ig folytathatják a munkálatokat.

A már elkészült tornyok Xavier Medina-Campeny szobrász alkotásaiForrás: AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Az építkezés kritikus pontja a lépcső, ami eddig is sok vitát generált. A tervező Gaudí a főbejáratot, a Feltámadás Kapuját az épület déli oldalára tervezte, de az odavezető lépcsősor helyét jelenleg egy háztömb foglalja el. Amennyiben követik az eredeti terveket, le kell bontaniuk, minek következtében közel 1000 családot és számos vállalkozást kell elköltöztetni. Az épület alapkövének letételekor a templom telke még termőföld volt, a város csak később épült köré.
Egyes Gaudí-kutatók vitatják, de Esteve Camps szerint az építész tervéhez mindig is hozzátartozott ez a lépcső, amit ő egy 1915-ös tervvel támaszt alá. A lépcső építéséről ezzel együtt a helyi önkormányzat hivatott dönteni, de ők egyelőre hallgatnak.

A Szent Család engesztelő temploma vagy A Jövő Temploma. Római katolikus templom Katalónia fővárosában, Barcelonában, Antoni Gaudí mesterműveForrás: AFP/Pau Barrena

A Sagrada Família Spanyolország legtöbb turistát vonzó látványossága. Évente közel 5 millió látogató fizet 25-40 eurót, hogy bejusson a falak közé, az így befolyt 125 millió eurónak valamivel több mint felét az építkezés befejezésére fordítják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek