Amszterdam a hajóval érkező turisták távoltartására utazik

Amszterdam új lépéseket tesz a tömegturizmus elleni küzdelem érdekében azáltal, hogy elindítja vízi utasszállító termináljának a városközponton kívülre való áthelyezését. 2035-re egyetlen tengerjáró turistahajó sem fog kikötni az ikonikus fővárosban – írja az euronews.com.

Amszterdamba minden évben több mint 20 millió látogató érkezikForrás: Shutterstock/Dutch_Photos

Jelenleg 190 tengerjáró hajó köthet ki az Amszterdami Utasterminálon (PTA), de ez a tervek szerint 2026-tól maximum 100-ra csökken, 2035-re pedig teljesen megszűnik az amszterdami kikötés lehetősége és fokozatosan Rotterdam veszi át ezt a szerepet.

„Ezekkel az intézkedésekkel a város végrehajtja a városi tanács azon kívánságát, hogy felszámolja az amszterdami óceánjáró-terminált" – mondta az amszterdami városi tanács szóvivője, Hester van Buren és hozzátette: a tengerjáró hajók betiltása is része egy széles körű intézkedéscsomagnak, amely korlátozza a turizmus túlzott növekedést, és enyhíti az azzal járó problémákat.

Bár a tervek kétségtelenül hozzájárulnak az amszterdami környezeti feltételek javításához, aggodalomra ad okot, hogy a turizmusból származó bevételek meredeken csökkennek majd.

Úgy gondolják, hogy a városban a tengerjáró utasok és a hajózási társaságok számának csökkentésével a múzeumok, éttermek, üzletek és utazási társaságok veszíthetnek.

Amszterdam városi tanácsa elismerte, hogy ez rövid távon problémát okozhat, de úgy vélik hosszú távon minden marad a régiben. Jelenleg a hajóutak évente körülbelül 105 millió euró gazdasági hasznot hoznak a városnak, és szerintük a tervezett áthelyezés ellenére ez nem valószínű, hogy túl sokat változna.

Amszterdam évente mintegy 21 millió látogatót fogad, és ennek csak egy százaléka érkezik tengerjáró hajóval.

Ha az utasokat nem is a város központjában teszik majd ki, Hollandia világszínvonalú tömegközlekedési rendszerének köszönhetően továbbra is könnyen felkereshetik majd a látogatók a belvárost.

 

Ezek is érdekelhetnek