Barcelona betiltja a lakáskiadást a turisták számára

Barcelona, az egyik legjelentősebb spanyol üdülőhely bejelentette, hogy 2028-ig megtiltja a turistáknak történő lakáskiadást. A festői szépségű város ezzel a drasztikus lépéssel igyekszik megfékezni a lakhatási költségek emelkedését, és élhetővé tenni a várost a helyi lakosok számára.

Güell park, BarcelonaForrás: Shutterstock/Georgios Tsichlis

A város baloldali polgármestere, Jaume Collboni pénteken közölte, hogy 2028 novemberéig Barcelona eltörli a jelenleg rövid távú bérbeadásra engedélyezett 10 101 lakás engedélyét.

„Szembeszállunk azzal, ami szerintünk Barcelona legnagyobb problémája" – mondta Collboni a városi önkormányzat rendezvényén. Ez azt jelenti, hogy 2029-től ha nem történik visszalépés, a turistalakások eltűnnek Barcelona városából".

A rövid távú bérbeadás fellendülése Barcelonában magával hozta, hogy egyes lakosok nem engedhetik meg maguknak a lakást, miután a bérleti díjak az elmúlt 10 évben 68%-kal emelkedtek, a lakásvásárlás költségei pedig 38%-kal nőttek – mondta Collboni. Hozzátette, hogy a lakáshoz jutás az egyenlőtlenségek egyik mozgatórugójává vált, különösen a fiatalok számára.

A Sagrada Familia a világ egyik leghíresebb katedrálisa szintén Barcelonában állForrás: Unsplash.com

Nem Barcelona az első desztináció, amely korlátozza a lakások rövid távú bérbeadását, a Kanári-szigetek, Lisszabon és Berlin szintén ezt a módot választotta a lakásárak visszaszorítására.

Collboni olyan hibát követ el, amely [nagyobb] szegénységhez és munkanélküliséghez fog vezetni" – fogalmazott közleményében a barcelonai Apartur turistalakások szövetsége, hozzátéve, hogy a tilalom az illegális turistalakások számának növekedését fogja eredményezni.

Barcelona önkormányzata közleményben közölte, hogy a tilalom életbe lépése után is fenntartja erős ellenőrzési rendszerét az esetleges illegális turista apartmanok kiszűrésére – írja a theguardian.com. 

Ha kíváncsi vagy milyen Barcelona vagy csak nosztalgiáznál egy kicsit, nézz bele az alábbi videóba:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek