Először ragyognak fényárban a Sagrada Familia új tornyai

Egy hónapja írtunk arról, hogy több mint 140 éves várakozás után várhatóan 2026-ban végre elkészülhet a híres barcelonai Sagrada Familia-bazilika ötödik központi tornya. A legfrissebb hír az  Antoni Gaudí által tervezett monumentális épülettel kapcsolatban pedig az, hogy a napokban először világították ki a már elkészült négy új tornyát.

A már elkészült tornyok Xavier Medina-Campeny szobrász alkotásaiForrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A munkálatok szeptemberben fejeződtek be, amikor felkerültek a csúcsdíszek a Máté és János nevét viselő tornyokra. Márk és Lukács tornyát tavaly fejezték be.

Mind a négy építmény 135 méter magas, tetejét Xavier Medina-Campeny szobrász 9 tonnás, szárnyas tetramorfjai díszítik, az ember, a sas, az oroszlán és a bika, amelyekkel a keresztény ikonográfia Jézus életének elbeszélőit ábrázolja.

A Sagrada Familia bazilika megvilágított négy tornyának csúcsai – Máté, Márk, János és Lukács evangélisták szobraivalForrás: AFP/Josep Lago

A fények felkapcsolását ünnepi mise előzte meg a bazilikában, majd Bernardito Auza apostoli nuncius és Joan Josep Omella bíboros megáldották az új tornyokat.

A díszkivilágítás egyelőre Vízkeresztig lesz látható Barcelonában.

A Sagrada Familia építésének munkálatai a legmagasabb, 175,2 méteres, Jézus Krisztus nevét viselő toronnyal folytatódnak, amely várhatóan 2026-ra készül el.

Ünnepi fényshow díszíti az új tornyokatForrás: AFP/Josep Lago

A katalán modernizmus jelképének számító, a gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilika befejezését 2033-ra ígérik, 150 évvel azután, hogy a tervező, Antoni Gaudí átvette a megbízást.
A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek