Annyira torkig vannak a helyiek a turistákkal ezen a szigeten, hogy éhségsztrájkba léptek

Aktivisták éhségsztrájkba kezdtek Tenerife szigetén, tiltakozásul a Kanári-szigeteken tapasztalható, szerintük pusztítóan növekvő turizmus ellen. A tiltakozók egy szálloda és egy tengerparti üdülőhely építésének leállítását követelik a sziget déli részén, emellett moratóriumot követelnek minden turisztikai fejlesztési projektre.

A Kanári-szigetek főként a brit és a német turisták körében népszerű célpontokForrás: Shutterstock/Trabantos

Az éhségsztrájkolók kis csoportja csütörtök este kezdte meg tiltakozását, miután lejárt a helyi hatóságoknak az ügy megvitatására adott határidő. Az akció egy szélesebb körű tiltakozó mozgalom része, amely a Canarias Se Agota, azaz a Kanári-szigeteknek elege van címet viseli.
„Vagy [a helyi hatóságok] hallgatnak ránk, vagy ezek az emberek az életüket kockáztatják" – mondta Rubén Pérez Flores, a Canarias Se Agota szóvivője a helyi médiának.

A következő hétvégén tüntetések sorát szervezik a szigetcsoporton.A helyi kereskedelmi kamara adatai szerint 2023-ban összesen 13,9 millió turista látogatott el a Kanári-szigetekre, 13%-kal több, mint egy évvel korábban. Ez körülbelül hatszor több, mint a szigetek 2,2 milliós lakossága.

A Kanári-szigeteken élő lakosság egy része komoly anyagi gondokkal küzdForrás: anyaivanova/Shutterstock

A Canarias Se Agota mozgalom szerint a turisták száma túl nagy, ami miatt a szigetek kevésbé lakhatóvá válnak a helyiek számára, károsítják a környezetet és megemelik a lakhatási költségeket.

A Kanári-szigeteki lakosok 34%-át fenyegeti 2023-ban a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye, ami Andalúzia után a második legmagasabb arány Spanyolországban – írja a uk.news.yahoo.com a cikkében.

„Azt kérjük, hogy ne legyen több fejlesztés" – mondta Felipe Ravina filmrendező egy videóban, amelyben a tüntetők sérelmeit magyarázza. Szerinte az új turisztikai projektekre vonatkozó moratórium lehetőséget adna a Kanári-szigeteknek, hogy újragondolják gazdasági modelljüket.
Ironikus módon maga a turizmus az, amely tönkreteszi azt a terméket, amelyet elad" – mondta.

A Kanári-szigeteken bálnalesre is be lehet fizetni - illusztrációForrás: Shutterstock/Frank Lambert

A Kanári-szigetek egyes részein a közelmúltban turizmusellenes graffitiket is festettek a falakra, ami a növekvő dühöt tükrözi.

Spanyolország más területein is hasonló aggodalmak tapasztalhatók a turizmussal kapcsolatban.   Barcelonában a kampányolók az érkezők fokozottabb ellenőrzését követelik. A uk.news.yahoo.com azt írja, hogy az ibizai hatóságok a feketén kiadott turisztikai szálláshelyek elszaporodását okolják a lakhatási válságért, ami olyan méreteket ölt, hogy számos idegenforgalomban dolgozó helyi, az autójában kénytelen lakni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek