Vitorlákat bevonni! 7 mesés európai kikötő, ahova élmény megérkezni

Csodás érzés lehet vizen keresztül megérkezni egy számunkra felfedezésre váró város kikötőjébe, legyen szó vitorlásról, vaporettóról, kompról, motorcsónakról vagy igazán szerencsés esetben jachtról. Európa a világ elsőszámú kikötőit kínálja, ésamelyek között jócskán akadnak igazán egyediek és lenyűgözőek. Mutatjuk, melyek azok, amelyekért akár többórás hajóutat is érdemes bevállalni.

1. Velence, Olaszország

Velencébe behajózni valóban az egyik legkülönlegesebb érzés. Az Adria királynőjeként is emlegetett romantikus város épületeinek alját évszázadok óta ostromolja a víz. 10 millió vörösfenyőből készült ősi cölöpön nyugszik, melyek akár nyolc méter mélységig is lenyúlva, a tengerfenék agyagos rétegeibe ágyazva biztosítják a stabilitását.

Forrás: Gerhard Gellinger/pixabay.com

Megunhatatlan, hiszen millió látnivalót kínál: palotáinak, színes házainak, csatornáinak, hídjainak köszönhetően is egyedülálló az építészetében. Ha nem szeretnétek egy vagyont kifizetni a gondolázásért, hasonlóan izgalmas, de sokkal olcsóbb, bár ugyan rövidebb élmény a csatorna egyik partjától a másikig közlekedő traghettózás.

2. Marseille, Franciaország

Mi mással is lehetne kezdeni Franciaország legnagyobb kikötővárosának felfedezését, mint az Öreg Kikötővel (Vieux Port). A város történelme onnantól fogva a Vieux Port körül forog, hogy Kr.e. 600 körül egy csapat görög kikötött a partjainál.

Forrás: DEZALB / Pixabay

A kikötőben sétálva nemcsak a ringatózó csónakok és hajók romantikus képe, de a tengeri csemegéket kínáló halászok pultjainak látványa miatt is érdemes elidőzni. Ha ti si vízre szállnátok, az Öreg Kikötőtől mintegy húszpercnyi hajózással érhető el a Château d'If, mely egy kopár szigeten áll. Alexandre Dumas regényének főhőse, Monte Christo grófja itt raboskodott a történet szerint.

3. Fira, Szantorini, Görögország

A görög Szantorinire is különleges kaland a tenger felől érkezni. A vulkanikus eredetű sziklaszirtek tetején egyensúlyozó, hófehérre meszelt házak a távolból úgy festenek, mintha havas hegycsúcsokat látnánk. Ha tengerjáró hajón érkeznétek ide, jó ha tudjátok, hogy a hatalmas hajók nem tudják teljesen megközelíteni a szigetet. Először a nagy hajóról le kell mászni egy kis hajóra, és azzal lehet elringatózni Fira régi kikötőjéig.

Alexandros Michailidis/Shutterstock

Itt pár szuvenírüzlet, frissen grillezett halakat és persze gíroszt árusító taverna és egy hatalmas szamárparkoló várja a turistákat. Firába innen ugyanis vagy szamárháton vagy kabinos lifttel juthatunk fel .

4. Nizza, Franciaország

A Földközi-tenger legfényűzőbb pontja a francia riviérán található, és Európa egyik legelismertebb kikötője. A tengert átszelő hajók és jachtok egyik fő kikötőjeként tűnik ki, városnézési lehetőségekkel, mesés üzletekkel, stílusos lakókkal és érdekes óvárossal.

Forrás: Only France via AFP/TRIPELON-JARRY/ONLYFRANCE.FR/Tripelon-Jarry

A Francia Riviéra egyik legszebb városában az a jó, hogy bár luxus helyszínként gondolunk rá, amikor az utcáin sétálunk, mégsem egy giccses, elrugaszkodott várost látunk magunk előtt.

5. Valletta, Málta

Málta fővárosában, Vallettában kihagyhatatlan látnivaló a Nagy Kikötő. Ha egy hatalmas tengerjáró hajó fedélzetén érkezünk, amúgy is ez lesz az első dolog, amit látunk a városból. Ennél tökéletesebb első benyomást pedig nem is tudnánk szerezni.

Forrás: Hemis via AFP/MOREAU Laurent / Hemis.fr/Moreau Laurent / Hemis.Fr

Innen érezhető leginkább Valletta erődszerű felépítése, és egyébként innen a legszebb is. A föníciaiak kora óta jelentős kikötőben jól megférnek egymás mellett a luxushajók, a halászbárkák és az aprócska vízi taxik. A kikötői promenádon közel 300 éves raktárépületek sorakoznak. A tarka nyílászárós, barokk épületeket egykor európai kereskedők és lovagok használták raktárnak, ma kávézók és éttermek működnek bennük.

6. Dubrovnik, Horvátország

Az Adria egyik legnépszerűbb turistacélpontja a világörökségi óvárossal büszkélkedő Dubrovnik. Lenyűgöző, ősi fallal körülvett városának kikötője jól megőrzött, biztonságos menedéke vitorlásoknak, motorcsónakoknak és jachtoknak.

Forrás: Siggy Nowak/Pixabay

A tengerjáró hajók az óvárostól 2,5 kilométerre fekvő Gruz kikötőjét használják. Legyen bármennyire közel a tenger a városhoz, és bármennyire szikrázó a napsütés, a belváros felderítésekor ügyeljetek a dresszkódra, mert sok-sok euróba is fájhat, ha fürdőruhában flangáltok a középkori utcákon.

7. Stockholm, Svédország

Stockholm beceneve „Észak Velencéje", mivel óceán veszi körül, és vízi utak keresztezik. Ez a skandináv hotspot tizennégy szigeten terül el a Balti-tenger peremén.

Forrás: brightfreak/pixabay.com

A hajótulajdonosok a festői szigetvilágon keresztül vitorlázhatnak, és különböző mólókon is kiköthetnek, a hajójuk méretétől függően. Az elrendezésen kívül a kikötőt a színes épületek teszik különösen széppé.

(Forrás: camillerimarine.com)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek