Bokáig érő vízben fotózkodnak a turisták a velencei Szent Márk téren

1872 óta ez a harmadik alkalom, hogy a nyár közepén ilyen magas a vízállás, Velencében, amelyet most a sirokkó és a bóra szelek okoztak. A szokásosnál egy méterrel emelkedett magasabbra a víz, a turisták pedig levetették cipőiket, és mezítláb és gumicsizmában fotózkodnak a Szent Márk téren.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Az esemény nem okozott kárt, de az éghajlatváltozás miatt nagy figyelmet kap. A 100 centiméteres vízszint a közterület mindössze 5%-át érinti, tehát lényegében csak a Szent Márk teret. Velence árvízvédelmi rendszere, a Mózes (Mose) nem aktiválódott, mert az csak kivételes, 120 centiméteres vízszint esetében emelkedik meg, de a Bazilika száraz maradt a néhány hónapja felavatott üvegfalaknak köszönhetően.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A Piazza a város legalacsonyabb pontja, amelyet már akkor is elönt a víz, amikor a dagály eléri a 80 centimétert. A teret borító víz a tükröződések hangulatos játékát idézi elő. A turisták azonnal lehúzták a cipőjüket, hogy mezítláb sétáljanak és szelfizzenek a Bazilika és a telihold háttere előtt. 

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Kár nem keletkezett, de ezek a jelenségek a a tengerszint emelkedésével várhatóan egyre gyakoribbá válnak majd. Velence jelenleg is dolgozik a tér árvízvédelmi rendszerén, írja a La Repubblica.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek