Jó hír: lerövidült az út Dubrovnik felé

Egy év csúszással átadták a dél-dalmáciai Dubrovnikot Horvátország többi részével összekötő Peljesac hidat, amellyel teljessé vált Horvátország történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása. Az ország főúthálózatával összekötő gyorsforgalmi sztrádának köszönhetően lényegesen lerövidült a menetidő a déli tengerparti területeket irányába, írja a vg.hu.

Elkészült az új híd HorvátországbanForrás: AFP/Elvis Barukcic

A horvát történelem egyik legnagyobb pillanataként emlegetett, régóta várt híd, már 2022 júliusában megnyílt, de a 2404 méter hosszú és 55 méter magas átkelő akkor még csak részlegesen tudta ellátni feladatát, mivel a bekötőutak egy része nem készült el időben. Emiatt a hídon átérve az autósok a Peljesac-félsziget szűk útjain kényszerültek elérni a célállomásukat, ráadásul a kamionosok nem is közlekedhettek arra. Ennek viszont most vége.

A csaknem 30 kilométeres úttal egy év késéssel, de elkészült a görög Avax csoport. Az építkezés csúszása elsősorban a járványnak és munkaerőhiánynak tudható be, de a dráguló alapanyagok miatt is csúszott a kivitelezés.

A híd megnyitása előtt a horvátoknak Bosznia-Hercegovinához tartozó területeken kellett átkelniük Dubrovnik felé, de az új híd a boszniai tengerpartot kikerülve teremti meg az összeköttetést a Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek