Fluoreszkált a velencei Canal Grande vize a Rialto hídnál

Vasárnap este, május 28-án érkezett a hír, hogy az éjszaka érkeztével zöldes színben kezdett el fluoreszkálni Velence fő csatornájának, a Canal Grandénak a vize a Rialto híd közelében. A hatóságok vizsgálatot indítottak a jelenség okának felderítésére - közölte az olasz tűzoltóság.

Forrás: AP Photo/Luigi Costantini

A regionális környezetvédelmi hivatal vízmintákat kapott, és folyik a színváltozást előidéző anyag azonosítása. A velencei prefektus sürgősséggel összehívta a rendőri erőket, hogy megállapítsák mi történt, és tanulmányozzák a lehetséges ellenintézkedéseket.

A La Nuova Venezia című helyi napilap szerint a rendőrség azután nyomoz, hogy környezetvédelmi aktivisták érintettek-e a történtekben. Olaszországban a közelmúltban környezetvédők műemlékeket festettek be, faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva. De a korábbi esetektől eltérően most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Viszont nem ez az első eset, hogy zöldre váltott a Canal Grande vizének színe. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával, így kívánva felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek