Szerkesztőségünk kedvenc cikkeivel kívánunk mindenkinek boldog újévet!

Újév közeledtével csokorba szedtük, hogy melyek voltak az idei, 2021-es év legolvasottabb cikkei a Travelo oldalán. Most pedig, az év utolsó napján, szilveszter alkalmából összegyűjtöttük azokat, amelyek a szerkesztőség tagjainak a kedvencei voltak. Találnak köztük interjúkat, videós anyagot és gasztronomiai izgalmakat is. Szemezgessenek kedvükre, és indítsák az újévet szívmelengető hírekkel és cikkekkel! 

A világ legcsodálatosabb vásárcsarnokai

Sokan, ha turistaként egy ismeretlen országba vagy városba érkeznek, az adott hely piacait is célba veszik. Ezek ugyanis nagyon sok mindent elmondanak a településen élőkről, illetve arról, hogyan állnak a gasztronómiához, mennyire fontosak számukra a helyi alapanyagok.

A Mercado de San Miguel vásárcsarnok Madridban.Forrás: CATARINA BELOVA / SHUTTERSTOCK

Nyolc vásárcsarnokot is bemutattuk ebben a cikkünkben a világ legkülönbözőbb pontjairól, amik mind különböző kuriózumokkal rendelkeznek. Reméljük 2022-re nézve is meghoztuk vele a kedvet egy látogatáshoz.

Vonattal Splitbe

A RegioJet május végén indította a Győrt és Budapestet, a horvát tengerparti városokkal, Splittel és Fiumével összekötő éjszakai vonatjáratait. E cikk szerzője számára hatalmas élmény volt, amikor május végén felülhetett az első, Splitbe induló éjszakai vonatjáratra, ami a csodálatos horvát tengerparti városba repítette.

A tengerparti sétányon magába szívhatta a mediterrán életérzést.Forrás: Cserháti Szilvia / Travelo

Útjáról részletesen beszámolt, bemutatta a várost, sőt még a Trónok harca című sorozat Meereen nevű erődítményét „játszó" Klissza várába is elkalauzolt bennünket, ami Split városától mindössze 7 kilométerre található.

Ó, a Balaton - Ősszel igazán Balaton!

A következő cikk felelős szerkesztőnk személyes kedvence, hisz hosszú idő után ez volt az első riportja, ezen az oldalon pedig a legelső. És ráadásul még meg is kellett érte dolgoznia.

Balatonvilágoson a Sóhajok hídja előtt.Forrás: Szabó Beáta / Travelo

Ugyanis egy 42 kilométer hosszúságú biciklitávot, a Balatonvilágos és Balatonszemes közti felújított szakaszt teljesítette ősszel. A körülbelül 20 fős csapatban egy híresség is helyet kapott, hogy ki, az a cikkből kiderül. A táv teljesítése után, mivel a lendület kitartott, a résztvevők bórkóstoláson vehettek részt.

Tényleg álommunka hajón dolgozni? - Interjú a külföldi munkavállalásról

Hosszú kihagyás után, nyáron a legtöbb európai hajótársaság újra elindította az utasszállító hajóit. Interjút készítettünk egy nővel, aki 9 éven keresztül a CroisiEurope francia hajótársaság hatalmas folyami hajóin dolgozott.

Gabi a Michelangelo nevű hajó bejáratánál, amely a legtöbb személyszállító vízi monstrumhoz hasonlóan egy úszó szállodának felel meg.Forrás: Cserháti Szilvia / Travelo

Ez a beszélgetés azért volt kedves a cikk szerzője számára, mert interjúalanya teljes őszinteséggel mesélt a külföldi munkavállalásának nehézségeiről is, és sokaknak példát mutatott azzal, hogy lépni mert, és követte az álmait.

Nyaralás francia módra

Egy folyton utazó pár írása is felkerült a listánkra, akik ezúttal a párizsiak kedvenc luxus nyaralóhelyére, Deauville-re utaztak, és bemutatták eme varázslatos, francia ékszerdobozt. Szerkesztőnk a Facebookon talált rá a világjárókra és élvezetes útleírásaikra.

Deauville alig változott...Forrás: Adányi Mihály / I love utazás

„Van itt kaszinó, jó pár luxusszálloda, a boltokban világmárkák, de édes kis utcácskák is igazi francia vendéglőkkel, hétvégi nagy piac a tenger mindenféle lehetséges ehető élőlényeivel. A part több kilométernyi sima, homokos föveny, át lehet gyalogolni a közeli városokba." – írták a cikkben.

Ezért jó télen is piacra járni - Egy piacrajongó tippjei

A téli piacozásnak jóval nyugodtabb hangulata van, mivel ráérősebb, valahogy lassúbb a sodrása és a zsongás is alább hagy. Mintha a piac is az ünnepekre készülne, csak fényáradat nélkül. A cikk szerzője végigjárt már több télen is hangulatos piacot - ezeket mutatta be az összeállításában.

Csicsóka, amiből a pürés és a chips is felkerült már a fine dining tányérokraForrás: Travelo.hu

De a cikkben szerepel egy két recept, valamint szezonális zöldség- és gyümölcsajánló is.

A világ leghidegebb települése

A szibériai Ojmjakonban akár mínusz 60 Celsius fokot is mérhetnek a hőmérők. Nagyon sok olvasót elért cikkünkben ezt a várost mutattuk be.

A faluban minden ház fából épült, mert ez az egyetlen építőanyag, ami kibírja a 100 fokos hőingadozástForrás: TATIANA GASICH / SHUTTERSTOCK

A szerző különösen kitért a korántsem hétköznapi iskolába járási szokásokra: amíg mínusz 55 foknál enyhébb az idő, az idősebb diákok nem mentesülhetnek az iskolalátogatás alól, és a 7 és 14 év közötti gyerekek esetében is csak egy kicsit megengedőbbek: náluk mínusz 53 fok ez a határ.

Mennyire veszélyesek a hazai vadállatok?

Decemberben a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetőjével készítettünk interjút azzal kapcsolatban, hogy mennyire kell félnünk a vadállatoktól Magyarországon. A cikkből kiderül, hogy hazánk békés helynek mondható, mert az őshonos fajok jó része az emberre teljesen ártalmatlan.

A farkas is őshonos hazánkban, bár ritkán találkozhatunk veleForrás: 12019 / PIXABAY

A cikk szerzője számára azért volt fontos ez az anyag, mert ez volt az első nagyinterjúja a Travelo színeiben, és mert más oldaláról is láthatta végre az állatkertet.

Egy 15 éves fiú gramofongyűjtő műhelye

Ebben az interjúban a 15 éves Nyerges Zsombor mutatja be gramofongyűjteményét. A fiú első gramofonját a szüleitől kapta a nyolcadikos ballagására.

A szerkesztőség a jól sikerült, és rengeteg nézőt elért videóra, Zsombor pedig arra a legbüszkébb, hogy műhelyében az összes gramofon működik, és mindet saját maga javította meg.

Címlapkép forrása: Tim Zänkert / Unsplash

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek