Ez volt a tíz legolvasottabb cikk 2021-ben a Travelon

Pénisz alakú sziget, mesterséges dubai eső, műholdas nyomkövetős busa, kriptabeli időkapszula, szabadon ólálkodó nagymacska – többek között ezek voltak az idei év legnépszerűbb cikkei a Travelo oldalán. Ebben az összeállításunkban időrendbe szedtük azt a tíz anyagot, melyre olvasóink a legtöbbet kattintottak 2021-ben.

A fura formájú sziget

Februárban egy nő addig böngészte a Google-térképet, míg egy pénisz alakú szigetre nem bukkant. A térképeket szívesen vizsgáló, három gyerekes édesanya persze egyből meg akarta osztani Facebook-on a legújabb felfedezését, de előbb pontosan megjelölte a sziget koordinátáit, hogy bizonyítsa ismerőseinek, nem photoshoppal illesztette a térképre.

A sziget több mint 500 méter hosszúForrás: Travelo

"Persze, nem megmérni akartam, hogy mekkora; de ha azt nézem, hogy az óceán közepén áll, hát bizony elég nagy" – fogalmazott Joleen Vultaggio, majd hozzátette, a sziget több mint 500 méter hosszú, és a hozzá legközelebb eső földterület az Ouvea-i Szentháromság-sziget, amelynek 3400 lakosa van és leginkább idilli strandjairól ismert.

Balaton-felvidéki nyaralók

A Balaton mindmáig a magyarok legkedveltebb hazai nyaralóhelye, ahol az utazók vadásszák az igényes és egyedi szálláshelyeket. Főleg az olyanokat, amiknek határozott stílusa van.

Sárffy VendégházForrás: Sárffy Vendégház

Áprilisban hat Balaton-felvidéki nyaralóhelyet mutattunk be, melyek mind kiemelkedők valamiben. Design, plusz szolgáltatás, környezet vagy gasztronómiai kínálat terén. Őszintén reméljük, hogy cikkünk meghozta a kedvet egy látogatáshoz a Káli Art Innbe, a Sárffy Vendégházba, a Hazai Provence-be, a Kővirágba, a Káli Home-ba vagy éppen a Vitis Kúriába.

Miyawaki-erdő

Olvasóink nagyon kedvelték azt a cikkünket is, amiben a Miyawaki-erdőkről írtunk. Az ismert japán botanikus nevéhez fűződő eljárás egy új módszer arra, hogy a leromlott, degradált területeket természetes növényzettel állíthassák helyre.

Kút a Tabáni Botanikai Tanösvény felőlForrás: Globetrotter19/commons.wikimedia.org

Ezt a módszert használva Budapesten, a Tabánban 40 négyzetméteren összesen 120 növényt ültetett el a Főkert, melyek között találunk barkócaberkenyét, gyertyánt, vadkörtét, vénic szilt és kocsánytalan tölgyet is.

Ajándék a kriptában

Olvasott volt a Tihanyi Apátság királykriptájában talált időkapszula híre is. Az előzmény az volt, hogy június elején befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható lett a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható.

Forrás: Kovács Zoltán / Tihanyi Bencés Apátság Facebook

A királykriptában 1953-ban is végeztek ásatásokat, a megtalált időkapszulát feltehetően akkor helyezték el. Az elrejtett sörösüvegben papírdarabokat találtak, de az írás sajnos nem volt kivehető rajta.

Drónokkal előállított eső

Júliusban az Egyesült Arab Emírségek saját mesterséges esőt készített felhőkbe repülő drónok segítségével, hogy legyőzze a tikkasztó, 44 Celsius fokos hőséget.

A hamis esőt olyan dróntechnológiával hozták létre, amely a felhőkön belül elektromos töltéseket állít elő annak érdekében, hogy azok összetapadjanak, és vizzé alakuljanak. A cikket nagyon sok olvasónk kedvelte.

A felszerelkezett busa

Augusztus 3-án egy különös szerkezetet találtak egy partra vetett döglött fehér busán. Később kiderült, hogy egy műholdas nyomkövető volt.

Forrás: Tdk / Wikipedia

 

A szerkezet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központja (HAKI) és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) közös projektjének részeként került rá a halra, tudományos céllal.

Tura kastélyhotele sok díjat elvitt idén

És az olvasóinkat is fogalkoztatta a téma, mivel a júliusban szállóként újranyitott kastély szinte az összedőlés szélén állt, mikor megkezdték rajta a felújítási munkálatokat.

Forrás: BDPST Group/BOTANIQ Turai Kastély

Szeptemberben viszont megválasztották Európa legjobb kastélyhotelének az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésén.

Előkerült a hajóroncs

Novemberben már-már horrorfilmbe illő látvány volt az, amikor egy ködös, téli napon a Tisza-tó alacsony vízállásának köszönhetően egy elsüllyedt hajóroncs emelkedett ki a vízből Kiskörénél.

Forrás: Kiss Gyula / Facebook

A hajót 1934-ben építették a komáromi Skoda-gyárban. Munkája akadt bőven: aknákat szedett fel a Dunán, ezután a Tiszára hozták át, ahol 1944-ben elsüllyedt, majd egy évvel később a Balatont, utána a Dunát járta. Útja végén magántulajdonba került a Tisza-tóra, ahol 1984-ben ismét elsüllyedt.

A méltóságos nagymacska

Decemberben a kiskunhalasi Szegedi út környékéről kamerafelvételek alapján bejelentés érkezett, miszerint egy nagytestű macska kóricál a környéken. A bejelentést és a képeket a rendőrség, illetve a Szegedi Vadaspark munkatársai is megvizsgálták, de pontos adatokat nem tudtak szolgáltatni.

A párduc azóta már bejárta szinte az egész országot, de még mindig nem sikerült befogni. Lehet, hogy 2022-ben is folytatódni fog a története. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek