Pillantsanak be egy 15 éves gramofongyűjtő műhelyébe, akit elvarázsoltak ezek a régi szerkezetek!

Régóta hangsúlyozzuk, hogy nem érdemes olyan felesleges ajándékokat vásárolni, amelyekre a megajándékozottnak nincs szüksége. Ha igazán boldoggá szeretnénk tenni a másikat, puhatoljuk ki, mire vágyik. Akár még egy padláson talált, régi kis rádió is sorsfordító lehet; így történt ez Nyerges Zsomborral is, a 15 éves gimnazista fiúval, aki ma már büszkén vallja, hogy gramofon- és gramofonlemez gyűjtő. Vele beszélgettünk érdekes és különleges hobbijáról.

Zsomborral még a nyáron találkoztunk Leányfalun, mikor a csodaszép Sorg-villában nyílt napot rendezett egy rendezvényszervező cég, akik esküvők és nagyobb családi összejövetelek számára adják ki a villa különböző részeit. Már mikor a főbejáratként szolgáló kőkapun átléptem, meghallottam a hanglemezek ismerős és fülemnek kedves recsegő-ropogó dallamait, de arra nem gondoltam, hogy a lejátszók, amikből a zene szólt, ennyire egyedi szerkezetek lesznek. Az pedig mégjobban meglepett, hogy a hangrögzítők tulajdonosa egy 15 éves fiatalember, aki nem csak gyűjti a gramofonokat, hanem javítja is őket. 

Az első találkozásom a gramofon- és gramofonlemez gyűjteménnyelForrás: Travelo.hu

Teljesen elvarázsoltak a hordozható gramofonok, amikbe bizony már az 1800-as évek végén be volt építve az erősítő, illetve az a gyönyörű tőlcséres kis gramofon, ami Zsombor szerint 1905 környékén készült.

Egy későbbi beszélgetésünk során, amikor már Zsombor műhelyét és a szobájában sorakozó működőképes szalagos magnókat és gramofonokat is megnézhettük, természetesen el is indította a szerkezetet. Ennek, és kedvenc lejátszóinak a hangját az alábbi vidóban bárki meghallgathatja, és pár percre visszarepülhet az 1920-as évekbe, amikor a swing és foxtrott dallamai töltötték be a polgári lakások előszobáit és az éttermek táncparkettjeit.

A találmány, ami átformálta a 20. századot

A hangrögzítés alapjait olyan emberek rakták le, mint Thomas Alva Edison, Charles Cros és Chichester Bell 1870 és 1878 között. De a találmányt egy amerikai német emigráns, Emil Berliner tökéletesítette 1888-ban, és ő adta neki a "gramofon" nevet is. Munkája azért volt átütő, mivel korábban az előadásokról csak egyetlen felvételt tudtak készíteni a hangrögzítőkkel. Berliner viszont kidolgozta azt a technológiát, amivel elérhető lett a nagy példányszámú sokszorosítás.

A gramofon hangszedője: látható a tű, a nagyméretű hangképző membrán és az elvezető tölcsér kezdete - Mégtöbb érdekes képért kattintsanak a fotóra, és galéria nyílik!Forrás: Csudai Sándor - Travelo

Miután a feltaláló visszatért Németországba, testvérével együtt megalapította a Deutche Gramofon Gesselschaft-ot, és még abban az évben, vagyis 1898-ban kiadták az első kereskedelmi forgalomba szánt hanglemezt. Zsombornak ezekből a keményebb, de sokkal könnyebben törő gramofonlemezekből is van egy szép gyűjteménye, melyeknek egy részét az interneten kutatva találta, más részüket pedig padláskisöprések alkalmával szerezte meg.

A talált tárgy, ami életre szóló hobbit szült

Zsombor elmesélte, hogy nála is csak azzal az egyszerű kis Tesla rádióval kezdődött minden, és a kíváncsiság hajtotta előre, hogy megtudja hogyan bírhatná működésre. 

A műhelyben az a fajta alkotói káosz uralkodik, ahol semmi sincs meg, de mégis megvan mindenForrás: Csudai Sándor - Travelo

Természetesen időt és pénzt kell rászánni, ha el szeretne érni valamit, de a műhelyében, ahol faltól falig pihennek a különböző alkatrészek, és mindig születik valami új, enyészettől megmentett szerkezet, bármikor visszatérhet, és ezt a lehetőséget nem adná semmiért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek