Érdekesen alakult idén a legtöbbet kattintott cikkek listája, mutatjuk a rangsort

Ha végignézzük a listát, amelyben az év leginkább olvasott cikkei szerepelnek, akkor két, egészen nyilvánvaló tanulságot vonhatunk le. Egyrészt, hogy a koronavírus vitte az évet, másrészt viszont az emberek nagy része mégsem hagyta, hogy egyedül ez határozza meg a mindennapjaikat. Hogy pontosan mire gondolunk, az kiderül a most következő listából, amiben bőségesen találunk életigenlő írásokat, illetve közeli és távoli tájakra repítő cikkeket. Ezeket már csak azért is jó újra elolvasni, hogy a szürke időjárás, a lehangoló járványhírek és a tél közepén is meglássuk, mennyi szépség vesz körül minket valójában.

 

Az örök kedvenc: Balaton-felvidék

Hogy fokozzuk kicsit a várakozást, a felsorolást a végéről indítjuk. A leginkább olvasott cikkek között több belföldi témájú is van, listánk – mondjuk így – utolsó, tizedik helyezettje például a Káli-medencét járja körül. De nem azokat a hírneves helyszíneket, amiről már sokat olvashattunk, hanem pont azokat a rejtett utakat és ösvényeket, melyek a romantikus táj mélyére vezetnek. Ezek a kanyargós kis kirándulások bármikor bejárhatók, nem kell hozzá más, csak egy szabad hétvége, meg esetleg némi elszántság, ha valaki télen indul neki. De higgyék el, a magaslatokról a Balatonra nyíló kilátás ilyenkor sem kevésbé lenyűgöző.

Nyáron még szebb a táj, amikor virágzik a levendula. A kép a dörgicsei Levendáriumban készültForrás: Travelo

Következő cikkünk színhelye sincs messze innen: ebben az írásban Bakonybél környékét jártuk végig a Pannon Csillagdától az Odvaskői-barlangig. Rengeteg tipp van a szövegben, mely megmutatja, hogy merre érdemes indulni a különböző látnivalókhoz, például a Borostyán-kúthoz vagy a Kőris-hegyhez. A cikk szerzőjével pedig képzeletben bárki átugorhat még Zircre is, a Ciszterci Apátságba.

Legendás lények külföldön

Listánk következő helyezettje egészen messzire visz, és nem csak azért, mert külföldi helyszínekről ír. Itt ugyanis a képzelet világa is keveredik a valósággal, mivel a cikkben olyan helyszínekről esik szó, amelyek Tolkient A Gyűrűk Ura írása közben valószínűleg megihlették. Bár közismert, hogy a könyvből forgatott, elképesztő látványvilággal rendelkező Peter Jackson-filmet Új-Zélandon forgatták, a brit Tolkien nem a világ másik végéről nyerte ötleteit. Több ihlető angol helyszínt is felkeres a cikk, így a Deani erdőt és a Cheddar szurdokot is, de bekerült a válogatásba a Völgyzugolyra emlékeztető, svájci Lauterbrunnen völgy és Mordor kapuihoz vezető Holtláp, azaz a Somme-folyó völgye – az író ugyanis fiatal katonaként részt vett az itt dúló pokoli harcokban.

Lauterbrunnen, avagy VölgyzugolyForrás: Anton Petrus Shutterstock

A képzeletben tett utazásokat is sokan szerették, de egy picivel ennél is többen kattintottak arra a cikkre, mely a szomszédos Szlovénia néhány ikonikus helyszínére vezetett el. Meseszerű helyszínekből itt sincs hiány, és legendákról is olvashatunk bőven. Fanyar humorú véget ért például a sziklafalba épített Predjama vár egyik urának története, és sárkányokat is telepített a közeli Postojnai cseppkőbarlangba a teremtő képzelet. Ez utóbbi esetben annyi történt, hogy régen a barlangi vakgőtékről azt gondolták a helyiek, hogy azok egy itt élő szörnyetegnek a kicsinyei. A cikk elvisz a szépséges Bohinj-tó partjára, Tito villájához, és ennek ellenpontozásaként egy olyan apró falumúzeumba, ahol a helyszűke miatt a kenyérdagasztó teknőben aludt a legkisebb gyerek hajdanán.

Színpompás lombok között

És ismét belföldön járunk. Időnként előfordul, hogy olyan cikkek is bekerülnek a legolvasottabbak közé, amelyek évekkel ezelőtt kerültek ki az oldalunkra. Az egyik még 2017-ben íródott a legjobb hazai lombkorona-ösvényekről, míg az utóbbi, vagyis amelyik előkelőbb helyen áll, azokról az itthoni kirándulóhelyekről mesél, ahol gyönyörűen ragyognak az őszi lombhullató erdők színei. Elvezet a Mátra és a Bükk legszebb helyszíneire, miközben újra felfedezhetjük Sirok várát és Lillafüredet. Aztán kanyarodunk egyet a Balaton körül, és picit kikacsint az írás a már korábban említett lombkorona-tanösvények irányába is.

A kép illusztrációForrás: andrej_sramko/Pixabay

Ugyancsak ennek a triónak a része egy régi favorit is, vagyis ez a három belföldi kirándulós cikk egymást követi a listában. Ez utóbbi romantikus kis búvóhelyeket, pontosabban szállásokat listáz, csupa barátságos kuckót, ahol szinte el is felejti a vendég, hogy nem saját otthonának kényelmében van. Az olvasók számát tekintve úgy tűnik, hogy ez a téma megunhatatlan.

Pont ilyet kell olvasni tél közepén!

A lista elejéhez közelítve kicsit felgyorsulnak az események. Itt már nagyobb a szórás a témák tekintetében is, így a belföldi barangolások sorát rögtön egy távol-keleti kaland követi. Az éjszakai ázsiai buszos utazásról szóló cikk ugyanis szintén nagyon sokakat vonzott, és nagyon is meg tudjuk érteni, hogy miért.

Az írás maga egy hosszabb cikksorozat része, melynek szerzője egyedül, egy szál hátizsákkal járta be Délkelet-Ázsiát. Ebben a cikkben több lehetőséget is felsorol, ha valaki éjszaka szeretne utazni a kontinensen. A vadregényes utazások sorában szerepel hajózás, vonaton zötykölődés, sőt, buszos alvás is – vagy legalábbis valami ahhoz hasonló, csukott szemű fekvés egy vadidegennel megosztott egyszemélyes priccsen. A téma egyáltalán nem egyszerű, ha elolvassák a szórakoztató írást, önök is megtudják, hogy miért.

Vízpartra vittek a leginkább olvasott cikkek

A világ másik végéről térünk vissza a következő két cikkben, és itt már eléggé közelítünk a lista elejéhez, vagyis a legolvasottabb cikkekhez. Mondhatjuk azt is, hogy ezek azok az írások, amelyeket utazás témában a legtöbbet kattintottak. Nagyon sokan szerették a Hármas-Körös torkolatánál fekvő Csongrádról szóló útleírást, mely dús ártéri erdőkön keresztül vezet a nagy fövenyes Tisza-part irányába. Ahogy a cím is ígéri, olyan az egész, mint egy kellemes tengerpart – csak épp belföldön. A cikk nemcsak a Tisza környékét barangolja be, hanem a települést is, annak skanzen jellegű városrészével, jellegzetes épületeivel és különös képzettársításokra okot adó híres szobrával együtt.

A Megyer-hegyi tengerszemForrás: manasesistvan/Shutterstock

És végül a legolvasottabb utazási cikk a magyar tengerszemeket járta végig, vagyis azokat az apró állóvizeket, bányatavakat, melyek tengerszemként maradtak meg a köztudatban. Borzongatóan mély és csillogó vizű tavacskák ezek, melyek szikláktól védett mélyedésekben bújnak meg. Egy-egy kirándulást mindegyik megér, de arra figyelni kell, hogy általánosan érvényesül a „mindent a szemnek" elv, mivel fürödni a legtöbb helyen nem szabad.

És az első helyezett

Itt a vége, ezek voltak azok a cikkek, melyeket sokan kattintottak, sokan szerettek. Ezek vittek távoli helyekre, vagy a közeli tájak egy-egy ismeretlen oldalát mutatták meg. Külön öröm, hogy ebben a vírussal áttematizált évben ennyire sok utazási cikk került be a toplistába, az első helyre viszont mégis egy egészségügyi témájú írás került. Valójában két rövid hírünk vitte el a pálmát. Mindkettő interaktív térkép, mely a vírus terjedését mutatja: az egyik belföldön, a másik a nagyvilágban.

Viszont rögtön utánuk következik az a vezető cikkünk, amelyet dietetikusunk állított össze a vírussal kapcsolatos tévhitekről. Szó esik benne arról, hogy az ecetes-sós gargalizálás mennyit ér a megelőzésben, van-e értelme kilószámra tömni magunkba a vitamint, és persze konkrét tanácsokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy pánik és csodaszerek helyett mit tehetünk meg valóban egy ilyen helyzetben, hogy lehetőség szerint megőrizzük egészségünket és épp elménket is. Mindenesetre ha egy kicsit kiszakadunk ebből a témából, és olyasmivel foglalkozunk, arról olvasunk, ami feltölt és boldoggá tesz, azzal egészen biztosan csak nyerhetünk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek