Ezért jó télen is piacra járni - Egy piacrajongó tippjei

Bár hideg van, és csípi az arcunkat a szél, a téli piacozásnak mégis sokkal nyugodtabb hangulata van, mint a nyárinak, amikor a strandra menet lerohanunk egy doboz eperért, felmarkoljuk a napi paradicsom- és uborkabetevőt, aztán már futunk is tovább, mert a család megfő a kocsiban. A téli piac ráérősebb; valahogy lassúbb a sodrása és a zsongás is alább hagy. Mintha a piac is az ünnepekre készülne, csak fényáradat nélkül. Idén télen is körbejártam párat, íme a tapasztalataim.

Mivel nincs időnyerő medálom, mint Hermionénak a Harry Potter-univerzumban, rengeteg piacot kell még felfedeznem a városban. A legismertebb vásárcsarnokok bemutatásával már próbálkoztam itt az oldalon, akkor alaposan végigjártuk a fővárosi vásárcsarnokok ma is ismert hálózatát: a Batthyányi-tér (II. kerület), a Hold utca (V. kerület), a Hunyadi-tér (VI. kerület), a Klauzál-tér (VII. kerület), a Rákóczi-tér (VIII. kerület) és a Vámház-körút (IX. kerület) csarnokait. A belvárosi és a ferencvárosi csarnokot a kerület határára épített Központi Vásárcsarnok váltotta ki.

A Hunyadi-téri vásárcsarnok 2019-ben felújított főbejárataForrás: 12akd / Wikipedia

Ezek mellett mindenkinek megvan a kedvenc szabadtéri piaca is, mint amilyen a Pesterzsébeten (XX. kerület) található Tátra téri piac, vagy a félig nyitott félig zárt Fény utcai piac Budán, a 2017 tavaszán útjára indult Római parti Piac, a Római-part közelében, a Nánási udvarban, vagy éppen a Biokultúra Ökopiac a MOM Kulturális Központ udvarában. De érdemes meglátogatni a nem túl nagy, de barátságos Wekerlei Kispiacot is, ahol a szombati piacnapon őstermelői, illetve biopiacot találunk a Gutenberg körúton.

A hozzám legközelebb eső piac pedig a Komjádi uszoda előtti piac, amit MDF piacként is ismertek a kerületben lakók. Ezzel a névvel és szervezői gárdával nem kevesebb mint 30 évig szolgálta ki a vásárlókat. Ma már csak Komjádi piacként emlegetik, de így is több ezer vásárlót szolgál ki hétről hétre szombatonként.

Napfényes hideg reggel, a legjobb időpont piacozásraForrás: Travelo.hu

Ha ezen, vagy bármelyik másik piacon indulunk téli "túrára", láthatjuk, hogy mennyire megváltozik a kínálat. Megérkeznek a téli szezonális zöldségek és gyümölcsök, az olyan finomságok, mint a cékla, a fekete retek, a csicsóka, a különböző káposzták, a bimbós kel és az egyre népszerűbb fodros kel is, amit csomagokban lehet kapni.

Csicsóka, amiből a püré és a chips is felkerült már a fine dining tányérokraForrás: Travelo.hu

De persze a déli gyümölcsök, mint a narancs és a mandarin is feltűnnek, hiszen a karácsonyi időszak legtöbbet vásárolt gyümölcseiről van szó a zamatos téli körték és almák mellett. 

Szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a termelőktől

Piacra járni azért is jó, mert ha nem csak a gyors bevásárlásra koncentrálunk, akkor az árusokkal és sok esetben magukkal a termelőkkel, vagy húsáruk esetében a tenyésztőkkel is megismerkedhetünk, beszélgethetünk. Így tettem én is, és megtudtam, hogy az elmúlt években kicserélődött a vendégkör. Bár az idősebb korosztály még mindig ragaszkodik a régről megismert árusok termékeihez, egyre több fiatal iktatja be a szombat délelőtti programjába a piacozást. 

A fekete retek rendkívül jó hatással van az emésztésre illetve a májraForrás: Travelo.hu

Szívesen főznek és ismernek meg új zöldségeket, gyümölcsöket, sőt kérdeznek is - és nem csak a termelőtől, hanem a mellettük álló vásárlótól is, ha annak van valami jó tippje, vagy receptje. De ez sok esetben az idősebbekre is igaz. A megszokott idényzöldségek mellett olyan kevésbé ismert zöldségekkel is nekiállnak kísérletezni, mint például a fodros kel. 

A fodros kel, aminek több reklám kell, mert finomForrás: Travelo.hu

Ez a káposztaféle, amit leveles kel néven is ismernek, nem képez fejet. Nagyon jó vitaminforrás a téli időszakban, de még nem igazán fedeztük fel, hogyan érdemes elkészíteni. Az inárcsi őstermelő, akitől én legutóbb két csomaggal is vettem (egy csomag ára 300 forint körül mozog), azt a tippett adta, hogy készítsek belőle chipset. A vastag szárról tépkedjem le a leveleket, mossam meg, szárítsam meg, és tegyem egy tálba. Locsoljak rá egy kis olívaolajat, enyhén sózzam meg - de bármilyen kedvemre való fűszerrel is megszórhatom. Jól forgassam át, hogy a leveleket mindenhol érje az olaj, majd terítsem szét egy sütőpapírral fedett sütőlapon. 

Innentől kezdve már csak egy kis türelem kell, mert a kel nagyon gyorsan megsül. Az első adagomat majdnem szénné is sütöttem, de a másodiknál már 150 Celsius fokon sütöttem-szárítottam a fűszeres kelleveleket, egészen addig, amíg ropogósakká nem váltak. Rögtön ki is vettem és hagytam kihűlni a tálcán. Napokig ropogós marad, ha egy légmentesen záródó dobozba el tudjuk rakni, és kibírjuk, hogy ne ropogtassuk el az egész kupacot. 

Ha a fodros kelhez, vagy a csicsókához és a kelbimbóhoz hasonló hazai idénynövényeket választunk a piacon, akkor biztos, hogy frissebb és jobb minőségű jóságok kerülnek a kosarunkba, mintha kilószámra vennénk januári paradicsomot, vagy februári spárgát a szupermarketben, illetve a vásárlásunkkal a téli időszakban is a kistermelőket támogatjuk. Valamint nem járulunk hozzá a zöldségek és gyümölcsök felesleges utaztatásához, amit például Spanyolországtól a budapesti boltokig megtesznek. Ezzel a tudatos választással nem csak az egészségünkre, hanem a környezetre is jótékony hatással lehetünk.

Kelbimbó és fejeskáposzta - tele vitaminnalForrás: Travelo.hu

Éppen ezért öltözzünk fel jól reggel, amikor meglátszik a lehelletünk a levegőben, és ne hagyjuk, hogy a zimankós időjárás elvegye a kedvünket a piacozástól. Gyerekekkel is jó móka lehet, ha megkeressük a legfurább alakú sütőtököt, sárgarápát, körtét. A legszebb színű lilakáposztát, vagy a kiskosárba beleférő mini céklákat, amiknek megsütve olyan ízük van, mintha a télbe harapnánk bele.

De az évszak nem csak a zöldségeivel és gyümölcseivel csábít

Ekkor jön el a disznóvágások időszaka is, ami egészen a karácsony előtti napokig szolgáltatja a legfinomabb húsokat és az olyan késztermékeket, mint a sütnivaló kolbász, a hurka, a töpörtyű, a szárazkolbászok, és természetesen a kocsonya. 

Friss házi kocsonyaForrás: Travelo.hu

Persze otthon is nekiállhatunk kocsonyát főzni, de ha valaki egyedül van, nem biztos, hogy felrak egy 10 literes kocsonyát rotyogni. Kis adagban pedig már nem ugyan olyanok az ízek. Erre jó, ha lemegyünk a piacra és a megbízható, ismert és bevált húspultoknál kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb kész kocsonyát. A Komjádi piacon három hentespult is van. Ahol kocsonyát is kapni még december 18-ig, oda Kisapostáról érkeznek a finomságok. A pénteken levágott állatok szombaton már feldolgozva a piacon vannak. Ennél frissebb húshoz nehezen lehet máshol hozzájutni. 

Piacok ünnepi nyitvatartása:
A legtöbb hétvégi piac, ahogy a Komjádi is, idén még két alkalommal, december 11-én és december 18-án tart nyitva. Az olyan piacok, mint például a Biokultúra Ökopiac, december 23-án és 24-én is várják majd a vásárlókat déli 12 óráig. A legtöbb termelői piac ünnepi nyitvatartását ezen az oldalon keresztül találhatjuk meg. Jó piacozást!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek