Pazar fotós helyszínek Horvátországban, ahol a föld mélyén is vár ránk egy szelfi

Az Adriai-tenger több száz kilométer hosszan a sok száz szigetével együtt évek óta a legtöbb európai nyaralni vágyó paradicsoma. És mivel az ország rengeteg helye kívánkozik fotókra, amelyekre tényleg nagyon könnyen rá lehet bukkanni, így aztán a közösségi média tele van a horvát nyaralások szebbnél szebb emlékeivel. A tenger, a Dinári-hegység, egy szépen tálalt autentikus ételkülönlegesség, mind-mind alkalmas arra, hogy megosszuk a közösségi felületeken, ám ezen túl is bőven akad tipikusan háttérképnek illő fotóhelyszín – ezek közül mutatunk néhányat az alábbiakban.

 

Bár természetes, hogy nyáron Horvátország legvonzóbb része az Adriai-tenger partja, a természeti szépségek felsorolását talán a Plitvicei Tavak Nemzeti Parkkal illik kezdeni. Az erdős hegyvonulatok által közrezárt völgy párját ritkító szépségeit az UNESCO 1979-ben nyilvánította a világörökség részévé, nem véletlenül. A plitvicei vízesések, a tavak színe, az érintetlen erdő közelről és távolról is csodálatos hely egy szelfi háttereként, amelyről azonban kimondottan nehéz lesz elvonni a figyelmet.

Nagyon hasonló hangulatot sugalló képsorok készíthetők a Krka Nemzeti Parkban is, amely a Krka folyóról kapta a nevét, és legfontosabb látványosságai a 800 méter hosszú vízesés folyam, amelynek minden pontja fotogén. A legnagyobb zuhatag a Skradinski Buk elnevezésű rész, míg a Roski szakasz után következik Horvátország egyik legértékesebb kulturális és természeti értéke, a Visovac szigeten található ferences kolostor. A kolostor felé tartó hajóút során csak arra kell figyelni, hogy a vízben lévő ékszerdoboz benne legyen masinánk látószögében.

A tengerpart rengeteg helyen ad valóban csodálatos látványt, ám vannak szigetek, partszakaszok, amelyek szépségükkel kiemelkednek. Brac szigetén például fehér, apró kavicsos partszakasz nyúlik be az azúrkék vízbe, amelyet a helyiek Zlatni Ratnak, vagyis Arany Foknak (Golden Cape) hívnak, nem véletlenül. És az sem véletlen, hogy a helyszínről készített légifelvételek a dalmát képeslapok egyik kedvenc alapanyaga.

Dubrovnik összes kőfala Instagram-kompatibilis

A Horvátország legdélibb részén található település óvárosának épületei különleges középkori hangulatot adnak, kiemelve az 1940 méter hosszú városfalat, valamint a Trónok harca sorozat miliőjét is megteremtő erődöket és bástyákat. A Királyvárának tökéletes helyszínei voltak a kőfalakkal körbevett piros cseréptetős épületek, ám Dubrovnik nemcsak a sorozat rajongói számára kihagyhatatlan látványosság, a belváros szinte bármely része remek lehetőséget ad a legújabb kedvenc fotó megalkotására.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Korčula #6stoljeće

magical land (@map_of_croatia) által megosztott bejegyzés,

Ebben a környezetben található a Banje partszakasz, amely egyszerre nyújtja az Adria és Dubrovnik szépségeit háttérnek. Városszerte találhatók a védőszent, Szent Balázs szobrai, valamint a róla elnevezett templom, amely szintén jól mutathat velünk egy képen.

A Föld mélyén is vár ránk egy szelfi

Bisevo szigete nem elsősorban a tengerpartja miatt népszerű célpont Horvátországon belül, sokkal inkább a Modra Spilja névre hallgató barlang miatt, amely bizonyos napszakban egészen csodálatos természeti jelenséget produkál: a víz alatti nyílásokon beszűrődő napfény a vízben megtörik, majd a barlang fenekéről visszaverődve egészen ritka fény- és színjátékot produkál.

Korcula szigete sem csak az Adria miatt érdekes, a Vela Spila-barlang a Pinski rat-hegy déli lejtőin, a Kala-öböl felett található kőkorszaki régészeti lelőhely, amely amellett, hogy remek túrahelyszín, a kilátásnak és a barlang szépségeinek köszönhetően a kattintás szerelmesei is találnak maguknak érdekességet.

Azt is lefotózhatja, ahol a Nap szinte összeér a Földdel

Zadar közkedvelt tengerparti nagyvárosa Horvátországnak, ám az utóbbi időben Nikola Basic két műve miatt is egyre több turista választja célpontjául. A Tengeri orgona nem elsősorban a szemnek készült, de a tenger segítségével megszólaltatott hangok kihagyhatatlan élményt nyújtanak. A neves építész másik, A Nap köszöntése című műve pedig már inkább a vizuális hedonizmus helyszíne, és ezzel együtt valóban egyedi fotók alapja.

Hvar városa egyszerre rendelkezik az Adria csodás panorámájával, valamint a dubrovniki hangulattal, utóbbit a hasonlóan varázslatos erőd adja, amelynek széles falain túl a narancssárga tetők, a tenger kékje és a horizontot megtörő szigetek zöld színe áll össze tökéletes összképpé.

Rovinj kis zegzugos óvárosa a tengerbe torkoló zsákutcáival, középkori történelmével, kikötőivel szintén maximálisan Instagram-kompatibilis, végeláthatatlan fotóorgiának lehet a főszereplője. Horvátország második legnagyobb városában, Splitben Diocletianus palotájának falai több évszázad történelmet ölelnek magukba. Ezek a falak jelentik az óvárost, bele értve a Szent Doimus székesegyházat is.

A főváros ugyan távolabb esik a tengertől, de Zágráb mellett sem lehet elmenni egy fotó nélkül. A zágrábi katedrális vagy a Szent Márk-templomelőtti tér joggal vonzza a szelfibotos turistákat, ám akad szokatlanabb helyszín is, ami épületeivel gyakorlatilag évszaktól függetlenül csodálatos képek megszületését segíti. Ilyen a Mirogoj-temető, amelyet az egész kontinens egyik legszebb kegyhelyének tartanak, joggal. A Herman Bollé által tervezett épületegyüttes valóban nagyszerű árkádokkal, kupolákkal teremt egyedi környezetet, és olyan hangulattal, amely aztán csodálatosan átjön egy fotón is.

És a sor majdhogynem végtelen, a slunji kisvárosok a sebes Slunjcica partjain, a Dubrovnik felett húzódó Srd-hegy, a pulai ókori aréna, a trogiri óváros, a Zrmanja kanyon ... folytathatnánk még hosszan, de ezt akár itt a cikk alatt kommentben olvasóink is megtehetik. Mindenesetre bármerre is vendégeskednek idén nyáron déli szomszédainknál, fontos, hogy fotózni képes készülék legyen önöknél, a többit Horvátország úgyis garantálja!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek