Kihagyhatatlan élmények a horvát tengerpart felé vezető úton

Ma már szinte néhány óra utazással el lehet jutni a horvát tengerpartra, például végigsuhanhatunk az autópályákon, hogy aztán az Adria habjaiban fürdőzzünk. Pedig útközben is rengeteg látnivaló akad, amelyekért megéri megállni – ezekből mutatunk most néhányat.

A horvát tengerpart jelentősége az idei nyáron a magyar utazók szempontjából tovább nőtt, hiszen a világ jelentős részén beutazási korlátozásokkal igyekeznek kordában tartani a járvány terjedését. Ez pedig nemcsak a turizmusból élők, hanem az utazók lehetőségeit is befolyásolja. Horvátországba azonban korlátozások nélkül utazhatnak a magyar turisták, és az utazási statisztikák alapján jelenleg a Balaton egyik, gyakorlatilag majdnem egyetlen alternatívája a horvát tengerpart.

Az Adria 6-8 óra utazással könnyedén elérhető tulajdonképpen Magyarország bármely pontjáról, de a tengerpartra vezető 600-800 kilométeres útszakaszon is bőven lehet találni a horvát autópálya környékén olyan látnivalókat, amelyekért érdemes megszakítani az utunkat.

Pihenő a városban

Bár nyilvánvalóan a letenyei határátkelő biztosítja a legrövidebb utat Horvátországon át a tengerpartra, ám az 56-os főúton egy kis kerülővel könnyedén vehetjük Eszék felé az irányt. A trianoni békeszerződésig Magyarországhoz tartozó várost ezer kulturális szál köti hozzánk, és többek között olyan látnivalókat kínál, mint a vár, az 1298-ban épített Szent Mihály plébániatemplom, az Osztrák-Magyar Monarchiában kedvelt építészeti stílusban megálmodott szecessziós paloták sora, és köztük is a legnagyobb, a magyar stílusjegyeket tükröző Postapalota kihagyhatatlan városnéző nevezetesség.

A Postapalota az eszéki Europska AvenijánForrás: Roko Poljak / Wikipedia

Ha mégis Letenyénél hagyjuk el az országot, akkor pedig a Dráva partján fekvő Varasdon érdemes egy kicsit megállni, mert Eszékhez hasonlóan ez a település is számos magyar kulturális érdekességgel szolgál.

Túra hegyen, völgyön, vízesések mentén

Ha a tengerpartra menet egy rövid városnéző pihenőnél többre is van időnk, érdemes olykor az autópályáról letérni, hogy ne csak átszeljük, lássuk is a horvát vidéket. Horvátországban nyolc nemzeti park található, amelyek nagy része éppen úticélunk, vagyis a horvát tengerparton található, ám bőséggel akad túraútvonal a tengerparttól távol is. Ilyen a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, amely Európa egyik legszebb természeti látványossága, és 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A néhány órás túraútvonaltól kezdve a „feketeöves" túrakalandokig kínál kivételes helyszínt, és a szigetvilág mellett az itt található vízesések jelentik Horvátország legjelentősebb szelfihelyszíneit is.

A világ legdrágább parkjainak egyikeként is emlegetik a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot, amely május vége óta csökkentett árú belépőkkel csalogatja a túrázókatForrás: Shutterstock / Készítette: Melinda Nagy

Ha az észak-horvátországi szigetek a célunk, akkor a Risnjak Nemzeti Park, ha Zára és környéke, akkor pedig a Paklenica Nemzeti Park biztosít számunkra különleges természeti élményt hegyvonulataival és állatvilágával.

Horvátország védett folyói kivétel nélkül csodálatos látványt nyújtanak és remek túrázási lehetőséget jelentenek, közöttük is egyedi látványosság a Dinári-hegység tükröződése a Glavas-forrásban. Bár a tengerpart környékén könnyedén találni sportolási lehetőséget, a horvát folyók valóban elsőrendű raftingtúráknak adnak otthont, a Dinári-hegység vonulatai pedig a hegymászók érdeklődését vonzhatja, míg a domborzat mélyén lévő karsztformák a barlangászokat csábíthatják.

A Glavaš néven is ismert Veliko Vrelo kristálytiszta vizű forrásForrás: Mario Krpan / Shutterstock

Evés-ivás úton, útfélen

A horvát borkultúra gyökere az ókori görögökhöz köthető, és bár a neves szőlőtermesztő vidékek egy része is a horvát tengerparton van, aki a teljes horvát borkultúrára kíváncsi, az ország belsejében is talál felfedezni valót. Észak-Dalmácia neves borvidékei a fehér- és vörösbor kedvelői számára is biztos megálló pontot jelenthetnek, persze a sofőrt kivéve. A Plavac Marjan, a Peljesac vagy Diocletianus római császár kedvenc desszertbora, a Prosek, kiváló évjárataiért mindenképpen érdemes egy bormustrát tartani a dalmát dombok között.

Zágráb Ivana Racica utcaForrás: joyfull / Shutterstock

A horvát gasztrokultúra természetesen a turizmussal együtt szintén az Adria partjára koncentrálódik, ám találunk kiemelkedő fine dining élményt nyújtó Michelin-csillagos éttermet Zágrábban is, és persze azok az utazók is megtalálják a számításukat, akiknek jóval olcsóbb élményekre ad esélyt a pénztárcájuk. A tenger gyümölcseire épülő dalmát finomságok, a csevapcsicsa-plyeszkavica-ajvár szentháromság vagy a pagi sajt mellett horvát ételkülönlegességekből kiemelkedő választékot nyújt a főváros street food kínálata is. A piacokon pedig megkóstolhatjuk a szlavón kolbászt, a kulent, míg az édesszájúak a horvát fánkgolyó, a fritule változataiból válogathatnak.

Zágráb jövet-menet

Bár Horvátországba nyáron elsősorban a pazar tengerpartokért látogatnak a turisták, a főváros pezsgő életébe is érdemes belekóstolni, és könnyen lehet, hogy aztán ennek hatására a hazafele tartó úton is egy megálló mellett döntünk. A már említett gasztronómiai sokszínűségén túl Zágráb kulturális központ is, a város történelmi centruma, a Felsőváros mellett a katedrális köré épített Káptalandomb és az Alsóváros is rengeteg látnivalót tartogat.

A zágrábi Művészeti PavilonForrás: Mo Wu / Shutterstock

A belvárosi séták mellett a Száva folyó partja is hangulatos helyszín, és a történelemért érdeklődők is könnyedén megtalálják a szórakozásukat. A város története az őskorig nyúlik vissza, míg középkori és
újkori történelme egybeforrt a magyarral. Zágráb sportfőváros is, a Dinamo Zagreb labdarúgóklub stadionja, a Sportok háza vagy a Drazen Petrovicról elnevezett városi aréna megannyi legendás sportesemény otthona.

Bár tagadhatatlan, hogy a nyári időszakban a horvát tengerpart által kínált kikapcsolódás nagyon
vonzó, ám ha nem csak pár napra megy az ember, érdemes oda-, visszaúton meg-megállni, ugyanis
Horvátország belseje is páratlan élményeket nyújt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek