A legjobb applikációk egy horvátországi nyaraláshoz

A jelenlegi helyzetben szűkösek a lehetőségek a nyaralási célpontok kiválasztását illetően, a magyar nyaralóknak már csak ezért is lehet vonzó Horvátország. A magyar turistákkal szemben déli szomszédunknál egyelőre nincsenek beutazási korlátozások, ráadásul a vízparton kikapcsolódni vágyók számára az Adriai-tenger az autópályán utazva különösebben még csak nem is nagy távolság. Az útvonal összeállításához, a látnivalók és a falatozók megtalálásához pedig ma már remek telefonos alkalmazásokat találhatunk, ezekből mutatunk most néhányat.

Célpontok kiválasztásához manapság már nem kell útikönyv, az internet segítségével könnyedén találhatunk magunknak úticélt. Valutaváltáshoz, időjárásjelentéshez, fizetéshez, taxirendeléshez, repülőjegy vásárláshoz vagy akár szállásfoglaláshoz ma már a nemzetközi oldalak applikációi gyakorlatilag minden országban támaszaink lehetnek. Ám a jól ismert Google Maps, TripAdvisor, Booking, Airbnb vagy akár az Eatwith weboldalán túl, érdemes speciális, helyi alkalmazásokkal is készülni.

Merre induljak, hol tankoljak, hol van dugó?

A horvát tengerpart a földrajzi közelségének köszönhetően közúton is könnyedén elérhető nyári célpont a magyar utazók számára, és ha már autóval megyünk, érdemes mindenre felkészülni. Ebben lehet nagy segítség a horvát autóklub által kifejlesztett alkalmazás, a HAK.

HAK: hasznos applikáció azoknak, akik autóval fedeznék fel HorvátországotForrás: Travelo

Az angol nyelven is elérhető applikáció rengeteg fontos információval szolgálhat a horvátországi utazás során: a leggyorsabb útvonal megtalálása mellett a forgalommal kapcsolatos hírekkel és közlekedési előrejelzésekkel segíti a gépkocsival utazókat. Figyelemmel kíséri a határátkelők forgalmát, mankó az autópályadíjak kalkulálásában, valamint több mint 150 köztéri kamera élő képét közvetíti, hogy ezzel is megkönnyítse a horvátországi közutakon való eligazodást.

Tengerre, magyar!

Az Adriai-tenger rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt, és kimondottan a tengerpartra utazóknak fejlesztették a Nautical Info Service Croatia (nIS) programot (androidra itt, iOS-re itt), ami egy ingyenesen elérhető, többnyelvű alkalmazás. Az nIS mindenki számára hasznos lehet, aki a horvát tengerpartra vagy a tengerre készül.

A Nautical Info Service Croatia ugyan regisztrációhoz kötött a vészjelző funkciók miatt, de magyar nyelvű, és az Adrián elengedhetetlen lehet a használataForrás: Travelo

A tengerészeti szabályok, kikötőkkel kapcsolatos hasznos információk és időjárási jelentések mellett navigációs segítséget is nyújt, emellett pedig egyik legfontosabb funkciója, hogy rajta keresztül vészhelyzet esetén értesíteni lehet a horvát tengerészeti hatóságokat. Az applikáció a vészjelzés küldésével egy időben SMS-ben automatikusan jelenti földrajzi helyzetünket, ezzel jelentősen lerövidítve az esetleges mentés idejét.

Bortúra zsebből

A horvát fogások feltérképezéséhez ma már rengeteg segítséget kaphatnak az utazók, akik pénztárcájuknak megfelelően választhatnak az éttermek közül. Ugyanakkor bizonyos területeken akkora a kínálat, hogy érdemes a témába a kommentek és értékelések sokaságánál kicsit jobban elmerülni.

Egy séta Trogir történelmi negyedében?Forrás: Kookay / Pixabay

A horvát borturizmusban való eligazodásban a Terravin appra támaszkodhatunk, amelyhez több neves szőlészet csatlakozott, és amely az egész ország borászati kultúráját igyekszik bemutatni. Az alkalmazás széleskörű szolgáltatást nyújt, vagyis nem csak ajánl és segít akár egy borkóstoló megszervezésében, de világszerte házhozszállítást is biztosít, vagyis az utazásunk során megkedvelt különleges horvát zamatokat később akár már otthonunkban is élvezhetjük.

Ráadásul ma már azok is könnyen eligazodhatnak a lehetőségek között, akik valamilyen speciális igénnyel ülnek asztalhoz, így aztán például a Gluten Free Guide Croatiaapplikációban gluténmentes ételeket kínáló éttermek, hotelek, boltok listája is megtalálható.

Városnéző séta, kocogás, futás? Arra is van app!

A mindennapi sporttevékenységet nyaralás idején sem kell szüneteltetni, több horvát alkalmazás ötvözi pl. a nyaralást és a sportolást egészen szórakoztató módon. Ilyen a SightRun is, amely ismeretlen környezetben is az igényeinknek megfelelő futóútvonalakat ajánlja, sőt, még angol nyelvű audió bemutatóval is szolgál az általunk választott útvonal környékének nevezetességeiről. Az alkalmazás sétáló városnézésre is alkalmas, és offline is használható.

A SightRunt nem csak futóknak fejlesztettékForrás: Travelo

A biciklihez szokott turistáknak is akad telefonos applikáció. Például a Croatia Bike Routes igyekszik a hivatalos kerékpárutak mellett a kevésbé ismert helyszíneket is ajánlani a két kerékre vágyóknak. Segítségül az útvonal főbb jellemzőiről is tájékoztatást kapunk, vagyis a teljes távolságról, a szintemelkedésről, de még akár az útvonal változó paramétereiről is.

Horvátország két keréken – ezt ajánlja a CroatiaBikeRoutesForrás: Travelo

Városi iránytűk

Bár természetes, hogy a nyári kánikulában a tengerpart vonzza a turistákat, Horvátország belsejében bőséggel akad városi látnivaló. A SecretZadar, a Guide2Dubrovnik vagy a GoIstria alkalmazások nevei önmagukért beszélnek, de találunk olyan applikációt is, mint például a Game of Thrones: Travel Guide Free, amely a Trónok harca című sorozat dubrovniki forgatási helyszíneit mutatja be. 

A városnézéshez is találni telefonos segítségetForrás: Travelo

Ám ha nagy általánosságban keresünk programot Horvátországban, a Croatia travel guide by Tripos segíthet szállást, útvonalat, túrahelyszínt, éttermet találni országszerte. Mindeközben rengeteg beszámolót és ajánlatot böngészhetünk végig, hogy kiválaszthassuk azt, amit keresünk. Az országon, városon belüli utazásban szintén hasznos lehet az Arriva Croatia vagy a GetByBus, de ez persze csak a jéghegy csúcsa, mert ha Horvátországba utazunk, számos mobilapplikációs segítséget kaphatunk ahhoz, hogy tökéletesítsük terveinket, aztán meg is valósítsuk azokat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek