Vajon mekkora őrültség járvány idején utazni?

A koronavírussal foglalkozó cikksorozatunk első részében általános, utazással kapcsolatos kérdéseket érintettünk, most azonban konkrét javaslatokat is adunk, ha valaki nem tudja, vagy nem szeretné lemondani a közeljövőben tervezett útját. A tanácsok, amelyekről itt írunk, mind valamilyen hivatalos egészségügyi szervezettől származnak. Ezeknek a szervezeteknek a honlapját is érdemes folyamatosan nyomon követni, ha valaki utazást tervez, mivel így juthat leginkább naprakész, pontos és hiteles információkhoz. Nézzük sorjában, hogy milyen ésszerű teendők vannak ilyen esetben.

A legfontosabb tanács: kézmosás, kézmosás, kézmosás!

Ha valaki eleve beteg, vagy esetleg idősebb ember, akkor természetesen ajánlott elhalasztani az utazást. Minden egyéb esetben viszont egészen alapvető tanácsokat kell csak megfogadni. Ezek nemcsak az egészséges utazókat érintik, hanem azokat is, akik esetleg már elkapták a betegséget, hisz nagyon fontos, hogy ők is odafigyeljenek arra, hogy ne adják tovább. A legfontosabb tanács a rendszeres és alapos kézmosás, illetve a kézfertőtlenítők használata. Tüsszögés és köhögés esetén el kell takarni az orrot és szájat egy zsebkendővel, majd a használt zsebkendőt azonnal ki kell dobni a szemétbe, és kezet mosni.

Kézmosás, kézmosás, kézmosás!Forrás: Summer Photographer/Shutterstock

Ha valaki tüsszög, köhög, esetleg orrot kell fújnia, akkor lehetőleg ne tapogassa a száját, az orrát vagy akár a szemét, hogy a kezén se vigye tovább a kórokozókat. Itt jön be a képbe a maszk használata is. Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a maszk védene. Az egészséges embereket nem védi a fertőzéstől, ezért inkább olyankor javasolt, ha valaki beteg, és nem akarja továbbadni a fertőzést – noha arra sincs bizonyíték, hogy ilyenkor igazán hatékony védelmet nyújtana. Ártani biztosan nem árt, de ha valaki viseli, akkor oda kell figyelnie a helyes használatra, illetve, ha ki akarja dobni, akkor arra is, hogy hova dobja ki. Természetesen a maszk levétele után is kezet kell mosni!

A legjobb lenne törölni a repülőutat?

Ahogy minden más fertőzés esetében, természetesen egy olyan zsúfolt helyen, mint a repülőgép vagy a reptér, el lehet kapni valamilyen fertőzést, de ezzel akkor is számolni kell, ha épp nincs járvány.

Be kell tartani az alapvető egészségügyi előírásokat, illetve érdemes a kézfertőtlenítő mellé egy felületfertőtlenítő kendőt is bedobni a kézipoggyászba. Ezzel le lehet törölni például a karfát, esetleg az asztalkát a gépen, ha valaki így nagyobb biztonságban érzi magát. A közvélekedéssel ellentétben a gépek fedélzeti levegője egyáltalán nem a kórokozók melegágya, mivel a repülőkön elméletileg mindenhol van légtisztító berendezés.

Mi a biztonságosabb, a repülő vagy az óceánjáró?

Mivel több óceánjárón is karantént kellett elrendelni a járvány kezdete óta, így a válasz az, hogy jelenleg jobb döntés repülőre szállni. A WHO szerint semmivel sem veszélyesebb egy óceánjáró, mint bármely más hely, ahol sok ember fordul meg egyszerre, míg a CDC (Centers for Disease Control and Prevention), az Egyesült Államok legfontosabb közegészségügyi intézménye szerint jobb teljesen elkerülni az óceánjárókat.

Forrás: Artem Pachkovskyi/Shutterstock

Ennek elsődleges oka, hogy viszonylag zárt helyen vannak együtt az emberek a világ minden tájáról, ahol ráadásul körülményesebb elkerülni az érintkezést egy fertőzött emberrel, vagy akár egy fertőzött felülettel. Ha valaki betegnek érzi magát egy ilyen hajóúton, akkor annak a kabinjában kell maradnia, és segítséget kell kérni a hajó egészségügyi szerveitől.

Van értelme a lázmérőzésnek?

Sokszor olvasható, hogy a betegeket úgy igyekeznek kiszűrni, hogy megmérik a be- vagy kiutazáskor a testhőmérsékletüket. A WHO szerint ez a módszer messze nem elégséges, mivel lehet, hogy az adott embernél a betegség épp olyan fázisban van, amikor nem produkál tünetet, noha már hordozza a vírust. Ennél a megoldásnál százszor hatékonyabb az, ha elmondják az utasoknak, hogy mire ügyeljenek, milyen higiéniás szabályokat kell betartaniuk.

Mi történik, ha valaki fertőzött területről érkezik haza?

Ha valaki olyan területről érkezik, ahol már megjelent a koronavírus, akkor saját maga és a környezet érdekében javasolt, hogy 14 napig figyelje meg önmagát, pontosabban a tünetek esetleges megjelenését. Ezen kívül követni kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában leírtakat, ha valaki úgy gondolja, hogy észleli magán a tüneteket. Ezen a linken folyamatosan lehet tájékozódni a legfrissebb hírekről és adatokról, így hiteles forrásból juthatnak információhoz.

Most nincs tömeg, mekkora őrültség utazni?

Ezt az érdekes kérdést a Wall Street Journal vetette fel. A válasz pedig, bármilyen meglepő, egyáltalán nem egyértelmű. Nem lehetetlen, hogy valakiben felmerül, hogy ha teljesen fitt, fiatal és egészséges, akkor érdemes belevágnia egy ilyen útba. Sőt, arra is gondolhat az illető, hogy most néhány turisztikai helyszínen kevesebben vannak, szállást is könnyebben lehet találni, ezért ha betartja a higiéniás előírásokat, akkor valószínűleg nem kapja el a vírust. Ez elméletben igaz lehet, de azért játszani nem érdemes ezzel, hisz jelenleg nincs ismert gyógymódja a vírus okozta megbetegedésnek.

Forrás: Mongkolchon Akesin/Shutterstock

Csakhogy nemcsak a betegséggel kell számolni - persze azért azzal is -, hanem például azzal, hogy milyen egészségügyi intézkedések és szigorítások történtek eddig is, és könnyen lehet, hogy még több ilyen lesz, akár néhány napon belül. Valószínűleg senki nem szeretne egy idegen országban karanténba kerülni, vagy esetleg a hazatérte után otthon gubbasztani, mert esetleg a munkahelyén nem engedik dolgozni néhány hétig.

Mindenkinek a józan belátására van bízva, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk után útnak indul-e. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy egy szinte naponta változó szituációról van szó, így előre, akár hetekre felkészülni most szinte lehetetlen. 

És ami az elmúlt napokban történt

• A világban 110 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, Európán belül Észak-Olaszországban van a legtöbb koronavírusos megbetegedés. Vasárnap reggelre az olasz kormány karantént hirdetett teljes Lombardiára és 14 másik, északi megyére. A bejelentett vesztegzár most már 16 milliónál is több embert érint, megtiltották a kijelölt terület elhagyását és a belépést.

• Szaúd-Arábia is a vesztegzár mellett döntött tegnap reggelre, elrendelte az iskolák, egyetemek bezárását, és több szomszédos országgal is felfüggesztette a légi és tengeri kapcsolatát.

• Ausztriában 104, Németországban 1040 vírusfertőzött embert tartanak számon, halálos áldozat egyik országban sincs, de utóbbiban nyolc nap alatt nőtt tízszeresére a fertőzöttek száma.

• A France24 tegnap este arról írt, hogy Franciaországban 19-re emelkedett a halálos áldozatok és 1126-ra a fertőzöttek száma, de a teljes országban még mindig nem hirdették ki a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát. Ugyanakkor a járvány megelőzése érdekében az Európai Parlament épületét három hétre lezárták a látogatók elől, a hétre tervezett ülést pedig Strasbourg helyett már Brüsszelben tartják meg.

• Portugáliában, ahol vasárnap estére 30-ra nőtt a fertőzött betegek száma, a 71 éves köztársasági elnök bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonul, mert múlt héten olyan gyerekekkel találkozott, akiknek az iskolájában azóta kimutatták a vírust.

• Az Egyesült Királyságban vasárnap jelentették a legnagyobb napi emelkedést a fertőzött betegek számában: a szombati 209-ről 24 órával később 278-ra nőtt ez a szám.

• Az Amerikai Egyesült Államok 34 államában összesen 564 fertőzött beteget regisztráltak hétfő hajnalig, 19 ember meghalt, a legtöbb esetet New York és Kalifornia államban jegyzik. A két állam mellett Florida, Washington, Kentucky, Maryland, Oregon és Utah államban is egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az illetékes kormányzók – írja a CNN.

• Magyarországon vasárnap este országos látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban és a bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben, miután 5-ről 7-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn reggelre kilencre nőtt a fertőzöttek száma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek