Minden, amit tudni kell a koronavírusról egy tervezett utazás előtt

Kétrészes cikksorozatunk első részében olyan általános témákat járunk körbe, melyek mindenkit érintenek, akik külföldi utazást terveznek a közeljövőben. Mivel a világ számos országában - tegnap óta Magyarországon is - megjelent a koronavírus, ezért sok helyen kell számolni a problémával Japántól egészen Franciaországig. A cikkben szeretnénk arról is tisztább képet adni, hogy a hivatalos közlések szerint mekkora a valós veszély, illetve, hogy szükség van-e arra, hogy valaki teljes egészében lemondjon az utazásról.

Mit gondol a WHO az utazásról?

Talán ez sokakat meglep, de a WHO (World Health Organization) nem javasolja az utazások teljes leállítását. Persze, nagyon fontos azt látni, hogy ez alatt pontosan mit értenek. Álláspontjuk szerint járvány esetén nem megoldás az, ha komolyan korlátozzák az utazást, vagy esetleg a kereskedelmet, sőt, bizonyos helyzetekben nagyon is fontos lehet a szabad mozgás (például segítségnyújtás esetén). Mivel az a cél, hogy az érintett országokat – vagyis ahonnan sok igazolt fertőzést jelentettek – minél kevesebb gazdasági vagy szociális károsodás érje, ezért a józan ész határain belül nincs semmi akadálya az utazásnak. 

Forrás: Viacheslav Lopatin/Shutterstock

És még egy érdekes adalék. A WHO szerint a járvány megfékezésében nem játszik igazán komoly szerepet az utazások tiltása. Erre a legjobb bizonyíték az, hogy a koronavírus megjelenésétől egészen február végéig 38 ország tett olyan intézkedéseket, amelyekkel az utazásokat valamilyen módon korlátozták. Sok helyen például leállították a Kínából vagy Kínába induló repülőjáratokat, vagy épp megtagadták az onnan érkező utasok beengedését az országba – és mégis, több ilyen országban is megjelent a vírus.

Hova nem ajánlott utazni?

Az utazás tehát nem kifejezetten tiltott, sőt, a legtöbb helyen azt lehet olvasni, hogy a gócokat leszámítva, mint amilyen például Európában Észak-Olaszország, nincs határozott ellenjavallat, ha valaki útra akar kelni.

A Wall Street Journal cikke szerint például az amerikai egészségügyi hatóságok csupán néhány ország kapcsán hívták fel a figyelmet a veszélyekre. Így nem javasolt a beutazás Kínába, Dél-Koreába, Olaszországba és Iránba. Japánba is érdemes meggondolni az utazást, különösen akkor, ha valaki idősebb vagy valamilyen betegségben szenved.

Pontosan melyik ország érintett?

Van néhány, komolyabban érintett ország, illetve általában azokról a helyekről tudnak a legtöbben, amelyekről a médiában is rengeteget cikkeznek. Kína egyértelmű, hiszen onnan indult a járvány, illetve nagy valószínűséggel mindenki hallott arról, hogy Olaszországból és Iránból is sok fertőzést jelentettek. Részletes számadatokba most nem megyünk bele, ezeket folyamatosan nyomon lehet követni többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán, így most csak néhány gyors infót adunk meg. A március 3-ai hivatalos adatok szerint a Kínán kívüli területekről összesen 74 országból/területről érkezett jelentés igazolt megbetegedésről, a felsorolásban még összesen 33 európai ország szerepel. Március 4-én pedig Magyarországon is bejelentették az első igazolt eseteket. Így nagyon kevés olyan ország van a kontinensen, amelyik jelenleg egyáltalán nem érintett, pontosabban, ahol nincs igazolt megbetegedés. A listából az is kiderül, hogy az Antarktiszt leszámítva minden kontinensen megjelent már a vírus.

Mi a helyzet a turisztikai látványosságokkal?

Elméletileg zsúfolt helyeken mindig könnyebb elkapni a betegséget, legyen szó bármilyen betegségről, ezért jelenthet nagyobb kockázatot például egy reptér is járvány esetén. Ahol sokan vannak, ott óhatatlanul nehezebb elkerülni az érintkezést, azonban az alapvető higiéniai szabályok betartása sokat segíthet ebben a helyzetben. Hogy ilyenkor mennyire jó ötlet olyan helyeket felkeresni, ahol sok a világ minden részéről érkező turista, arról megoszlanak az álláspontok.

A Wall Street Journal által megkérdezett szakértők például nagyrészt úgy gondolják, hogy nincs értelme átszervezni a családi vakációt vagy bármilyen pihenést – ez inkább olyan esetekben merülhet fel, ha súlyosabban fertőzött országba szeretne valaki menni.

A milánói dóm újra nyitva van, de csak szervezett formában engednek be embereketForrás: Grabowski Foto/Shutterstock

Ettől függetlenül egyre több turistalátványosság üzemeltetői döntenek úgy, hogy a járvány idejére, a biztonság kedvéért inkább bezárnak. A CNN Travel cikke felsorolja a legfontosabb helyszíneket, amelyek a bezárás mellett döntöttek: benne van a listában Shanghai Disney Resort, a Kjongbokkung palota Szöulban és a tokiói „Égfa" is; ez utóbbit a tervek szerint megnyitják március 15-én. Átmenetileg bezárt a milánói Scala, és egy ideig a dómba se lehetett bemenni, itt azonban szigorúan szabályokhoz kötve, de már szét lehet nézni. A párizsi Louvre is becsukta kapuit átmenetileg, március 4-én azonban már ismét nyitva volt. Több sport- és kulturális eseményt is töröltek, többek között a tokiói Nakameguro Cseresznyevirágzás Fesztivált is.

És a tokiói olimpia?

A kérdés jogosan merül fel, ha valaki úgy tervezte, hogy ott lesz az idén nyáron esedékes sporteseményen. Japánról sokat lehetett olvasni az elmúlt napokban a vírus kapcsán, a szigetországban 254 igazolt megbetegedés van, és a nemzetközi sajtó is egyre többször cikkezik az olimpia elhalasztásának lehetőségéről. Február 27-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach azt nyilatkozta egy interjúban, hogy bár a Tokió és a NOB közötti megállapodás lehetővé teszi a halasztást, biztos abban, hogy az eredeti időpontban, vagyis július 24. és augusztus 9. között rendben lezajlanak majd az ötkarikás játékok.

Két nappal ezelőtt a japán olimpiai miniszter, Hasimoto Szeiko is ezt válaszolta a képviselők kérdéseire a japán parlamentben. A japán kormány álláspontja szerint ezért is fontos, hogy a fertőzés terjedésének megállítása érdekében a következő hetekben semmilyen tömegrendezvényt ne szervezzenek – írja cikkében a Reuters. A nyári olimpia előkészületei jelenleg az eredeti tervek szerint folynak tovább a szigetországban. 

Forrás: MIA Studio/Shutterstock

A témáról szóló cikkünk második részében már konkrét tanácsokról is írunk, kezdve azzal, hogy az óceánjáró vagy a repülő a biztonságosabb ebben az időszakban, miközben tippeket adunk arra is, hogy mi lapuljon feltétlenül a kézitáskánkban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek