Kiderült, nem koronavírussal fertőződött az óceánjáró utasa

Csütörtök délután 7000 ember - a Costa Cruises legújabb óceánjáró hajójának utasai és teljes személyzete - rekedt a fedélzeten a Róma melletti Civitavecchia kikötőjében, mert egy utasnál felmerült a koronavírus fertőzésének gyanúja.

Egy 54 éves kínai nőnél merült fel láza és köhögése miatt a koronavírus gyanúja, akit férjével együtt a hajó orvosi rendelőjében karanténba helyeztek. Olasz médiaértesülések szerint a kínai házaspár január 25-én érkezett Milánóba Hongkongból, majd Savonában szállt hajóra.

Már az elsődleges tesztek is negatívnak bizonyultak, de a végső - vérből kimutatott - eredmények megérkezéséig senki sem hagyhatta el a hajót. A tengerjárón további 751 kínai utas tartózkodott, de ők tünet- és panaszmentesek voltak.

A civitavecchiai kikötő parancsnoka, a tartomány parti őrségének parancsnoka, Vincenzo Leone szerint "a hajó fedélzetén nyugodt volt helyzet"Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Costa Smeralda, a Costa Hajótársaság legújabb óceánjárója Marseille és Barcelona érintésével a reggeli órákban érkezett Mallorcáról az olasz partokhoz, a Rómához közeli Civitavecchia kikötőjéhez. 

A több órás karantén után mindkét elkülönített utas vértesztje negatívnak bizonyult – adta hírül az esti órákban az ANSA.it, így az akkor már 12 órája, a menetrend szerinti leszállásra várakozó 1140 utas is elhagyhatta a hajót. 

A Costa Cruises csütörtök este kiadott közleményben erősítette meg, hogy az olasz egészségügyi hatóság a közönséges influenza vírusával diagnosztizálta a kínai házaspárt. A közlemény külön kiemeli, hogy a fedélzeten tartózkodó személyzettel együtt az utasok végig nyugodtak, együttműködőek voltak, nem alakult ki pánikhangulat, a hajó orvosi csapata pedig az ilyen esetekre előírt protokoll szerint tett meg minden óvintézkedést, és tájékoztatta azonnal az illetékes hatóságokat.

Bár a hajó nem köt ki a mai napra tervezett állomáson La Spezia városában, de 18 órakor elhagyja Civitavecchia kikötőjét, és tovább folytatja útját Savonába

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek