Sisi, Beethoven és Fidelio – felejthetetlen programok várnak ránk Ausztriában

A zene döntő szerepet játszik Ausztriában ebben az évben, rögtön két évfordulót is ünnepelnek majd az országban. Egészen változatos program népszerűsíti majd Bécset, Ludwig van Beethoven második otthonát, valamint a Salzburgi Ünnepi Játékok is a százéves születésnapját ünnepli. A kortárs művészet a stájerországi Grazban jut fontos szerephez, a fővárosban pedig a japán tradíció és a modern popkultúra találkozik egy nagyon elvont kiállításon. Mindeközben az alsó-ausztriai Schloss Niederweidenben Sisit ismerhetjük meg nőként és császárnéként.

Ahogy németországi programajánlónknál, úgy az osztráknál is Ludwig van Beethoven születésnapjának 250. jubileumával kezdjük a sort. A „Bécs 2020. A zene fővárosa" című programsorozattal a város azt a 35 éves időszakot és persze az ez idő alatt elkészült kompozíciókat ünnepli, amíg Beethoven itt élt és alkotott, és ezzel a világ egyik zenei fővárosává tette Bécset.

A Beethovenfriest, melyet Gustav Klimt készített az első Wiener Secession összművészeti kiállításra, szintén érdemes megnézni idénForrás: Oesterreich Werbung / Gerhard Trumler

Az osztrák Beethoven 2020-as év legfontosabb eseményei közé tartozik az április 19-ig látható „Beethoven. Emberi birodalom és az istenek szikrája " című kiállítás, amit az Osztrák Nemzeti Könyvtár Állami Termében tekinthetnek meg. Ez mondjuk nem rossz párosítás, hiszen egy jeggyel két látnivalót is megnézhetnek.

A következő programra, amit szintén érdemes megfontolni, március 16. és 27. között kerül sor: a nemzetközileg elismert Oscar-díjas színész és rendező, Christoph Waltz rendezésében lesz látható a Fidelio a Theater an der Wien-ben. Beethoven egyetlen operáját márciusban hat előadás során is láthatja majd a közönség. A darab érdekessége, hogy 1805-ös premierje is pont ebben a színházban volt.

A „Beethoven moves" című kiállítást a Művészettörténeti Múzeum pompázatos termeiben nézhetik majd meg március 23. és szeptember 6. között. A tárlaton festmények, rajzok, szobrok, videók és performanszok teremtenek majd vizuális hidat a múlt és a jelen Beethovenje közé.

A Bécsben 1880-ban felavatott Beethoven-emlékmű lábánál az egyik putto a Fidelio opera férfimaszkját fogja a kezében, utalva ezzel a szerző egyetlen operájáraForrás: Buchhändler / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Visszatérve a zenéhez és a zeneszerző egyetlen operájához; a Bécsi Szimfonikus Zenekar is játszik majd részleteket a Fidelio-ból május 8-án a heldenplatz-i Öröm Fesztiválon. Az év első felét pedig egy nyár esti koncert zárja majd a Schönnbrunn-kastély kertjében. A gyönyörű kulisszák között a Bécsi Filharmonikusok játsszák Beethoven szerzeményeit május 21-én.

A Salzburgi Ünnepi Játékok 100. születésnapját ünnepli

Az Ünnepi Játékok (Salzburger Festspiele) egy akkora kulturális kavalkáddá nőtte ki magát, hogy erre a kerek és fontos évfordulóra a Salzburgi Múzeum egy hatalmas kiállítást rendezett köréje. A Nagy Világszínház című tárlat, ahogy a neve is mutatja, minden művészeti ágba betekintést enged és elmesél mindent, amit tudni lehet a Salzburgi Ünnepi Játékokról, amelyet idén július 18-tól augusztus 30-ig rendeznek meg.

Hogyan alapították az Ünnepi Játékokat? Hogy következett be az, hogy éppen ez a fesztivál váljon a világ legismertebb opera, zene és dráma fesztiváljává? Ezekre és még sok más hasonló kérdésre ad választ a „Nagy Világszínház - A Salzburgi Ünnepi Játékok Centenáriumi Állami kiállítása", amit a Salzburgi Múzeumban járhatnak be április 25. és október 31. között.

A tárlat érdekessége, hogy történetek, performance-ok, interaktív állomások adnak lehetőséget a látogatóknak arra, hogy visszaemlékezzenek és részt vegynek a fesztivál legszebb pillanataiban. A múzeum kiállítását egy négy részből álló „színpadi előadásként" alakították ki, követve Max Reinhardt azon hiedelmét, miszerint a színházi darab csak akkor képes kielégíteni a közönség igényeit, ha a kettő között intenzív kapcsolat alakul ki.

Színes, elvont és japán

Mondanunk sem kell, hogy nekünk már megvan a jegyünk Bécs egyik legérdekesebb és elvontabb kiállítására, amit február 16-ig még meg lehet nézni a MAK - Museum für angewandte Kunst termeiben. Az KUNIYOSHI + UKIYOENOW című tárlaton a 150 éve tartó osztrák-japán barátságnak köszönhetően saját szemünkkel láthatjuk Hokusai művészeti vetélytársának is tekintett Kuniyoshi Utagawa színes és mesélős fametszet munkáit, amik nélkül a mai japán anime és manga képi mesélése nem tartana ott, ahol tart.

Forrás: Masumi Ishikawa / Ukiyo-e Project / mak.at

A tradicionális fametszetek mellett pedig ott vannak a másik teremben a modern metszetek, melyek merészen és kirobbanóan keverik a régi hagyományos művészetet az új forma- és színvilággal. Így találkozhatunk a képeken David Bowie-val, amint kígyóvá változik, vagy Jared Leto-val a 30 Seconds to Mars énekesével, de több képen feltűnik a Kiss együttes ismert arcfestése is. A kiállításra érdemes online jegyet venni, így elkerülhető a sorban állás. A belépőjegy ára 14 euró.

A sosem látott császárnő

Milyen volt igazából Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné? Mi volt fontos a számára? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre ad majd választ a Schönbrunni kastély gyűjteménye, ami vándorkiállítássá alakul az év elején. A gazdag gyűjteményt, amely a Sisi – nő és császárné címet viseli, először a Niederweiden Schloss-ban mutatják be március 21-től november 20-ig. A palota a csodálatos barokk kastélyhoz, a Schloss Hof-hoz tartozik.

Emlékmű a VolksgartenbenForrás: Damira / Shutterstock.com

A szakemberek szerint a kiállítás mentes a kliséktől és mítoszoktól, és olyan gyűjteményi darabokon keresztül hozza közelebb a császárné jó és rossz napjait, vágyait, félelmeit és szerencsétlenségeit, melyek eddig ismeretlen vagy soha be nem mutatott tárgyak voltak. A kiállítási darabok többsége - például ékszerek, ruhák, cipők, festmények és szobrok - a császárnő személyes tulajdonát képezték.

A kiállítás második része a Schloss Hof termeiben tekinthető meg szintén március 21-től november 20-ig, de ez már Sisi fiára, Rudolfra helyezi a hangsúlyt. A tárlaton megismerhetjük a császárnő egyetlen fiának személyes oldalát is: vadászati szenvedélyét, a természettudományok iránti érdeklődését, az utazás iránti vonzalmát, és a nőkkel, illetve édesanyjával való kapcsolatát is.

Járják be keresztül-kasul a fővárost!

Ha a konkrét programok előtt még egy kicsit körülnéznének a városban, de nemcsak úgy bóklásznának, hanem érdekességeket is megtudnának a főváros mindenki által ismert látványosságairól, emlékműveiről, vagy éppen sosem látott bérházainak belső udvarairól, akkor zárásként még a figyelmükbe ajánlanánk egy karácsonykor kipróbált városi sétát, amihez hasonlót a Wiener Spaziergänge Egyesület szervez nap mint nap a látogatóknak.

A hatalmas 16. századi, reneszánsz stílusban épült, belsőudvaros bérház jelenleg is a Német Lovagrend tulajdonaForrás: Travelo.hu / Fillinger

Mi a Bécs második pillantásra elnevezésű sétán vettünk részt, ahol nem a főattrakciók, hanem az eldugott helyek jöttek sorban egymás után. Közben megismertük a középkori csatornázási gondokat, Bécs 16. és 19. századi házainak történetét, és azt is megtudtuk, hogy hol keressük a legjobb bécsi kávéházakat, ahol jó érzés ücsörögni. A túrában az a jó, hogy nincs évszakhoz kötve, tavasszal is ugyanolyan élvezetes, mint amilyen nekünk volt karácsonykor.

A sétákat időjárástól függetlenül megtartják, csak a 3 fő jöjjön összeForrás: Travelo.hu / Fillinger

A túrákra nem szükséges előre bejelentkezni, de 3 főnek össze kell jönnie ahhoz, hogy elinduljon a vezetés. A séták általában másfél, két órásak, és WienKarte (Bécs kártya) nélkül 17 euróba kerülnek, plusz a belépőjegy ára, ha valahova szeretnénk bemenni. A mi esetünkben a Haus der Music jöhetett volna szóba, ami korábban egy palota volt, de a világhírű interaktív múzeumra nem lett volna elég egy fél nap sem, így az már egy következő látogatás programja lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek