Jövőre Beethoven 250. születésnapját ünnepli Bécs

Közeledik a világhírű osztrák zeneszerző Ludwig van Beethoven születésének 250-ik évfordulója, aminek alkalmából Bécs a zene fővárosává lép elő, és számos izgalmas programmal készül.

Beethoven szobra a Bécsi Koncertházban© WienTourismus/Peter Rigaud

Bécs városa meghívott egy sor nemzetközileg elismert művészt, aki valamilyen módon kapcsolatba került az osztrák fővárossal, hogy beszéljenek a városhoz fűződő viszonyukról. 

Azt hiszem, ha egy hely van a földön, ami hihetetlenül inspiráló a zenészek számára, akkor is Bécs"

mondta Hans Zimmer, filmzeneszerző.

Az Albertinaplatzon lévő turizmus irodából ingyenesen bérelhetünk egy okos napszemüveget, amelynek viselőjét Beethoven egy akkusztikus túrán kíséri végig az osztrák fővároson a szemüvegbe épített hangszórók és egy app segítségével.

A Szépművészeti Múzeum szokatlan módon tiszteleg a zeneszerző előtt. Beethoven mozog címmel rendez kiállítást, mely egy különleges költői reflexió a zeneszerző életművére, ahol különböző korokból származó művészettörténeti remekművek kerülnek kapcsolatba a zenével és a csenddel, írja a Bécsi Turisztikai Ügynökség, honlapján. A kiállított művek között szerepelnek Caspar David Friedrich festményei, William Turner vázlatkönyve, Francisco de Goya grafikái, Auguste Rodin szobrai vagy a konceptuális művész John Baldessari alkotásai is.

John Baldessari: Beethoven trombitája (füllel) Opus # 133, 2007Forrás: b2b.wien.info/© John Baldessari; A művész jóvoltából, Sprüth Magers and Beyer Project/fotó:Timo Ohle

A Leopold Museum rekonstruálja egy szecessziós művész, Josef Maria Auchentaller, Beethoven 6. szimfóniája által inspirált falfestményeit, melyeket az ékszerkészítő Scheid zenetermének készített 1899-ben.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár a zeneszerző eredeti leveleit és kottáit állítja ki, a Mozarthaus Vienna tárlata pedig a három nagy zeneszerző Haydn, Mozart és Beethoven közötti párhuzamokra és ellentétekre fókuszál. Kiállítással készül a Zene Háza, a Beethoven Múzeum és a Beethoven Pasqualati ház is.

Az osztrák főváros számos koncerttel várja a látogatókat. A Bécsi Szimfonikus Zenekar zenei számos produkciója közül említésre az Új Év napjára tervezett koncert, amikor a 9. szimfóniát játszák majd a Musikvereinban. Itt egyébként úniusig nagyjából nyolcvan Beethoven művet adnak majd elő.

A részletes programot itt tekinthetik meg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek