Ezekért a programokért utazzanak Franciaországba 2020 elején!

Franciaország 2020-ban magas fokozatra kapcsol. Új, környezetbarát hotelek és múzeumok nyitnak meg a városközpontban, illetve a környékén. Hatalmas, teljesen átalakult bevásárló- és kulturális központok várják majd a látogatókat, akik meghökkentő turisztikai eseményekre, emlékezetes évfordulókra és páratlan kiállításokra is számíthatnak az év folyamán.

A turisztikai adatokat nézve Franciaország 2018-ban kiérdemelte a legtöbbek által látogatott turisztikai úti cél címét, mivel összesen több mint 90 millió nemzetközi látogató kereste fel az országot. Az idei rendezvényekkel, attrakciókkal a 2017 és 2018 közötti 4,3 milliós látogatói szám növekedést is meg szeretnék haladni. Ehhez pedig olyan programokat terveztek be 2020-ra, amik közül most be is mutatunk párat.

Calais-i sárkányok és művészeti bunkerek árnyékában

Calais sárkánya a La Machine Company legújabb tagja, és 2020 januárjában örömmel viszi a hátán az érdeklődőket körbe-körbe a városban. Miután kiszabadult a föld alól és a nantes-i bázisú La Machine Company a gondjaiba vette, az óriási sárkány tiszteletét tette Calais utcáin. A sikeres fogadtatás után pedig szelíd hátasként szállítja a fantasztikus lények szerelmeseit a városban és a tengerparton.

Calais sárkányának első bevonulása a városbaForrás: © Angélique Lyleire – Compagnie du Dragon

De nem ő lesz az egyetlen varázslatos állat a gyűjteményben, 2023-ra más lények is érkeznek majd Calais-ba, hogy egy egyedülálló városi univerzumot hozzanak létre. A füstöt fújó, szempillákat rebegtető és szárnyakat suhogtató sárkány 15 méter magas, és egyszerre akár 60 utas szállítására is képes. Egyelőre január 14-ig vannak fent a vállalat oldalán a helyfoglalási időpontok. Egy sárkányos körséta teljes ára 9,50 euró, a gyerekeknek pedig 6,50.

A következő nagyrendezvény a sorban már egy februári kiállítás, méghozzá a Christian Louboutin Kiállítás, melyet Párizsban, a Palais de la Porte Dorée-ben lehet majd megtekinteni február 25-től egészen július 26-ig.

A párizsi Atelier des Lumières után Bordeaux híres, második világháborús tengeralattjáró bázisán 2020. április 17-én nyit a Bassins de Lumières digitális múzeumForrás: Charles DUPRAT/Charles Duprat

A kiállítás a legendának számító, nemzetközileg elismert cipőtervező, és a divatvilág kulcsszereplőjének tartott Louboutin munkájára és kreativitására összpontosít majd. A retrospektív tárlat igyekszik átfogó képet adni a tervező munkáiról és múzsáiról, mint amilyen a híres rendező David Lynch és Blanca Li koreográfus is voltak. A tárlat őket is ünnepli majd, hiszen szerves részei voltak a designer alkotómunkájának.

Rouen Cathedral Impressionist fényfestésForrás: © M.Trebaol / Normandy Tourism

A Normandiai Impresszionista Fesztivál április 3-tól szeptember 6-ig tart majd, tehát bőven lesz idejük ellátogatni ide is, ha a régióban járnak. A fesztivál egyébként a térség egyik legkedveltebb kulturális eseménye a helyiek és a turisták körében is. Ez pedig annak köszönhető, hogy Normandia gazdag impresszionista örökségére több mint 450 rendezvény programja hívja fel a figyelmet.

Az egész térséget megmozgató esemény 2016-ban 1,8 millió látogatót vonzott a kiállításaival, koncertjeivel, filmvetítéseivel, monumentális fényfestéseivel és közösségi piknikekkel, valamint azzal, hogy a programok között minden korosztály és minden pénztárca számára van valami érdekes.

A neo-reneszánsz Palais Galliera épületeForrás: andersphoto / Shutterstock.com

Négyéves felújítási munkálatok után 2020 áprilisában újra megnyílik a párizsi Palais Galliera divatmúzeum. Ez az intézmény ad majd otthont Franciaország első állandó divatkiállításának, amelyet egy az egyben a Chanel cég szponzorált. A cég együttműködésre lépett Párizs városával, hogy finanszírozzák és építsék újjá az állandó kiállítási helyiségeket és a patinás galériát.

A végeredmény pedig az lett, hogy a Palais Galliera 670 négyzetméteres alagsorában kialakították a Gabrielle Chanel Rooms elnevezésű állandó kiállítótermet, mely egész évben nyitva tart a nagyközönség számára. A térben megcsodálhatjuk a divat alakulását és fordulópontjait a 18. századtól napjainkig. Az újjáépítési projekt része volt még egy workshop műhely és egy könyvesbolt is, illetve a múzeum felfejlesztett földszintje továbbra is ideiglenes kiállításoknak ad majd helyet.

Katedrális évfordulók

Metz városában járunk, ahol idén a 800. évfordulóját ünnepli a metzi Saint-Etienne székesegyház. Ez alkalomból pedig videomappinggel, vezetett túrákkal, kiállításokkal, koncertekkel, konferenciákkal és workshopokkal várják a közönséget. A szakrális épület történelmi és művészeti korszakait több mint 200 esemény és program mutatja majd be. A „Jó Isten lámpása" néven is emlegetett metzi székesegyház jellegzetessége, hogy mintegy 6500 négyzetméternyi ólomüveg díszíti az ablakait, és a keresztény világ egyik legnagyobb épületének számít.

Saint-Etienne katedrálisForrás: Pack-Shot / Shutterstock.com

A második világháború alatt a székesegyház sok ablaka megsemmisült, így a háború után több művészt is felkértek, hogy alkossák újra az értékes ablakokat. A művészek közt volt Jacques Villon, Marc Chagall és Roger Bissière is, akik munkájukkal egy kortárs jelleget is kölcsönöztek az ősi épületnek. A jubileumi ünnepségeket 2020 októberében zárják majd a „Chagall, passeur de lumière" című kiállítással, ami pont ezekre az egyedülálló ólomüvegekre koncentrál a Pompidou-Metz Központban.

Franciaország egyik legnagyobb büszkeségeForrás: Shutterstock.com

Szintén egy teljes éven keresztül ünneplik az Amiens Katedrális 800. évfordulóját 2020-ban. A 12. században épült, gótikus építmény nemcsak Franciaország egyik legnagyobb és legteljesebb állapotban lévő székesegyháza, hanem UNESCO világörökségi helyszín is egyben. Az emblematikus emlékmű minden milliméterét körberajongják majd az ünneplők, mikor Amiens városában elkezdődnek a programok. Az évre számos ünnepséget terveznek, például a Chroma néven ismert hang- és fényshow-t, ami idén vadonatúj beállításokkal jelentkezik. A részletes programról és a dátumokról a katedrális honlapján tájékozódhatnak.

Francia gasztronómia a szemnek

Több hónapos munkát követően a Jura hegységben, Burgundiában található Maison du Comté (Comté sajtmúzeum) hamarosan üdvözölheti első látogatóit. A 2020 tavaszán nyitó fa és cink ötvözetéből létrejött építmény az átláthatóság révén egy hibrid teret alkot, ahol Franciaország kedvenc sajtja áll a főszerepben. A kiállítótérben találnak majd egy sajtkerék alakú sajtboltot, egy Comté bárt és új tárlategységeket, illetve interaktív elemeket, amik végigvezetnek mindenkit a Comté sajt előállításának és érlelésének különböző szakaszain.

A legújabb és legzöldebb hotel

A Szajna torkolatánál található festői kikötőről elnevezett Honfleur szállodahajó jövőre érkezik a normandiai partokhoz és a Brittany Ferries hajótársaság legnépszerűbb útvonalát szolgálja majd ki, Portsmouth és Caen Ouistreham között.

A névadó Honfleur kikötőjeForrás: Telly / Shutterstock.com

Ez lesz az egyébként is környezetbarát társaság egyik legzöldebb új hajója. Az LNG-meghajtású (kettős üzemanyagú motor, amely földgázt és bunker-üzemanyagot használ a kémiai energia mechanikai energiává alakításához) 1680 utas szállítására képes, 261 kabinja van, két mozija, számos étterme, egy társalgója és egy shopping részlege. A Honfleur-re a fenntartható komphajózás jövőjeként tekintenek, és hamarosan a legzöldebb hajó lesz, amely rendszeresen közlekedhet a La Manche-csatornán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek