Ezért üljünk be egy japán gasztrotaxiba! Nyálcsorgató élmények négy keréken

Japán tele van kulináris különlegességekkel, a friss tengeri ételektől kezdve a sokféle tészta levesen keresztül a ropogósra sült finomságokig. Ha szeretünk sokféle ételt kipróbálni és nem akarunk csak egy étteremnél leragadni, akkor egy japán út kihagyhatatlan része a tematikus gasztrotúra. Lehetőleg olyan vezetővel, akinek a kisujjában vannak a legjobb kifőzdék, éttermek és még el is tud vinni minket oda.

A Csirketaxi "lámpája" a kocsi tetején - minden taxinak megvan a saját figurájaForrás: Japan Local Taxi Association

Erre talált ki a Japán Taxi Egyesület (Japan Local Taxi Association) egy remek rendszert. Ennek keretében a taxik régiónként fuvarozzák az utasokat az adott vidék ételeire és vendéglátására specializálódott helyekre. Hokkaido szigetén, Hakodate városában például a ramen taxi tevékenykedik. A Tohoku régió Hirosaki nevű városában az almás pite taxi várja az utasokat, míg Gifu városában a cukorka taxi, Kanazawában pedig a sushi taxi robog. Sakae Cityben találjuk az onsen taxit, a Kagawa prefektúrában pedig az udon taxi furikázik - olvasható a matadornetwork.com cikkében.

A taxik mindegyikét bizonyítvánnyal rendelkező idegenvezető-sofőr vezeti, aki kifőzdéről kifőzdére, illetve onsenbe (hagyományos fürdőbe) viszi az utasokat és bevezeti őket a régió kulináris világába. A gasztrotaxik teljes listáját a Japan Local Taxi Association honlapján találják meg, de nem árt hozzá egy tolmács, mert a legtöbb szöveg és időpontfoglalási űrlap japánul olvasható (bár az oldal egész jó lefordítható a Google segítségével).

Kilencféle taxit, nyolc várost és hét üzemeltetőt fog össze a Japán Helyi Taxi EgyesületForrás: Japan Local Taxi Association

A kiválasztott túrák lehetnek fél órásak és másfél órásak is, attól függően, hogy melyik régióban indulunk útnak. A Hakodate ramen taxi például „Könnyed gourmet túrákat" ajánl az utasoknak, ami azt jelenti, hogy az út ideje alatt három ramen shopot keresnek fel együtt, ahol fél adagnyi rament kapnak, hogy az út végére ne menjen el a kedvük az ételektől. Hogy melyik három ramenezőt ejtsük útba, arról dönthetünk mi is a honlap segítségével, de rábízhatjuk a sofőrre is. A Hakodate útvonalon elsősorban shio rameneket kóstolhatunk, aminek tiszta, szűrt levesalapja van, és szárított algával, keménytojással valamint egyenes házi tésztával szolgálják fel.

A Shikoku régió Kagawa nevű prefektúrájában robogó másik fajta tésztaleves taxi az udon rejtelmeibe vezeti be az utasait. Míg a ramen általában hosszú és vékonyabb (egyenes, vagy hullámos) tésztával készül, addig az udon egy ruganyos, vastagabb tésztafajta, amiről a leves a nevét is kapta. A prefektúrában több mint 800 udon étterem van, így van miből válogatni. A régió udon taxija kétórás utat kínál a vendégeknek, ami alatt három vendéglőt keresnek fel. Az udon taxit üzemeltető Kotobus azt ígéri a honlapon, hogy a jelentkezők a híres helyek mellett olyan, csak a helyiek által látogatott kicsi kifőzdékbe is eljuthatnak (ha akarnak), melyek egyetlen guidebookban sincsenek benne. És ha arról van szó, akkor a sofőr-idegenvezető le is ül velünk enni az udon shopban, és segít választani, illetve elmond minden érdekes infót a helyről és az ételekről.

Egy tipikus tál udon tempurázott rákfarokkal és újhagymávalForrás: Shutterstock.com

De mielőtt nagyon fellelkesülnénk, számoljunk azzal, hogy bár a honlapon kérhetünk angolul is beszélő guide-ot, nem biztos, hogy tökéletesen megértjük majd egymást. Így érdemes legalább egy olyan útitárssal nekivágni a gasztrotúrának, aki tud segíteni a tolmácsolásban és lefordítja nekünk a nyálcsorgatós érdekességeket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek