Felejthetetlen élmények várják az év elején Spanyolországba utazókat

Ha spanyolországi kirándulást terveznek még az év elejére, akkor a legjobb programokra készüljenek fel. Az alábbiakban a figyelmükbe ajánlunk majd érdekes gasztro- és kulturális eseményeket, néhány kiállítást és nagyszabású divatshowt. De ha nyitott szemmel és füllel sétálnak majd Madrid vagy éppen Malaga, Cartagena, illetve Cantabria valamelyik városának utcáin, akkor biztos, hogy akaratlanul is belebotlanak majd egy ad hoc koncertbe, egy szép kiállításba vagy egy nagy fesztiválba. Csak válasszanak egy dátumot, és döntsék el, hogy Spanyolország melyik arcát szeretnék megismerni! 

A programok sorát egy január végi, csillogó-villogó eseménnyel kezdjük. De hát ilyen is kell, hiszen Madrid egyet jelent a divattal. A Mercedes-Benz Fashion Week Madridot a madridi vásárközpontban rendezik majd meg január 28-tól február 2-ig. Akit érdekel a divat és aki érdekelt a divatszakmában, az biztos, hogy ott lesz a rendezvényen, mivel évente itt mutatkoznak be azok a spanyol tervezők és ruhakollekciók, amik később a nemzetközi divat színpadán is megjelennek majd.

Az ötnapos divathéten számos rangos márkanév, divatguru és szakember képviselteti majd magát. De az egymást lájkolgatás mellett az esemény másik célja az, hogy hozzájáruljon a spanyol divattervezés exportjához.

Forrás: Gastrofestival Madrid / FB

A következő, február elejei ínycsiklandozó gasztroshow Madrid másik elválaszthatatlan velejárója. A február 7-től 23-ig tartó Madrid Fusión International Gastronomy Summit egyszerre szakmai és nagyközönségre kalibrált rendezvény, aminek az ideje alatt Madrid a világ gasztronómiai fővárosává alakul. Bár ez egy találkozó a világ legjobb séfjei számára, a szerteágazó programokat a szervezők az utcákra is kiviszik. Így akit érdekel a kulinária az külföldiként is jelentkezhet workshopokra, vacsorázhat egyet a résztvevő éttermekben, és gasztro-témájú kiállításokat is láthat. A teljes programlista a fesztivál Facebook-oldalán lesz olvasható

A következő február eleji program már egy kicsit más témájú, mint az előző. Itt a színes felvonulásokon és a sok mókán van a hangsúly. A február 7-től 11-ig tervezett Mórok és Keresztények fesztiválját a Valencia tartománybeli Bocairente városában ünneplik, méghozzá Szent Blas, a város védőszentje tiszteletére. Ez a fiesta az egyik legrégebbi és legkedveltebb Spanyolországban.

Bocairente ősi faluja a Sierra Mariola vidékénForrás: Shutterstock.com

Tűzijáték, pasodoble zene és zenekarok, látványos felvonulások és a pisztolyok fülsiketítő zaja teszi felejthetetlenné ezt színes hatnapos fiestát. A csúcspontja pedig (amit érdemes kivárni, vagy időben érkezni hozzá) az Entrà parádé, amiben több mint 2000 ezer ember vesz részt. A részletekről a dombra épült város honlapján olvashatnak többet angol nyelven. 

Egyes figurák szinte földöntúli szépségűek és mégis mind elégnek végülForrás: NurPhoto/David Aliaga/AFP

A március egy az egyben a Las Fallas fieszták, a hatalmas, egy vagy akár több évig is készített csodaszép bábuk elégetésének ideje – amivel a spanyolok elbúcsúztatják a telet. A legnagyobb ilyen fesztivált San José városában, Valencia tartományban rendezik, de Segunto és Alzira városaiban is megtartják a rituális égetéseket. A fiesztákra általában március 15. és 19. között kerül sor

A Dobok éjjelén (Night of the Drums) Mula városkájában, Murcia tartományban járunk. A dobok április 7-én, kedden este szólalnak meg, és egészen szerda délutánig nem csitul a hangjuk. A dobolásban bárki részt vehet, akinek van kéznél egy ilyen ütőhangszere és egy fekete tunikája.

A tömeg a Városháza előtti téren kezd ütögetni kedd éjfélkor és egészen szerda 16 óráig ritmikus dobolástól hangos a város. Ez a hagyomány a 19. századig nyúlik vissza. A spontán jelentkező turisták és helyiek mellett azonban profi dobcsapatok is részt vesznek az ünnepen, így utazóként ne lepődjenek meg, ha esetleg az egyik házfordulóban belefutnak egy pánganába, vagyis egy dobosok közti leszámolásba. Ilyenkor a két csoport bemutatja, ki tud a legjobban és leghosszabb ideig játszani. A spanyolok szeretnek versenyezni, de az utazók kegyeiért nem nagyon kell nekik, megyünk mi anélkül is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek