Jövőre új helyszínnel várja a látogatókat a bécsi Albertina

2020 márciusában a bécsi Albertina múzeum megnyitja a második helyszínét, az Albertina Modernt, ami a kortárs művészetre fog fókuszálni.

Künstlerhaus, Karlsplatz© Albertina, Wien

Az új intézmény Karsplatz-on lévő Künstlerhausban kap majd helyet, ami 2016 július óta felújítás alatt volt. A Künstlerhaus 1865-ben épült Ferenc József megbízásából, aki Bécs művészeinek ajándékozta az épületet. Három évnyi restaurálás, modernizálás és bővítés után az épület most az eredeti pompájában várja, hogy befogadja az új kiállítóteret, írja a múzeum honlapja. 

Az Albertina Modern gyűjteménye 5000 művész 60000 munkáját foglalja magába. Az új Albertina ezt a jelentős gyűjteményt fogja bemutatni kiállításain.

Az Albertina Modernnel Bécs hamarosan egy új, modern művészeti múzeumnak ad otthont, ahol az Essl Gyűjtemény és az Albertina legutóbbi szerzeménye, a Jablonka Gyűjtemény, fontos alkotásai egészítik majd ki a múzeum már létező kollekcióját, és alkotják majd a kiállítások bázisát" - mondta Klaus Schröder, a múzeum igazgatója.

A 2500 négyzetméteren jelentős osztrák és nemzetközi művészek munkái szerepelnek majd, olyan nevek mint Andy Warhol, Hundertwasser, Cindy Sherman, Gerhard Richter, Arnulf Rainer, Roy Lichtenstein és még sokan mások.

A nyitó tárlat címe a Kezdetek lesz és az 1945 utáni osztrák művészet megújításának vezető személyiségeit mutatja majd be.

Hunderwasser: Bizánci labirintus (492) 1961, Albertina, Essl GyűjteményMischa Nawrata/Albertina

Az új múzeum 10.00 és 18.00 óra között lesz nyitva. A múzeum a Künstlerhaus-on kívüli tereket is bevonja majd a kiállításaiba és egy saját boltja is lesz. A múzeumokat megnézhetjük egyenként is, de ha egyszerre szeretnénk látni mindkettőt, kombinált jegy is elérhető lesz a két intézménybe, írja a Bécsi Turisztikai Ügynökség sajtóközleménye.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek