Repüljön fapadossal egy igazi űrállomásra!

Európa legnagyobb űrmúzeuma, a Szojuz űrhajó tökéletes mása, a habzóbor szülőhelye, világörökségi kirándulások a város környékén és csatornahajózás – ezeket kínálja Toulouse, ahová szeptembertől közvetlen járattal utazhat Budapestről.

A Franciaország dél-nyugati részén található Toulouse vitathatatlanul ipari város, de ez a hangulatán egyáltalán nem érezhető. Az itt lakókat általában laza, nyugodt embereknek tartják a franciák. Kiejtésüket pedig állítólag könnyen fel lehet ismerni, mert lassan és jól érthetően beszélnek, ezért a nyelvtanulóknak ezt a várost szokták úti célnak ajánlani Párizs helyett, ahol gyorsan és a tanulók számára nagyon nehezen érthetően beszélnek a helyi franciák.

Saint Pierre híd a Garrone folyónForrás: Anibal Trejo / Shutterstock
Közvetlen fapados járat Budapest és Toulouse között
Szeptember 4-étől a Ryanair üzemeltet heti 2 alkalommal (szerdán és vasárnap) közvetlen járatot a Liszt Ferenc Repülőtérről a Franciaország dél-nyugati részén található Toulouse-ba.

Toulouse a vörösborai miatt világhírű, és bár a közeli Bordeaux mindig „ellopja előle a show-t", a kíváncsi borrajongók számára így is izgalmas úti cél. A régióban található Limoux, a habzó borok hazája is. Érdekessége, hogy ugyan a gyártási eljárás és a földrajzi eredetre vonatkozó szabályok miatt nem tekinthető pezsgőnek, az itteni habzó bor jóval korábbról ered, mint a Champagne-régió pezsgői. Állítólag Thomas Jefferson annyira megkedvelte a limoux-i habzó bort, hogy ez volt az egyetlen, amihez ragaszkodott, hogy mindig legyen a borospincéjében.

Tenger gyümölcseinek kirakata az egyik piaci standonForrás: Travelo

Toulouse és a környező régió hagyományos helyi ételeként a cassoulet-t tartják számon. Ez egy babos egytálétel, amolyan francia sólet. Főleg hűvösebb őszi napokon és télen tud jól esni az embernek. Igen laktató ebéd, de legalább bőven lesz elég energiánk bejárni a város látnivalóit!

Travelo tipp: Irány a piac!

A Toulouse központjában található Victor Hugo piac (Marché Victor Hugo) elsőre könnyen összetéveszthető egy parkolóházzal, hiszen kívülről csak a modern épületet a második emelettől felfelé elfoglaló autókat látjuk, bent viszont a környék legkülönlegesebb finomságait találjuk: kézműves pékárukat, kacsa- és libamájat, frissen fogott halakat és tenger gyümölcseit, sajtokat, édességeket és alkoholokat, amiket akár helyben is elfogyaszthatunk. Egy-két halas pultnál például dél körül már egy pohár pezsgővel együtt is vásárolhatunk osztrigát. Annak, aki nyitott az ilyen, állva elfogyasztott étkezésre, különleges élmény lehet a piac kínálata. Itt akár több pultból is összeválogathatjuk az ebédünket, uzsonnánkat, és a beszerzett finomságokból az egyik szabadon álló, mindenki által asztalként használt hordón mi is könnyen lakomát csaphatunk.

Akik szeretik, ha valaki körbevezeti őket és mesél nekik a helyi termelőkről és az áruikról, azoknak érdemes végigböngészniük a Taste of Toulouse gasztrotúráit. Az alapító-idegenvezető Jessica Amerikából költözött Toulouse-ba, miután Chicagóban egy sajt- és borkereskedésben beleszeretett a francia élelmiszerekbe. Most angol nyelven tart különböző, belépő szintű tematikus sétákat a városba látogató turistáknak bor, sajt és csokoládé témákban; az egyik sétáján pedig a kedvenc piaci árusait mutatja be.

Kacsa- és libamáj pástétomok csatos üveges és műanyag dobozos kiszerelésbenForrás: Travelo

Cité de l'espace – ahol egy igazi űrállomást is bejárhatunk

A Cité de l'espace kétezerötszáz négyzetméteres interaktív múzeumával és öt hektáros, életnagyságú replikákat felvonultató kertjével Európa legnagyobb űrhajós témaparkja. A múzeumi részlegen tanulhatunk az időjárásról, az űrhajózás történetéről, és megnézhetjük a Hold egy valódi darabkáját is. Egy szimulátornak köszönhetően pedig olyan különleges élményeket is kipróbálhatunk, mint a holdséta, miközben felpróbálhatunk egy szkafandert is.

Forrás: Travelo

Ha mindig is kíváncsi volt, hogy milyen lehet az élet egy űrállomáson, itt kipróbálhatja: a MIR űrállomás minden részletében tökéletesen egyező replikája is megtalálható a témaparkban. Még a Szojuz tökéletes másába is beülhet, hogy tesztelje, kibírná-e ennyire kis helyen a több napig tartó utat a Föld és az űrállomás között.

A Mir űrállomás eredetivel mindenben megegyező másaForrás: Travelo

Vízerőműtől Picassóig – múzeumok Toulouse-ban

Ha a világűr helyett inkább a művészetek iránt vonzódik, Toulouse-ban akkor sem fog unatkozni, annyi múzeumot kínál a város! A Musée dés Augustins egy hatalmas gyűjteménnyel büszkélkedő szépművészeti múzeum, ahol főleg szobrokat és festményeket találunk. A Musée des Abattoirs modern művészeti múzeum, gyűjtményükben például Picassó munkái is szerepelnek. A Musée George Labit épülete pedig már önmagában is egy ékszerdoboz, tárlatát főleg azok találják majd érdekesnek, akik az egyiptomi, ázsiai és a közel-keleti kultúrák iránt érdeklődnek.

Travelo tipp: Aludjon múzeumi hangulatú helyen!

A Toulouse főtere mellett található Grand Hotel de l'Opéra négycsillagos szállodáját egy 17. századi kolostorból alakították hotellé. Az ódon, de jól karbantartott és makulátlanul tiszta épületben átérezhetjük, hogy milyen érzés lehetett utazónak lenni akkor, amikor ez még csak kevesek kiváltsága volt. Az épület és a szolgáltatások legapróbb részleteiről is visszaköszön mindaz, ami miatt a „grand hotel" státuszt viselheti a szálloda. A reggelijük pedig egészen pompás: találhat itt ínyére valót az is, aki a klasszikus francia reggeli finomságait részesíti előnyben, de nem maradnak éhen azok sem, akik gluténmentes étrendet követnek.

Ugyanakkkor szokatlan múzeumi élményben lehet része annak, aki ellátogat a Garonne-folyó mellé épített vízerőműhöz, az eredeti funkciójában is működő Espace EDF Bazacle-hoz, ahol az energiaszolgáltatásról és a vízi erőművek működéséről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A Georges LABIT Múzeum épületeForrás: VIGNERON / Wikipedia

Carcassonne – a világörökségi város, amiről még egy híres társasjátékot is elneveztek

Carcassone városa Toulouse-tól délre, a Földközi-tengerhez viszonylag közel fekszik. Toulouse-ból intercity vonattal akár háromnegyed óra alatt elérhető, de több busztársaság is üzemeltet járatokat a két város között, nagyjából irányonként másfél órás menetidővel. Tökéletes kirándulás lehet egy toulouse-i hosszú hétvége során, de akár több napot is eltölthetünk itt, ha alaposan fel akarjuk fedezni a környéket.

Legfontosabb látványossága a sokak szerint Disney-meséket idéző, 52 toronnyal diszített vára. A 13. században a francia uralkodók építtették ki azt a komoly várvédelmi rendszert, amelynek ma is a csodájára járnak a világ turistái. De ahhoz, hogy napjainkban még legyen egyáltalán mit csodálni a váron, egy jóval későbbi időszaknak, a 19. századnak köszönhetjük.

Ekkor ugyanis annyira lepusztult állapotban volt már a carcassonne-i vár, hogy először a lebontása mellett döntöttek. Végül Prosper Mérimée író közbenjárásának köszönhetően mégis a helyreállítás terve kapott zöld utat. A feladatot pedig a középkor egy nagy rajongója, Eugène Viollet-le-Duc építész kapta meg. Munkáját sokan kritizálták, mert túl tökéletesnek ítélték meg a helyreállítást; de mára pont ez az egyik ok, ami miatt annyi turista érkezik megnézni magának Carcassone-t.

Európa egyik legnagyobb középkori vára Carcassonne városában, amelyről egy társasjátékot is elneveztek – a célja, hogy a játékosok minél nagyobb erődített városokat hozzanak létreForrás: Travelo

A helyreállítást követően ötvenkét torony díszíti a kettős falrendszerrel védett erődítményt, ebből tizennégy a külső, huszonnégy pedig a belső falon található. A fennmaradó tornyok pedig a falakon belül, a legvédettebb helyen láthatók, amelyek a 19. században szintén újjáépített palotát, a Chateau Comtalt díszítik.

Chateau Comtal – a váron belüli várForrás: Jonaslange / Wikipedia

A várfalakon belül lakóépületeket is találhatunk, bár már ezek jelentős része sem az eredeti funkciójában működik, hanem ajándékboltok és éttermek üzemelnek bennük. A vár temploma, a St. Nazaire bazilika helyén már a 6. században is templom volt, amit a 11. században az akkori pápa fel is szentelt. Majd több átépítésen esett át ez az épület is, és később megkapta a bazilika rangot. A központi helyen található rózsaablakot érdemes alaposabban szemügyre vennünk, ez ugyanis az egyik legöregebb ilyen ablak egész Franciaországban.

Basilique St-Nazaire - a falakon belül a 11. században épült román templom egy részeForrás: Manfred Larcher / Wikipedia

A várfalakon kívül is tartogat látnivalót Carcassone. A 13. században épült Bastide negyed különlegessége például, hogy azóta is megtartotta az eredeti utcaszerkezetét. Kellemes sétát tehetünk itt, ráadásul jóval kevesebb turistával kell osztoznunk a látványosságokon, mint a várban!

De szokatlan múzeumokat is találunk Carcassonne-ban, van itt saját múzeuma az inkvizíciónak (Musée de L'inquisition) és az iskolai oktatás történelmének (Musée de l'école). Utóbbiban a gyerekek azt is kipróbálhatják, hogy milyen volt régen tintába mártogatott tollheggyel írni.

Szálljon vízre lakóhajóval egy csatornán!

Toulouse közelében vezet a Canal du Midi csatorna, amely mentén túrázhatunk, kerékpározhatunk vagy akár több napra lakóhajót is bérelhetünk és azzal vághatunk neki felfedezni a környéket. A Canal du Midi csatorna a Földközi-tengert köti össze a Garonne-nal, így rajta keresztül az Atlanti-óceánnal.

A csatorna építését még XIV. Lajos rendelte el, a cél pedig az volt, hogy a rakományok gyorsabban és biztonságosabban jussanak el Franciaország északi partjaihoz, mint korábban, amikor az Ibériai-félszigetet megkerülték. Úgy egy hónappal hosszabb volt az út, és a rakományt kalózok és időjárási tényezők is fenyegették.

Canal du MidiForrás: Travelo

A csatorna 240 kilométer hosszú és nagyon komoly szintkülönbségeket kellett leküzdenie a tervezőknek ahhoz, hogy működőképes legyen. Ezt 103 zsilippel, a világ első csatornahajózásához használt alagútjával és egy különleges víztározóval biztosították. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően a mai napig kora egyik legnagyobb mérnöki teljesítményeként tartják számon a Canal du Midi csatornát, ami 1996-ban az UNESCO világörökségek listájára is felkerült.

A 19. századtól egyre veszített gazdasági jelentőségéből. Ma kirándulóhelyként éli a reneszánszát. A csatorna menti ösvények kerékpár- és túraútvonalként szolgálnak, a csatornán pedig hajózhatunk is, több cégtől bérelhetünk hajós jogosítvány nélkül vezethető lakóhajókat a Canal du Midi mentén.

Forrás: pro.nicols.com / Galery
2020-ban megérkeznek Magyarországra is a bérelhető lakóhajók

A Nicols cég a Tisza-tó és a Felső-Tisza vidékére telepíti majd a hajós jogosítvány nélkül is használható vízi járműveket. Mivel egy ilyen hajó egyszerre szállás és közlekedési eszköz, ezért azon sem kell gondolkodni, hogy este hol hajtsuk álomra a fejünket, egy hajón aludni pedig már önmagában sem mindennapi élmény. Arról, hogy pontosan hol és mennyiért bérelhet jövőre Magyarországon ilyen hajókat, ebben a cikkünkben olvashat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek