Ezekért utazzon az év első felében az olasz csizmába!

Ahány város Olaszországban annyiféle elnevezés. Az örök várossal kezdődik a sor, majd jön a divat és technológia városa, a történelem központja és a reneszánsz szépség bölcsője. De nem feledkezhetünk meg a ferde torony városáról, az egyetemi élettől vibráló Bolognáról, az ételeiről és mopedek százairól híres Nápolyról, vagy arról az időszakról, amikor Umbria a jazz zenétől hangos, a ragyogó narancssárga színben fürdő Firenzében pedig a felhőkig repülnek a címeres zászlók. Olaszországban a városok neveivel már rég egybefonódtak a fesztiváljaik. Ezekből mutatunk most be párat az évkezdésre. 

Kezdjük a sort Rómával. Az örök várost talán már senkinek nem kell bemutatni, az is hallott róla egyet s mást, akinek még nem sikerült végigsétálni hepehupás macskakövein, részletgazdag szökőkútjai mellett, málladozó falai mentén és nem túl bizalomgerjesztő szűk sikátorai előtt, amik bizony szintén hozzátartoznak a kolosszeumos, Angyalváras összképhez.

Forrás: Kamira / Shutterstock.com

Bár Róma örök, mégis folyamatosan változik. Új éttermek, hotelek, múzeumok és kiállítások nyílnak; és amikor az egyik fesztivál befejeződik, pár utcával arrébb már elkezdődik egy másik. Így van ez a kiállításokkal is, amiket az állami múzeumokban minden hónap első vasárnapján ingyenesen megtekinthetünk. De egész évben ingyenes még többek között a Villa Massenzio, a Museo di Casal de' Pazzi és a Museo della Repubblica Romana is.

Az egyik érdekes kiállítást idén a Museo di Romában tekinthetjük meg. A Canova. Eterna Bellazza című kiállításon több mint 170 művét láthatjuk Antonio Canova szobrásznak és kortársainak. A március 15-ig látogatható tárlat azt a kulturális kontextust is vizsgálja, ami 1779 környékén jellemezte várost, mikor Canova ide érkezett.

Szintén kihagyhatatlan tárlat a március 8-ig látogatható "Impressionisti Segreti", melyet a Palazzo Bonaparte termeiben nézhetünk meg. Napóleon édesanyjának, Maria Letizia Ramolino-nak az otthonában olyan festők mesterművei díszítik a falakat, mint Monet, Renoir, Cézanne, Pissarro, Sisley, Caillebotte, Morisot, Gonzalès, Gauguin – hogy csak párat említsünk. A tavaszig nyitvatartó kiállítás azért is egyedi, mert ez a privát gyűjtemény csak nagyon ritkán nyílik meg a nagyközönség előtt.

Ami a római fesztiválokat és évfordulókat illeti az év első felében, kifejezetten érdekes lehet a március 19-i San Giuseppe fesztiválja, amit a Forum Romanum környékén és a Trionfale negyedben tartanak a mesteremberek tiszteletére. Április 21-én pedig a város alapítását ünneplik, melynek szimbolikus dátuma Kr. e. 753-ra esik. Az eseményt visszafogottabb ceremóniák kísérik, de ezeknek is megvan a maguk hangulata. 

A május 16-i és 17-i Open House Rome pedig egy nemzetközi esemény, amelyhez minden évben 32 város csatlakozik. A két nap alatt Rómában 60 építészettel kapcsolatos rendezvényen, 18 vezetett túrán vehetünk részt, és bejuthatunk több mint 200 olyan épületbe, ami egyébként zárva tart az utazók és turisták előtt. A májusi két nap alatt az összes túra és belépő ingyenes.

Induljunk tovább Firenzébe!

Firenze egyik legérdekesebb kiállítását március elsejéig még meglátogathatjuk. Ez pedig nem más, mint a Crossmedia Group and Hepco közös vizuális és interaktív kiállítása, az Inside Magritte, ami bevezeti a nézőket a híres belga szürrealista festő, René Magritte elméjébe és művészetébe. A multimédia tárlatot a Santo Stefano al Ponte templom belső falára vetítve tekinthetjük meg. Vasárnaponként pedig két alkalommal, 10:40-kor és 11:10-kor az Accademia del Teatro Manzoni táncosainak köszönhetően a festő ikonikus esernyős, kalapos alakja is megelevenedik a falak között.

Magritte fejében sétálgatniForrás: Inside Magritte / l'Accademia del Teatro Manzoni / FB

Egy olyan családbarát kiállítás is elérhető még a városban egészen március 22-ig, aminek a megértéséhez nem kellenek szavak, és az infótáblácskákat sem muszáj elolvasni, a téma annyira egyetemes és ismert. A Villa Bardini-ben látható Enigma Pinocchio - Giacometti-től LaChapelle-ig című tárlat Carlo Collodi 1881-ben megszületett mesebeli alakjának, Pinocchiónak a művészetre gyakorolt hatását járja körül. Megannyi szobor, videó installáció, maszk és dombormű között lelhetünk rá a saját Pinocchiónkra.

A firenzei tárlatok sorát egy teljesen új, február 22-én nyitó kiállítással zárjuk, amit teljes egészében az argentin származású Tomás Saraceno-nak szentelnek a Palazzo Strozzi-ban. A július 19-ig megtekinthető tárlat az egyik legnagyobb és legátfogóbb projektje lesz Olaszországban, mivel a művész nemcsak egy helyre hozza legismertebb műveit – amik ötvözik a művészetet, az építészetet, a biológiát és az asztrofizikát – hanem a kiállítóteret, vagyis a Palazzo Strozzit is egy új, egyesített térré alakítja majd.

Helyben készülnek a legszebb kenyerekForrás: AKAstudio - collective / Pittimmagine.com / Press

Ha Firenzében járunk nem feledkezhetünk meg a páratlan gasztronómiáról sem. Ezt hivatott ünnepelni az évente megrendezett Pitti Taste rendezvény, ami olyan, mint egy hatalmas beltéri Gourmet Fesztivál és a Sirha Budapest összegyúrva. Csak a panifico (kenyér, pékség) részlegük akkora, mint a Gourmet nagyszínpada, és úgy kell sorba állni hozzá, hogy rápillanthassunk a helyben gyúrt és sütött kenyércsodára. A Taste 2020-as eseményét március 7. és 9. között tartják a Stazione Leopolda pályaudvar rendezvényközponttá alakított csarnokában.

Egy kis régió tele élettel

A Róma-Firenze háromszöget L'Aquila városával, pontosabban a fővárostól keletre fekvő Abruzzo tartománnyal zárjuk le, ahol folyamatosan egymást érik a gasztronómiai és vallási fesztiválok, felvonulások. Abruzzót az európai kontinens legzöldebb régiójának tekintik, ami nem csoda, hiszen határain belül három nemzeti park is fekszik. A terület nyugati oldalán találhatók az Appenninek sípályái, a keleti parton pedig az Adriai-tenger kék vize hullámzik. És ezek ketten olyan közel vannak egymáshoz, hogy ha jól gazdálkodunk az időnkkel, akkor délelőtt síelhetünk, délután pedig már a strandon süttethetjük magunkat.

Pacentro középkori faluja, amit Olaszország legszebb falvai között tartanak számon; április 25-én nagy ünnepet ülnek védőszentjük, Szent Márk tiszteletéreForrás: Shutterstock.com

De ha februárban még nem lenne kedvünk fürdőzni, akkor válasszunk inkább egyet a karneválok közül. Az egyik legkedveltebb a „Carnevale d'Abruzzo", amit Francavilla-ban rendeznek, a másik pedig a „Schiavi d'Abruzzo" Schiavi városában. Ezen az eseményen a város fiatal fiúi szórakoztató jelmezekbe öltöznek, és Cimiero-t, egy furcsa, színes papírvirágokkal és szalagokkal díszített fejfedőt tesznek fel – így sétálnak és táncolnak végig az utcákon.

A március és az április a húsvéti varázslat hónapja. A Szent Hét folyamán teljesen megváltozik a régió hangulata. Felébrednek a hagyományok és az asztalra kerülnek azok az ételek, amik csak húsvétkor szoktak. Az ekkori fesztiválok egyik leghíresebbje a Madonna che scappa in piazza, vagyis a Futó Madonna, amit Sulmona városában tartanak. Ez a régió leghíresebb húsvéti eseménye, amin évente több mint 10 000 ember vesz részt.

Az esemény főnapja húsvétvasárnap, amikor Mária megjelenik az emberek előtt gyászos ruhájában, mert még mindig nem hitte el az apostoloknak, hogy fia feltámadt. De amint meglátja Jézust a tér túloldalán, ledobja fekete ruháját és szélsebes futásba kezd a hat férfinek köszönhetően, akik zöld fehér ruhába öltözve hordozzák a hátukon. A szintén zöldbe öltözött Máriát reményteli üdvrivalgás és taps kíséri. Olaszország már csak ilyen, pillanatok alatt felfokozza az érzelmeket, ezért is vagyunk annyira oda érte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek