Világörökség lehet a normandiai partraszállás helyszíne

A La Manche-csatorna Caentől északra és északnyugatra lévő 80 kilométeres partszakaszán a mai napig láthatóak a harcok nyomai, egy kikötő és német bunkerek maradványai. Normandia már régóta szeretné, hogy felkerüljön a világörökségek listájára ez a partszakasz. Az ENSZ kulturális szervezet szóvivője szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy Franciaország az UNESCO világörökségi listájára jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit - írja az MTI. Ezek a partvidékek "a szabadságért és a békéért vívott harc nyomait viselik magukon" - fejtette ki az indoklásban a párizsi kulturális miniszter.

A második világháborúban az úgynevezett D-napon, 1944. június 6-án az angolszász szövetséges csapatok új frontot nyitottak a Németország által elfoglalt Franciaország partjainál. A hadtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként számon tartott esemény döntő jelentőséggel bírt a világháború kimenetele szempontjából. A D-nap elnevezés a Day-nap rövidítése, az amerikai hadseregben olyan esetekben alkalmazták, amikor a hadművelet időpontja még nem volt kitűzve vagy azt titokban akarták tartani.

A partraszállás egy szövetséges járműből nézveForrás: Robert F. Sargent / National Archives and Records Administration / Wikipedia

A felvételről a döntést a világörökségi bizottság fogja meghozni valószínűleg 2019-ben. Ebben 21 ország képviselteti magát, amelyeket a világörökségi egyezmény összes tagjából álló közgyűlés választja ki.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek