A francia város, ahol Verne legbizarrabb találmányait is kipróbálhatja

Ha valaki úgy jár Nantes-ban, hogy előtte fogalma sem volt róla, hogy Jules Verne a francia város szülötte, akkor is elég hamar le fog esni neki a tantusz. Nantes ugyanis roppant büszke egykori lakosára, és ennek számtalan módon tanújelét is adja. Többek között úgy is, hogy nem egyszerűen csak emlékszik a múltra, hanem élővé teszi Verne történeteit. És ez utóbbit vehetik szó szerint: az író rajongói itt lépegető gépelefántban utazhatnak, a gyerekek pedig olyan körhintába ülhetnek be, amelyen a szokványos pónikat és űrhajókat izgő-mozgó tengeri lények, például géppolipok helyettesítik.

A "Különleges utazások" Nantes-ból indultak

Nantes és Jules Verne alakja összefonódik, és ha valaki járt már a francia városban, az tudja, hogy itt az írónak bizony komoly kultusza van. A képlet egyszerű: Jules Gabriel Verne itt született 1928. február 8-án, majd itt töltötte gyermekkorát is. Regényei egészen fantasztikus sikereket hoztak neki, és szülővárosa több módon is kifejezi tiszteletét a Kétévi vakáció, a 80 nap alatt a Föld körül és a Dél csillaga szerzője előtt. Sőt, ami azt illeti, nem is érik be az egészen hagyományos módszerekkel. Van Nantes-ban természetesen egy nagyon jó Verne múzeum, de ezen a ponton azért egy kicsit tovább merészkedtek.

Kipróbálná ezt a szokatlan gépmadarat? Nantes-ban megteheti!Forrás: Nautilus Nantes/LVAN/Jean-Dominique Billaud/www.lesmachines-nantes.fr

Verne fő műve kétségkívül a Különleges utazások című munkája, ami nem egy vagy két, hanem kapásból 54 regényből áll. Legizgalmasabb és legismertebb alkotásai kétségkívül ebbe a sorba tartoznak: holdutazásról, fantasztikus találmányokról szólnak, és a jövő képzeteivel vannak tele. Verne nem egy képzeletbeli szerkezete meg is valósult az évtizedek folyamán, ami pedig nem, azok nagy részét megalkották Nantes-ban, hogy bárki rácsodálkozhasson ennek az őrült zseninek a fantáziájára. Ami pedig nem jutott Verne eszébe, nos, azt kitalálták helyette. Épp most építik, és a látványtervek szerint nem kell szégyenkezniük a mester előtt. Mindjárt eláruljuk, hogy mi is ez a titokzatos találmány, de előtte haladjunk csak szépen sorban!

Nantes ♡ Jules Verne

A Verne kultusz számtalan módon megnyilvánul a városban. Kezdve azzal, hogy egy komplett túrát állítottak össze azokból a helyszínekből, ahol Verne egyáltalán csak megfordult, egészen odáig, hogy a városi könyvtár az író összes kéziratát digitalizálta, így a szövegek eredetiben is bárki számára elérhetőek.

A Verne-túra egyik legfontosabb állomása az író múzeuma, azaz a Musée Jules Verne, ami egy nagyon hangulatos, család- és gyerekbarát intézmény. Tipikusan olyan hely, ahol a képzelet szabadon szárnyalhat, és nagyon szépen beleillik azoknak a múzeumoknak a sorába, ahol a felnőttek újra gyereknek érzik magukat.

A hangulatos épületből a Loire-folyóra lehet rálátniForrás: By Pepie34 - Own work, CC BY-SA 2.0 fr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=264603

Nagyon szép kollekció van első kiadású Verne-könyvekből, és sokféle interaktív megoldás létezik, amely a felnőtteket és a gyerekeket ötletesen vonja be Verne varázslatos világába. Akár ismerjük a történeteket, akár nem, a múzeum kedvet csinál ahhoz, hogy még jobban elmerüljünk az író világában. A múzeum egyébként már önmagában is nagyon hangulatos: a hófehér, vörös téglasarkos épület csak úgy ragyog a napfényben, az meg külön bónusz, hogy szobáiból a Loire folyóra lehet rálátni. A helyet 1978-ban nyitották meg, az író születésének 150. évfordulója alkalmából.

Hallott már a gépelefántról? Itt van!

Abból is látszik, hogy mennyire tisztelik a városban az író munkáját, hogy nem csupán múzeumot és sétát szenteltek az emlékének, hanem élővé tették azt a világot, amit megálmodott. Verne könyveiben csak úgy nyüzsögnek a szokatlan gépek és találmányok, a Les Machines de L'ile pedig az a hely, ahol ezek a furcsa holmik mind életre kelnek.

Már önmagában az is különös hangulatot teremt, hogy ezeket a szerkezeteket mind fémből és fából építették fel, így egy kissé olyan érzése van az embernek, mintha egy Verne-könyv jellegzetes, metszett illusztrációi között sétálna.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy egy második múzeum épült, melyben vitrinben láthatók a tárgyak, hanem mozgó, tapintható alkotások veszik körül a látogatókat. A leghíresebb kétség kívül az a hatalmas gépelefánt, mely egyszerre ötven embert tud szállítani. Mozognak ezen kívül a hatalmas vízi teremtmények is, melyek egy több emelet magas, körhintaszerű építményben kaptak helyet, és külön helye van mindazoknak a gépeknek is, melyeket prototípusként használnak egy nagyszabású ötlet megvalósításához, vagyis a L'Arbre aux Hérons megépítéséhez.

A nem mindennapi körhintán ilyen lényeken lehet utazniForrás: Nautilus Nantes/LVAN/Jean-Dominique Billaud - Nautilus/www.lesmachines-nantes.fr

Ugyanitt, a Galerie des Machines-ben nyomon követhetjük, hogy miként keltek életre a parkban található teremtmények, illetve, hogy milyen kreatív folyamat vezetett el az első vázlatoktól egészen addig, hogy a látogatók szeme előtt is megelevenedjenek az ötletek.

Valami ilyesmi történik, ha összeeresztik da Vinci és Verne ötleteit

A Les Machines de L'ile megálmodója valójában Verne volt, megalkotói viszont 21. századi rajongók, akik imádják a szürreális találmányokat. Legújabb projektjük semmiben sem marad el a nagy előd futurisztikus világától. A L'Arbre aux Hérons inspirálója egyértelműen és bevallottan Jules Verne, plusz adjuk ehhez hozzá Leonardo da Vinci merész vázlatait, és már meg is van a legújabb steampunk őrület.
A L'Arbre aux Hérons egy függőkert lesz, olyan, amilyet Babilon óta nem látott a világ.

A fantázia és a valóság egészen fantasztikus módon kevederik ebben a különc tervbenForrás: L'Arbre aux hérons à Nantes/Facebook

Csaknem 50 méter lesz az átmérője, a magassága pedig 35 méter. Az alkotmányt a Loire mellett fogják felállítani, néhány méterre csupán attól a háztól, ahol Verne tizenéves korában lakott, ezzel is tisztelegve az író emléke előtt. Az alkotók 2007 óta dolgoznak a függőkerten, ami nem más, mint egy hatalmas, fára emlékeztető építmény. A fa tetején két hatalmas gépkócsag fog ülni, míg az ágakon szabadon lehet sétálni. A fa törzsében lépcsők vezetnek majd fel és ágaznak el a lombok között. A sétányok mellett, a többi ágon rengeteg zöldellő növény kap helyet, így valójában olyan lesz az egész szerkezet, mint egy függőleges kert és egy fémből készült kilátó szerelemgyereke.

Ilyen sétányokon lehet majd mászkálni a fán, pontosabban a függőkertbenForrás: L'Arbre aux hérons à Nantes/Facebook

Bár így megfogalmazva talán nem kelt igazán tetszést az ötlet, a kivitelezés valóban lenyűgöző munkát ígér: merészséget és bizarrságot egyszerre. Egy olyan szokatlan dolog lesz, amelynek létrejöttét a praktikusságot kedvelők majd bizonyára megkérdőjelezik. Vagyis pontosan olyan, amit Jules Verne imádna, ha tinédzser korában ezt a fát látná a háza mellett állni.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek