Ezekért a programokért utazzon 2019-ben Olaszországba!

Itáliában már az év elejétől fesztiválok sokasága várja a helyieket és az utazókat. Olyan programok, ahol megismerhetik az olasz kultúrát, a hamisítatlan itáliai ízeket és a látványos ünneplési szokásokat. Lesz narancscsata és fagylalt fesztivál, februárban érkezik az elmaradhatatlan velencei karnevál, de múlathatják az időt klasszikus koncerteken Velencében, új kiállításokon Rómában és a legtrendibb bútorok között Milánóban.

Kezdjük a sort egy olyan programsorozattal, amire egész éven át bejuthatunk. Olaszország legendás operaházában, a Teatro La Fenice-ben Esti koncertek (Night Concerts) néven folytatódik a 2018/2019-es szezon. Az első előadást az újévi koncert után, 2019. január 11-én hallgathatják meg. A San Marco negyedben (sestiere) található operaház ma már ugyanolyan pompázatos, mint eredetileg volt, pedig 1836-ban és 1996-ban is leégett, kétszer építették fel szinte a semmiből. Így mikor bemennek meghallgatni egy koncertet vagy egy operaelőadást, egy élő múzeumi látogatást is kapnak a jegyük mellé.

Teatro La FeniceForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Az épület egyébként évszázadokon keresztül világszínvonalú operák bemutatóhelye volt. Olyan szerzők művei csendültek fel itt a 19. században, mint Rossini, Bellini, Donizetti és Giuseppe Verdi, míg a 20. században a kortárs produkciók kerültek a középpontba. A nézők Igor Stravinskijt, Benjamin Britten-t, Sergej Prokofiev-et, később pedig Luca Mosca, valamint Claudio Ambrosini műveit hallgathatták. A 2019-es opera- és koncertestekre a Teatro La Fience weboldalán foglalhatnak jegyet. 

Induljanak Istennők és 2000 éves költők nyomába!

Szardínia szigete sokunk bakancslistáján szerepel. A Földközi-tengeren, Korzikától délre, Szicíliától pedig északra ringatózó földdarab 24 ezer négyzetkilométer területű, és csupán 1,65 millió ember lakja. Ma már egy rövidebb kiruccanást is tervezhetnek a szigetre, hiszen a hívogató óvárossal, bájos utcákkal és sok látnivalóval váró Cagliari-ba áprilistól a Ryanair hetente kétszer közvetlen járatokat is indít.

És ha nemcsak városnézésre vágynak, de egy kis történelmet is magukba szippantanának, akkor nézzenek körül a december 8-án megnyílt Woman or Goddess (Nő vagy Istennő) című kiállításon, ami 2019. május 12-ig látogatható. A rendhagyó tárlaton most először láthatók ilyen nagy számban együtt a szardíniai prehisztorikus leletek. A „Nő vagy Istennő" projekt legféltettebb kincsei azok a nő figurák, amelyek a sziget szinte minden régészeti kontextusát bemutatják. Az egyik ilyen lelet a közel 25 000 éves Savignano-i Vénusz. 

Nemcsak a kiállítások, a galéria hangulata is magával ragadóForrás: NurPhoto/Omar Bai/AFP

A szigetek után irány Róma, ahol egy lenyűgöző és sokrétű kiállítást láthatnak a Scuderie del Quirinale galériában. A 2018 októberében indult tárlaton a latin költő, Ovidius művészeti tevékenységének és költészetének kétezer éves jubileumát ünneplik. A szerelem, a csábítás, a mítoszok és a Római Birodalommal folytatott örökös vitái köré épített témáit több mint 200 freskóval, ókori szobrokkal, középkori kéziratokkal, festményekkel és modern fénytechnikával mutatják be. A kiállítást 2019. január 20-ig fedezhetik fel. 

Jó hír a továbbutazóknak, hogy 2018. december 18-án elindultak útjukra a Frecciarossa gyorsvonatok, melyek Róma repülőteréről bejárják szinte egész Olaszországot. A Fiumicino Repülőtérről jelenleg Firenzébe, Velencébe, Pisa és La Spenzia városába, illetve Genova kikötővárosába lehet eljutni, de 2019 közepére az olasz vasúttársaság már tervezi, hogy Milánó Malpensa Repülőteréhez és vissza is működjön ez a közlekedési forma.

Róma Ciampino repterére egyébként a Ryanair hetente kilenc járatot közlekedtet, a Milánóhoz közeli Bergamo-Orio al Serió-i repülőtérre szintén naponta indít járatokat – utóbbi helyre, egészen pontosan Milánó Malpensára viszont a Wizz Air indítja Debrecenből közvetlen járatait.

Az óriás papírmasé figuráktól a narancscsatáig

A Viareggio Karnevál 2019-ben ünnepli fennállásának 147 évét és a farsangi fesztiválok régóta élő hagyományát. Mivel a karnevál minden évben több mint 600 000 nézőt vonz, már ebből is adódik, hogy ez az ország egyik legismertebb rendezvénye. 2019-ben egy hónapon át szórakoztatja majd a helyieket és a városba érkező utazókat.

A felvonulás február 9-én kezdődik, majd 17-én és 23-án tér vissza az utcákra. Március 3-án és 5-én pedig hatalmas papírmasé szobrokat láthatnak végigsiklani az utcákon. Ezek az óriásfigurák Viareggio jelképei; a legnagyobbak akár negyven tonna súlyúak is lehetnek. Megjelenésük és történeteik a régi bölcsességekhez kötődnek, illetve az ókori reneszánsz világ „trionfi" (háborús győzelmi ünnep) megüléséhez kapcsolódnak.

John Lennon is tiszteletét tette a karneválon 2014-benForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Axel Heimken

A felvonuló kocsikon megjelenik minden régi és modern félelmünk és vágyunk; a Hitler fejét maszkként hordó Haláltól elkezdve a hatalmas Burlamacco maszkig, ami a fesztivál arca. Ha karnevál idején érkeznek a városba, ne csak a nappali felvonulásokat nézzék meg, hanem vegyenek részt az esti maszkos bálokon és éttermi összejöveteleken is, mert ilyenkor egész Viareggio ünnepel. A karneváli menetet és a művészi papírmasé figurákat a város tengerparti sugárútjának 2 kilométeres szakaszán, a La Passeggiata mentén követhetik. 

A 2016-os Viareggio parádé egyik hatalmas figurájaForrás: AFP/Claudio Giovannini

A karneválok sorából nem maradhat ki Cento Európai Karneválja, melyet évről évre Cento történelmi belvárosában rendeznek meg. Az év legőrültebb partijának is hívott felvonulást a karneváli vasárnapokon láthatja a közönség, vagyis február 10-én, 17-én, 24-én, valamint március 3-án és 10-én. Ezeken a napokon a Corso Guercino és a környező utcák, terek megtelnek csinos táncoslányokkal, hatalmas papírmasé figurákkal és zenészekkel, akik délután 2-től este 6-ig húzzák a talpalávalót. A város a harmadik este után már alig áll a lábán. 

A velencei karnevált már senkinek nem kell bemutatni. Ha máshonnan nem, akkor fényképekről már láttuk az elképesztő kosztümöket és a pompázatos maszkokat, amin viselőjük – ha komolyan veszi a hagyományokat – egy éven keresztül saját kezűleg dolgozott. 2019-ben a velencei karneválra és kísérőeseményeire, báljaira és fényűző vacsoráira február 16-tól március 5-ig kerül sor. 

Pihenő a csata közbenForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A télbúcsúztató karneváli vigasságok sorába tartozik Ivera karneváli forgatagának fénypontja, a háromnapos narancscsata, vagyis a Battaglia delle arance, amit március 3-án, 4-én és 5-én tartanak. A 12. századi zsarnok gróf elleni lázadás ádáz, narancsos változatára 4-én, hétfőn kerül sor a város több kerületében, ahol a 9 lázadó sereg felállítja a bázisát. De persze, Ivera Történelmi Karneválja (Storico Carnevale di Ivrea) nem csupán ennyiből áll, a kilenc napos rendezvény Olaszország legrégebbi karneváljának számít, tele van hagyományokkal, szokásokkal, mesteri korhű jelmezekkel és finom ételekkel. 

A narancs után jöhet egy kis fagylalt?

Akkor tavasszal Firenzében a helyük. A vándorló Gelato Festival ugyanis a 2019-es év első felében Firenzébe látogat, és a Piazzale Michelangelo-t tölti meg finomabbnál finomabb fagylaltkreációkkal. A food truckos elrendezéssel érkező fagylaltkészítő mesterek hagyományos és szokatlan ízkombinációkat is kínálnak majd április 20-tól 22-ig.

Forrás: pixabay.com

Aki jegyet vált a rendezvényre, az végigkóstolhatja az összes megjelent gelato-t, benevezhet a főzőkurzusokra, tanulhat a mesterektől és szavazhat a legjobb fagylaltra. Az a fagylaltkészítő, aki megnyeri az áprilisi versenyt, bekerül az All Stars csapatba. A tagok pedig 2019 szeptemberében, visszatérve Firenzébe összemérik az erejüket! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek