18 év után megnyitották a Palatinusra felvezető utat Rómában

  1500 év történelme összpontosul a Palatinus-dombra felvezető úton.

  Többek között a Domus Agusti és a Domus Severiana mellett halad el az út, mely a Magna Mater-t is érinti – írja a Lonely Planet. Ez utóbbi Róma első és legfontosabb temploma, melyet Kübelé istennőnek szenteltek. Megközelíthető róla a szintén nemrégiben "feltámasztott", pompás Farnese kert, mely harminc éven át nem volt látogatható. Ezt tartják a világ első arborétumának is. 

  Villaromok a Palatinus-onForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

  Az út mentén illatos növények, menta, rozmaring, illetve mályvák és ciprusok sorakoznak. Az útról maga Goethe is elismerően nyilatkozott 1786-ban.

  Az Örök Város hét dombja közül a Palatinus az, ahol Romulust és Remust a farkasanya táplálta a legenda szerint. Az itt végzett ásatások szerint i.e. 10. század óta lakott ez a környék. Róma fénykorában a legbefolyásosabbaknak volt itt villája, nem csupán Augustus császárnak, de Tiberius-nak, Domitianus-nak és másoknak is.

  A Farnese kertekForrás: leemage/©F.Buffetrille/Leemage/F.Buffetrille / Leemage

  Az út megnyitása egyike azon erőfeszítéseknek, hogy a turistáknak Róma új, szokatlan arcát mutassák meg. A Palatinus-on álló műemlékeket idén januárban világították meg éjszakára 13 év után először, ahogy a Colosseum legfelső szintje is csak nemrég lett látogatható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!