Öt múzeum, melyekhez foghatót még biztosan nem látott

Rengeteg jó múzeum megnyitóra készülhetünk a közeljövőben, azaz még idén, de 2020 elején is. Ezek az intézmények néhány hónapon belül megnyitnak, és kivétel nélkül mind különlegesek. Nem egy közülük hiánypótló a maga nemében, az pedig mindegyikükre igaz, hogy mesze túllépnek a hagyományos múzeumi kereteken, és szokatlan ötleteikkel szinte azonnal rabul ejtenek.

A múzeum, amire mindenki vár

Méghozzá évek óta. A Grand Egyptian Museum megnyitását 2019-re tervezték, de a győztes pályázat már 2003-ban megvolt, így azóta várja a világ, hogy milyen is lesz a múzeum, melyet a világ egyik leghíresebb helyén, a gízai piramisok tőszomszédságában húznak fel.

Nagyon szépen hozza a hangulatot a hipermodern épületForrás: Grand Egyptian Museum

Ha minden igaz, akkor most már valóban nem kell sokáig várni, és 2020 legelején megnyílik a múzeum, melynek már a mérete is lenyűgöző: majdnem 500 ezer négyzetméteren mutatják be majd a műtárgyakat. A múzeum építésének egyik oka éppen az volt, hogy sok ezer ilyen darab pihen egy biztonságos raktárban, mert a kairói Museum of Egyptian Antiquities-ben egyszerűen nincs elég hely, hogy még több leletet láthasson a nagyközönség.

A piramisoktól mindössze két kilométerre lesz a múzeum, és ezt a közelséget igyekeznek a lehető legjobban kihasználni. A fő homlokzat például a padlótól a plafonig üvegből lesz, így az épület belsejéből tökéletesen rá lehet majd látni a több ezer éves építményekre.

Azt talán mondani sem kell, hogy a múzeum tele lesz az ókori egyiptomi lenyűgöző emlékeivel – több mint 20 ezer darabra kell gondolni, melyet még soha, sehol nem lehetett látni –, ezeknek az értékes leleteknek nemcsak a bemutatása, hanem a biztonságos tárolása is fontos szerepet játszott a helyszín kialakításában. Az új épületben ezért optimális lesz a páratartalom, a fényviszonyok és a hőmérséklet is, így az ókori tárgyakat a lehető legjobb körülmények között tudják tárolni.

A bejáratnál II. Ramszesz fáraó hatalmas szobra fogadja majd a látogatókatForrás: Grand Egyptian Museum

Bár nem titkolt cél, hogy a múzeum már megjelenésével és méreteivel is hasson, a legnagyobb őrület valószínűleg a Tutanhamon kiállítást kíséri majd. Úgy alakítják ki a teret, hogy a látogató szó szerint belép az egykori uralkodó életébe, és láthatja, hogyan evett, öltözött, milyen volt az udvartartása és végül a temetése.

A hatalmas létesítményben egyébként nemcsak műtárgyakat lehet majd nézni: lesz benne tíz étterem, egy konferenciaközpont, 28 üzlet és egy színház is.

A lüktető ritmusok múzeuma

A National Museum of African American Music, vagyis az NMAAM szintén olyan múzeum lesz, amilyen még nincs a bolygón. A múzeumot ugyanis teljes egészében az amerikai fekete zenének szentelik, annak minden szépségével, gyötrelmével és hihetetlen gazdagságával együtt.

A homlokzat látványterveForrás: National Museum of African American Music

A Nashville-ben nyíló intézmény azért jött létre, hogy bemutassa, milyen nagy hatással volt az államok kultúrájára az afro-amerikaiak zenéje, mely, ha mindent hozzáveszünk körülbelül 50 zenei műfaj kialakulásához szolgáltatott alapot. A NMAAM arra vállalkozott, hogy teljes egészében bemutassa ezt a folyamatot a legfontosabb alkotókkal kezdve, a táncokon, kulturális hatásokon, dallamokon keresztül. Teszi mindezt tárgyak, idézetek, hatásos bemutatóterek és interaktív megoldások segítségével, hogy elmeséljen egy olyan történetet, amelyet teljes egészében még soha sehol nem meséltek el.

A "Thriller" című kiállítás terveForrás: National Museum of African American Music

A zenének ez a a története az 1600-as években kezdődik, átível a jazz kezdetein és napjainkig tart. „Rivers of Rhythm", azaz a Ritmus folyói összefoglaló címen futnak a zene hatásait bemutató tárlatok, vagy még inkább galériák, ahol hangsúlyos képi anyagokkal mutatják be a látogatóknak az egymást követő eseményeket és a meghatározó előadókat.

A nyitást 2019-re ígérik, és noha a pontos dátum nem ismert, egyelőre nem érkezett hír arról, hogy bármi miatt csúszna az esemény.

A Vagina Múzeumban leszámolnak a szégyenérzetet keltő tabukkal

Bár ilyen sincs minden városban, a felvetés azért nem annyira szokatlan. A múzeum ötletgazdái például úgy gondolták, hogy ha már létezik egy pénisz múzeum Izlandon, akkor létrehozzák annak női párját is – ha fogalmazhatunk így. Mivel korábban nem volt a témával foglalkozó múzeum, ezért nagy alapossággal és érdeklődéssel vetették bele magukat a témába, igaz, egyelőre csak átmeneti helyszínen üzemelnek majd. A londoni Camden Market ad otthont eseményeknek és kiállításoknak, míg a szervezők folyamatosan dolgoznak a végleges helyszín kialakításán.

Egyelőre a Camden Market ad otthont a múzeumnakForrás: Vagina Museum

A múzeum fő céljai között szerepel, hogy minél átfogóbb képet mutasson a téma orvosi hátteréről, hogy felszabadítson olyan gátlásokat, amelyek sokakat megakadályoznak abban, hogy szabadon beszélhessenek erről a teljesen természetes témáról, és, hogy ledöntse azokat a tabukat, amelyek a különböző nemi irányultságok körül kialakultak.

A szervezők 2017 óta jelen vannak ehhez kapcsolódó programokkal több angol városban is, most azonban a félig átmeneti, félig állandó helyükön, a Camden Marketen várják a látogatókat. Az első, amolyan beharangozó események már október elején lezajlottak, valódi kiállítás megnyitó pedig november 16-án lesz.

A tárlat címe, melyet a Londonba látogatók megnézhetnek, Vagina mítoszok – és a mítoszokkal való harc címet viseli szabad fordításban, február 16-ig lesz látogatható, de online is meg lehet nézni. A kiállítás mellett sok eseményt rendeznek, többek között a gyerekvállalással kapcsolatban is.

Egy épület helyett, egy komplett múzeum negyed

A PLATEFORME10 picit több mint egy múzeum, mivel itt egy komplett művészeti negyed épült. Nem hagytak ki semmit: képzőművészet, fotóművészet, dizájn és iparművészet, mind megjelenik majd ezekben a terekben, melyek nagy részének képe még csak most formálódik.

A kiállítóterek környékét közösségi hellyé alakítjákForrás: PLATEFORME10/Facebook

De miről is van szó pontosan? A svájci Lausanne-ban, pontosabban a város vasútállomása mellett alakítják ki azt a művész negyedet, mely több nagyobb és kisebb múzeum és művészeti bemutató tér összefogásának eredményeként jön létre.

PLATEFORME10Forrás: PLATEFORME10/Facebook

A terület hatalmas lesz, így amellett, hogy elsődleges funkcióját betölti - azaz rengeteg programnak, kiállításnak, bemutatónak és még sok egyébnek ad otthont -, közösségi tér is lesz egyben, ahol a helyiek, vagy épp az ide látogatók ehetnek, ihatnak, vagy csak leülhetnek beszélgetni kicsit. Több olyan hely is lesz, melyet az intézmények megosztanak egymással, mint például a könyvtár, a könyvesbolt, vagy az előadóterek. Szeretnék úgy kialakítani a területet, hogy az közel hozza a művészeteket az emberekhez, és így azokhoz is eljusson, akik amúgy ritkán, vagy soha nem járnak művészeti eseményekre vagy múzeumokba.

A tervek pedig szépen lassan formát öltenek, és bár a teljes befejezés még több év távlatában van, az első helyszíneket már idén ősszel megnyitják.

Dorothy, azaz Judy Garland ragyogó piros cipellője is itt talált otthonra

Varázslatos, filmes világot álmodtak az Academy Museum of Motion Pictures falai közé, ahol a filmgyártás története elevenedik meg. A hely a múltról, a jelenről és a jövőről is szól, így nemcsak relikviákkal van tömve a múzeum, hanem rengeteg kulisszatitkot is megismerhetnek a látogatók. Bepillanthatnak a színfalak mögé, és amellett, hogy hódolattal adóznak kedvenceiknek, azt is megtudhatják, hogyan készülnek a filmek.

Forrás: Academy Museum of Motion Pictures

A múzeum létrehozóinak szándéka, hogy a helynek egyszerre legyen oktató, szórakoztató és amolyan felfedező jellege is. Ha csak a kiállításokat vesszük, akkor is sokféle témát találunk. Kezdetnek itt van mindjárt az a Hayao Miyazaki retrospektív kiállítás, melyhez hasonló még nem volt az Egyesült Államokban – a zseniális japán animációs filmrendezőt elsősorban a Chihiro Szellemországban című filmjével ismerte meg a világ nyugati fele.

De lesz egy gyönyörűséges, képekkel és vázlatokkal gazdagon illusztrált kiállítás arról a művészeti folyamatról is, ahogy egy-egy mozifilm a tervezéstől a befejezésig megvalósul, illetve készülnek egy tárlattal az afro-amerikai filmes alkotók hatásairól is.

A tervezéstől a valóságigForrás: Academy Museum of Motion Pictures

Az egyik kiállítás magába az alkotásba viszi a nézőket, azaz szó szerint körbeveszik őket a képek és a fényhatások, melyek a falakra, a plafonra és a földre is vetülnek. De lesz olyan tárlat is, melyet egy pár ragyogó piros cipellő fémjelez, vagyis amelyet az 1939-ben készült Óz, a csodák csodája című filmnek dedikáltak.

A híres piros cipőkForrás: Academy Museum of Motion Pictures

A filmes múzeum természetesen Los Angelesben található, megnyitóját 2019-re tervezték, azonban ez a dátum néhány hónapja csúszott picit, így várhatóan 2020 elején lesz a nagy esemény.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek