Egy száz éve született korstílust ünnepel a Dessauban megnyílt új múzeum

Megnyitották vasárnap a Bauhaus történetét bemutató új múzeumot a németországi Dessauban, a 100 éve alapított összművészeti irányzat egyik központjában. A több tízezer alkotást őrző Bauhaus-gyűjtemény új kiállítóhelyét Angela Merkel kancellár részvételével adták át a közönségnek.

A 28 millió eurós (9,2 milliárd forint) beruházással két és fél év alatt felépített múzeum megnyitója volt az évfordulóra szervezett németországi rendezvénysorozat egyik csúcspontja.

Forrás: www.bauhaus-dessau.de

Az 1500 négyzetméter alapterületű múzeumépület a "ház a házban" gondolat megvalósulása, az Addenda Architects nevű barcelonai iroda munkája. Tervüket 831 pályamű közül választották ki a dessaui Bauhaus alapítvány 2015-ös nemzetközi építészeti pályázatán.

Maga a múzeum egy téglaalakú, sötét acéllemezekkel fedett zárt építmény, amely egy állványzaton fekszik, egy emelet magasságban. A szinte lebegő építményt acélszerkezetes üveghéj veszi körül. A padlózattól a tetőig futó üveg a fényviszonyoktól függően a környezetet tükrözi vagy a kiállítótermek alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak.

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál. Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét.

A dessaui a második Bauhaus múzeum Németországban, amely a századik évfordulóra épült. Az első a szomszédos Türingia tartományi Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek