Ebben a hamarosan nyíló török múzeumban szobát is bérelhet

Az Antakyában hamarosan nyíló múzeum-hotel kialakításának ötlete kilenc évvel ezelőtt merült fel, amikor egy hotel építése közben valami olyasmi történt, amire senki sem számított.

A kettő az egyben hotel és múzeum ötlete azután alakult ki, hogy az első szálloda építése során több rétegnyi, különböző korszakokból származó értékes archeológiai emlék került felszínre, írja a Hurryiet Daily News, török napilap.

Régészeti helyszínek az antakya-i hotelbenAntakya Museum Hotel/Facebook

A kilenc évig tartó ásatások során előkerült például egy hellenisztikus korból származó erődítmény, egy ötödik századi, madárfigurákkal díszített mozaiktöredék és egy római fürdőkomplexum is. De kiástak egy nimfákkal körülvett pegazust ábrázoló római mozaikot, és a világ legnagyobb padlómozaikját is, amit a szakértők szerint a hatodik században köztéri padlóként használtak.

Hogy a feltárt emlékeket megőrizhessék, az építkezés kénytelen volt más irányt venni. Az oszlopok helyét a feltárásokhoz igazították, és egy korábbi folyó medrébe állították őket, hogy minél kevesebb kárt okozzanak.

Padlómozaik részleteAntakya Museum Hotel/Facebook

Az oszlopok által tartott mennyezet alatt helyezkednek el a régészeti helyszínek, felettük pedig a hotelhez tartozó bálterem, az uszoda és a fitneszközpont. A mennyezeten lévő tetőablakokon keresztül a hotelből is jól látszanak a régészeti helyszínek. Az egymás tetejére helyezett előregyártott szállodai szobákat járdákkal és hidakkal kötötték össze.

Ezeken a félig nyitott tereken keresztül a szállodában megszálló turisták ezer éves emlékekben gyönyörködhetnek.

Az épület múzeum részét a következő hónapokban avatják majd fel, mondta Nalan Copuroglu Yasti, a Hatay Régészeti Múzeum igazgatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek