Sivatagi rózsa formában nyílt meg Katar új nemzeti múzeuma

A repülő csészealjak leszálltak címmel jelent meg a The Guardianban egy riport a Dohában tegnap megnyílt múzeum átadásáról, és tulajdonképpen igaza van a cikk szerzőjének, az új Katari Nemzeti Múzeum egészen futurisztikusra sikeredett.

Forrás: AFP/Iwan Baan

Március 27-én, szerdán délelőtt adták át a látogatóknak a közel-keleti emirségben őshonos sivatagi rózsa ihlette építészeti furfangot, amelyet Jean Nouvel világhírű francia építész tervezett. Több mint tíz év kellett az építéséhez, ami nem is csoda, az intézmény 52 ezer négyzetméteren terül el, így a világ leggazdagabb nemzete ma a világ egyik leghatalmasabb múzeumával büszkélkedhet.

Forrás: AFP/Ammar Abd Rabbo

Területén tizenegy galériát rendeztek be, parkjában egy mesterséges lagúnát és 114 szökőkútból álló installációt alakítottak ki. Közvetlen kapcsolata van Abdullah Bin Jassim Al Thani sejk szintén hatalmas palotájával, amelyet gyakorlatilag az egész múzeumbirodalom ékköveként emlegetnek, és amely Katar tradicionális életformájának állít emléket.

Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Arda Kucukkaya

A csavart, egymásba tekeredő alakzatokat öltő múzeumban többek között a helyi vitorlás hajózásról és gyöngyhalászatról szóló tárlatokat is berendeztek, de látható például az a 19. században készült szőnyeg is, amelyet összesen másfélmillió gyönggyel és smaragddal díszítettek.

Forrás: AFP/© NATIONAL MUSEUM OF QATAR/Ammar Abd Rabbo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek