Haladjon toronyiránt és keresse a fél kakast! Gyakorlati tippek egy kölni városlátogatáshoz

Milyen étel a „fél kakas", ha semmi köze a névadó szárnyashoz? Honnan jön a kakaóbab, és hogyan lesz belőle csokoládé? Hogyan született a világ első kölnije? Izgalmas kérdések, amelyeknek legkönnyebben Kölnben járhatunk utána.

A Rajna mentén található nagyvárosok egyre inkább összenőnek, egy hatalmas megapoliszként is szokás hivatkozni rájuk. Kölnben sétálva mégis inkább egy élhető, szerethető város képe rajzolódik ki: kerékpáros kultúrával, sok parkkal, a Rajna partján piknikező városiakkal és turistákkal.

Annak, aki először jár itt, biztosan szerepel a programjában a város jelképeként is ismert kölni dóm, néhány római kori emlék, egy vagy kettő a város híres múzeumai közül, és a ház, ahol az első kölnivíz készült. Van pár tippünk, hogy hogyan hozza ki a legtöbbet egy kölni városlátogatásból!

Forrás: S.Borisov / Shutterstock

Csak mindig toronyiránt! A kölni dómnak hála nem lesz nehéz dolgunk a tájékozódással!

Kölnben annak sem érdemes a tájékozódás miatt aggódni, aki egyébként az egyenes úton is képes eltévedni, itt ugyanis előbb-utóbb mindig felbukkan a kölni dóm valahol, hogy a segítségével könnyebben betájoljuk magunkat. A dóm Németország második legmagasabb temploma, és az egész világot nézve is dobogós; harmadik helyen van a magasságával a templomok között. Ezért is látható ilyen jól a város legtöbb pontjáról.

A kölni turisztikai hivatal ezért vagy fél tucat olyan, egyedül, vezetett túra nélkül is bejárható sétaútvonalat állított össze, amelyekben különböző tematikák mentén fedezhetjük fel a várost, a kiindulópontunk pedig a legtöbbnél mi más lenne, mint a kölni dóm.

A Mini KölnGuide kiadvány ingyenes, ebben egy két és fél kilométeres sétaútvonalat találunk leírásokkal. A jóval részletesebb, vaskos KölnGuide füzet is csak egyetlen euróba kerül, de itt már több tematikus útvonalat és rengeteg tippet találunk, ráadásul negyedévente frissítik. Egy útikönyv sem tud ennyire naprakész lenni, mint ezek a kis angol és német nyelven elérhető füzetek, érdemes hát magunkhoz venni egyet belőlük a dómmal szemközt található „tourinformban", a Service Center von KölnTourismus irodájában.

Forrás: Rolf Heinrich / Wikipedia

Első körben az ingyenes minikiadvány két és fél kilométeres túráját javasoljuk. Ez jó betekintést ad a város történelmébe és legfőbb látványosságaiba. A túra a dómtól indul. A világörökség részét képező épület meghatározza egész Köln látképét, és belül is hasonlóan impozáns látványra számíthatunk. A dóm legnagyobb kincsének a napkeleti bölcsek ereklyéi számítanak, ezeket a 12. században kapta meg a kölni érsek a milánói dómból.

A történelmi túrából nem maradhat ki a Römisch-Germanischen Museum sem, amely a város kétezer éves történetét mutatja be különböző, ásatásokon talált tárgyakon keresztül. Például egy remek állapotban fennmaradt mozaikpadlót, ami egy római kori villa feltárásánál került elő. És itt található a világ legnagyobb gyűjteménye római edényekből is. (A múzeumépületet jelenleg felújítják, így átmenetileg a Neumarkt közelében, a Belgisches Haus-ban üzemel.)

Forrás: Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 / Wikipedia

A Römisch-Germanischen Museum eredeti épületétől egy római kori szobrokkal szegélyezett átjárón keresztül hirtelen utazunk kétezer évet, mivel az átjáró a város modern művészeti múzeumához, a Museum Ludwighoz vezet. A 20. század és a kortárs képek rajongóinak kötelező program, mert világszinten kiemelkedő Pop Art és Picasso gyűjtemény található itt.

Kakaóbabcserjék és százéves csokiautomaták – ismerje meg a csokoládé történetét!

A történelmi túra az óvároson keresztül vezeti tovább a turistákat, mielőtt visszakanyarodna a kiindulási ponthoz, a dómhoz. De annak, aki bírja a kilométereket, érdemes afelé a klassz városrész felé venni az irányt, amely Köln régi kikötőjének az újraértelmezéséből született. Már csak azért is, mert itt található az éves szinten hétszázezer látogatót fogadó csokimúzeum, a Schokoladenmuseum, ahol mindent megtudhatunk a kakaóbabról és a csokoládégyártásról. Még egy minitropikárium is van a múzeumban, ahol trópusi klímában kakaóbabcserjék nevelkednek.

A kölni Schokoladenmuseum csokiszökőkútjaForrás: Noebse / Wikipedia

Akiket a végtermék jobban lázba hoz, mint a hozzávalók származási helye, azoknak jó hír, hogy a Lindt csokoládégyár egy csokiszökőkutat is üzemeltet a múzeumon belül. Itt akár többször is sorba állhatunk friss, olvasztott csokiért. De arra is van lehetőség, hogy egyéni csokoládékombinációkat gyártassunk magunknak helyben, vagy részt vegyünk egy csokigyáros gyorstalpalón a múzeumon belül található műhelyben.

Fél kakas és kölni kaviár – Jó tisztában lenni a helyi gasztronómia szlengjeivel!

Érdemes jó előre felkészülni a helyi ételek neveiből, ha nem akarunk nagyon csodálkozni, hogy rendeléskor egyáltalán nem azt kapjuk, amit a neve alapján vártunk volna. Az első, amit jó megtanulni, hogy bár a helyi embereket is kölsch néven emlegetik, az étlapról nem egy kölni lakost fogunk rendelni, ha Kölscht kérünk, hanem egy helyi sört. A Kölsch egy felső erjesztésű, világos sör, amit egy vékony, magas pohárban szolgálnak fel.

Fél kakas kistányéronForrás: Superbass / CC BY-SA 4.0 / Wikipedia

Már picit trükkösebb a „Halve Hahn" nevű étel, amit gyakran esznek a helyiek a Kölsch mellé. A neve alapján ugyanis fél kakast is várhatna a vendég, miközben valójában a helyi szendvicset hívják így a kölniek. És hogy mit várhatunk, ha a „fél kakast" rendeljük? Egy tökéletes sörkorcsolyát: rozsos zsemlét közepesen érett Gouda sajttal, hagymával és mustárral.

Ha pedig a „Kölscher Kaviar" nevű ételt választjuk az étlapról, ne várjunk valódi kaviárt, mert ezzel a becsapós névvel a helyi véres hurkát szokták illetni a kölniek.

A világ első kölnijét egy esős tavaszi reggel illata ihlette – próbálja ki magán ugyanazt az illatot, amit Napóleon is használt!

Nem véletlen, hogy a kölni szót használjuk több nyelven is az illatszerekre. De míg manapság a kölni, azaz az eau de cologne a parfümhöz képest gyengébb, jóval kisebb illatanyag-koncentrátumot tartalmaz, addig háromszáz évvel ezelőtt pl. a világ csúcsillatszerének számított.

Ebbe az időbe kalauzol vissza minket a Farina parfümház, akik miatt a kölni a mai napig fogalom. Goethe, Voltaire, Balzac, Oscar Wilde, Mark Twain, Thomas Mann – az irodalom nagyjai éppúgy szerepeltek a világ első parfümházának a megrendelői között, mint királyok és hercegek. Napóleon pedig még olyan csizmát is készíttetett magának, amiben elfért egy üveg ebből a kölniből, és a fennmaradt történetek szerint mindennap magára is locsolt belőle egy egész üveggel.

A Farina parfüm múzeum épületeForrás: © Johann Maria Farina / CC BY-SA 4.0

Múzeumuk és mintaboltjuk ugyanabban az épületben található, ahol 1709-ben a névadó Johann Maria Farina elkezdte a számára gyors elismerést, sikert és hírnevet hozó kölnivizek gyártását. Míg a 18. században igazi luxuscikknek számított a kölni – mai értékre átszámítva nagyjából kétezer eurónak felelt meg egy-egy üveg ára –, ma már könnyebben hozzájuthatunk a változatlan recepttel készült eredeti Farina-féle kölnihez. De apróbb szuveníreket is vehetünk náluk: néhány milis kiszereléseket és egyéb illatosított ajándéktárgyakat már pár euróért is találhatunk.

Forrás: © Johann Maria Farina / CC BY-SA 4.0

A múzeum egyik érdekessége az évszázadok során összegyűjtött utánzatok kiállítása. Az ezekkel kapcsolatos levelezésekből és perekből szintén egy kisebb könyvtárnyi archívuma van a múzeumnak. Az egyik leghosszabban húzódó ügynél pedig az eredetileg perbe fogott utánzatgyártó unokája vágta át a gordiuszi csomót azzal, hogy átnevezte az általa árult parfümöt. Ma már az a márka, vagyis a 4711 is történelem. Ha Kölnben járunk, szerencsére nem kell választanunk, könnyen megnézhetjük mindkét helyet, hiszen közel vannak egymáshoz. A 4711-nél is van mintabolt és múzeum, és náluk akár olyan workshopra is benevezhetünk, ahol parfümőrök segítségével magunknak készíthetjük el az egyedi illatkompozíciónkat.

Világörökségi kastély, modern múzeum és vidámpark – ne hagyja ki a szomszédos Brühlt se!

Számos érdekes kirándulási lehetőséget találhatunk Köln környékén is, ezek közül Brühlt javasoljuk elsőre, mert itt a család minden tagja találhat magának érdekes programot: vannak világörökségi kastélyok hatalmas kerttel, modern művészeti múzeum és egy híres vidámpark is. Brühl ráadásul mindössze húsz kilométerre fekszik Kölntől, és nagyjából félóránként indulnak vonatok a városba a kölni főpályaudvarról, így rugalmasan tudunk tervezni az oda-visszaúttal.

Az Augustusburg kastélyForrás: Thomas Robbin / Wikipedia

Rögtön a pályaudvarral szemben található az Augustusburg kastély, amely 1984 óta az UNESCO világökségi listáján is szerepel. A kastélyhoz hatalmas kert tartozik, jó időben kitűnő sétaprogram innen gyalog átmenni a másik világörökségi látványossághoz, a két és fél kilométerre található Falkenlust vadászkastélyhoz. A két kastélyt a környék legjelentősebb barokk és rokokó látványosságaként tartják számon.

A Falkenlust vadászkastélyForrás: Tohma / Wikipedia

A vasútállomástól öt perc sétára található a Max Ernst múzeum, ahol a brühl-i születésű dadaista-szürrealista művész képei és szobrai mellett más modern művészeti alkotásokat is találunk.

De hiába is szerepel a világörökségek között, vagy adott híres és úttörő művészt a világnak Brühl, a legtöbb látogatót mégis az itt található vidámparkjával vonzza a város. A huszonnyolc hektáros Phantasialandban évente több mint másfél millió turista fordul meg. A vidámpark közvetlen shuttle buszt üzemeltet a vasútállomás és a park bejárata között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek